Sari direct la conținut

Cine este ultimul supravietuitor al echipei de procurori din procesul Holocaustului cu care s-a intalnit presedintele Iohannis la Washington. Plus: Cum s-a nascut ideea construirii unui Muzeu al evreilor si Holocaustului la Bucuresti

HotNews.ro
Cine este ultimul supravietuitor al echipei de procurori din procesul 
Holocaustului cu care s-a intalnit presedintele Iohannis la Washington. 
Plus: Cum s-a nascut ideea construirii unui Muzeu al evreilor si 
Holocaustului la Bucuresti

Benjamin B. Ferencz, ultimul supravietuitor al echipei de procurori din procesul de la Nurenberg, care l-a intampinat pe Klaus Iohannis la intrarea in Muzeul Holocaustului, s-a nascut in 1920 la Satu Mare intr-o familie de intelectuali evrei, potrivit paginii sale de internet. Cand avea doar zece luni, familia s-a mutat in America. Traieste in prezent impreuna cu sotia sa Gertrude, in New York si Florida, si are patru copii.

Dupa absovirea dreptului la Harvard in 1943, s-a inrolat intr-un batalion de artilerie anti-aeriana care se pregatea de invadarea Frantei. Ca military inrolat sub comanda generalului Patton, a luptat in toate campaniile americanilor din Europa, se mai arata pe pagina sa oficiala.

Potrivit paginii sale de internet, Benjamin Ferencz este considerat unul din parintii fondatori ai Curtii Penale Internationale, dar “viziunea sa asupra legislatiei impotriva razboiului este mai degraba un deziderat cata vreme propria sa tara, Statele Unite, refuza sa recunoasca jurisdictia Curtii Penale Ineternationale sau a Curtii Internationale de Justitie.”

Benjamin Ferencz este un critic dur al razboaielor descrise pe pagina sa de internet drept “ilegale” duse de Statele Unite. “Drept raspuns la crimele de razboi comise de Statele Unite in Vietnam, si-a dedicat rstul vietii sale infiintarii Curtii Penale Internationale care poate judeca oficiali din orice guvern care comit crime de razboi.

Cum si cand a aparut ideea unui Muzei al Holocaustului la Bucuresti

Potrivit unor surse din cadrul muzeului Holocaustului din Washington, ideea infiintarii unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului la Bucuresti, anuntata de Klaus Iohannis, s-a nascut in urma cu aproximativ patru ani si a fost propusa de Institutul Ellie Wiesel si Muzeul Holocaustului din DC. Traian Basescu si-ar fi dat acordul pentru un muzeu care sa expuna istoria evreilor, dar din cauza conflictului cu Victor Ponta ideea n-a mai fost pusa in practica.

La vremea respectiv, cei care au discutat institutional pe aceasta tema au fost Cristian Diaconescu (Cotroceni) si Mihnea Constantinescu (Palatul Victoria), s-a identificat chiar si o cladire pentru muzeu dar proiectul s-a blocat din cauza conflictului institutional.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis i-ar fi trimis o scrisoare lui Victor Ponta pentru a-l anunta ca doreste sa patroneze proiectul infiintarii muzeului. Hotararea de Guvern n-a mai apucat sa fie insa emisa, deoarece guvernul Ponta a cazut in urma protestelor dupa tragedia din clubul Colectiv.

“In prezent, s-a discutat si cu premierul Ciolos, iar urmatorul pas este sa primim un teren. Trebuie facut ceva, deoarece in Romania este una din cele mai bogate comunitati evreiesti. In Moldova se vorbea idis, au existat apoi sefarzii care vorbeau ladino, ortodocsii din Ardealul de Nord si neologii. Nu mai vorbim de istoria vanzarii evreilor sub regimul comunist”, au explicat oficiali din muzeul Holocaustului pentru

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro