Sari direct la conținut

CinePOLSKA – Filme despre curaj la Bucuresti

HotNews.ro

Filme despre curaj – acesta este genericul sub care se desfasoara proiectiile din cadrul CinePOLSKA 2015, cand spectatorii din Bucuresti vor vedea sase dintre cele mai interesante filme artistice realizate in ultimele luni in Polonia. Proiectiile incep pe 27 noiembrie si constituie cea mai de amploare prezentare a cinematografiei poloneze in Romania.

„Majoritatea filmelor prezentate in cadrul editiei din acest an a CinePOLSKA infatiseaza povesti reale. Privindu-le, poti cunoaste evenimente putin cunoscute din istoria Poloniei si Europei, dar si oameni care au participat la ele.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, care organizeaza CinePOLSKA in Romania. „Unele dintre filmele alese de noi au batut recordul la frecventa – au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. In cadrul CinePOLSKA vrem sa aratam ce fel de teme ii intereseaza pe regizorii polonezi si care dintre ele atrag publicul. Am speranta ca multumita acestei selectii publicul roman ne va cunoaste mai bine.” – adauga Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA incepe pe 27 noiembrie, la ora 20.00, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care in anii ¬80 ai secolului al XX-lea a pus, prin fortele proprii, bazele unui program de transplant de inima in Polonia. Filmul, realizat in stil hollywoodian de tanarul regizor ᅤukasz Palkowski, a obtinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Al doilea film din program este „Jack Strong”, in regia lui Wᅤadysᅤaw Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de actiune din Polonia. Filmul prezinta istoria reala a lui Ryszard Kuklinski, un ofiter polonez, care dorind sa salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varsovia, riscandu-si propria viata si pe cea a familiei sale. Din cauza acestor actiuni, Kuklinski a fost nevoit sa fuga din Polonia comunista cu ajutorul serviciilor americane.

Tinerii de astazi, cu sistemul lor de valori si cu modul in care relationeaza intre ei sunt portretizati de Anna Kazejak in filmul „Promisiunea”. Tragedia prezentata aici este urmarea unei intelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul si curajul, dar si a barierelor in comunicarea dintre adulti si tineri.

Proiectia de filme artistice poloneze de la Bucuresti este si un bun prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproductii poloneze din ultimii ani – „Varsovia 44” -, povestea epica a unei generatii de tineri care in perioada Poloniei aflate sub ocupatie germana au participat la Revolta de la Varsovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, in varsta de doar 34 de ani, si-a luat o sarcina foarte grea, si anume aceea de a intra in dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale – „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adreseaza publicului tanar de astazi si vorbeste despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine si o muzica familiara spectatorului contemporan.

In cadrul CinePOLSKA spectatorii vor putea vedea si „Fotograful” lui Waldemar Krzystek, un film politist cu istoria recenta pe fundal. Dincolo de actiunea tensionanta, regizorul prezinta in filmul sau mecanismele aversiunii si fricii intre doua popoare inrudite, dar si oameni care nu vor sa se supuna acestor mecanisme.

Zilele Filmului Polonez la Bucuresti se incheie pe 6 decembrie cu o comedie pe care criticii o compara cu o „ciocolata amara”. „Cetateanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor si regizor, rade de mitologia istorica a Poloniei. Stuhr insusi, interpretand rolul principal al cetateanului obisnuit, „cenusiu”, care se strecoara printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uita la polonezi cu ochi aspru si critic, dar cu inima deschisa. Provoaca si anima. Filmul a obtinut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

CinePOLSKA se desfasoara in weekendurile 27-29 noiembrie si 4-6 decembrie 2015, la cinematograful Elvira Popescu (adresa: Bd. Dacia nr. 77);

Toate proiectiile incep la ora 20.00, iar biletele pot fi cumparate de pe pagina www.eventbook.ro sau la casa de bilete a cinematografului.

Filmele au subtitrare in limba romana.

Proiectiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucuresti si Asociatia Cineastilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Arta Cinematografica si in colaborare cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.

In primavara lui 2016 filmele prezentate in cadrul CinePOLSKA vor putea fi vazute si in alte orase din Romania, anunta Institutul Polonez din Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro