Sari direct la conținut

Cinstea la romani, plagiatul lui Ponta si amintirea loviturii de stat (Actualizat)

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala

Victor Ponta a renuntat, in fine, la un titlu obtinut prin furt. Din clipa in care, in mai 2012, revista „Nature” a demascat plagiatul premierului uselist, am scris fara oprire, uneori si de doua ori pe zi, pe aceasta tema. Am considerat si consider ca Victor Ponta trebuia sa renunte la titlul de doctor inca de atunci. Dar mai ales cand a fost comunicata public decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. In locul demisiei, Ponta a declansat atacul impotriva IICCMER si ICR. Principalii sai sustinatori au fost Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Dinu Zamfirescu, Andrei Marga, Andrei Muraru. A urmat Avocatul Poporului. Mult-trambitata „revolutie a bunului simt” era, vorba lui Dan Tapalaga, revolutia borfasilor.

Sau, cu cuvintele fostului disident, doctorul Ion Vianu, era asaltul faradelegii. Chestiunea plagiatului a fost una din cauzele–probabil cea mai importanta–a atacurilor isterice ale lui Ponta impotriva lui Traian Basescu, socotit culpabil de revelarea infractiunii. Cine va dori sa scrie istoria acelei veri ingrozitoare, nu va putea separa scandalul plagiatului de cascada de abuzuri care a dus la suspendarea presedintelul tarii. Victor Ponta a jurat atunci sa se razbune. A gasit complici, intre care conducerea PNL si pe acolitii acesteia. L-au sustinut ministrul educatiei si comisia ministeriala largita in chip arbitrar, condusa de fostul redactor al “Erei Socialiste”, revista teoretica si politica a CC al PCR, actual profesor la SNSPA, Paul Dobrescu. Din acea comisie care s-a pretat in mod rusinos la “albirea” lui Ponta face parte si nou-numitul ministru al educatiei. Victor Ponta a maculat in onoarea educatiei românesti., a desfigurat tot ce inseamna incredere, cinste, integritate academica. Victor Ponta nu are ce cauta in fruntea guvernului acestei tari.

Public mai jos articlul meu aparut pe “Contributors” pe data de 20 iulie 2012, in plina lovitura de stat. Din fericire, puciul parlamentar a esuat. Acum se termina o alta secventa din cosmarul numit pontocratie.

“Salut aici decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, o institutie care, in pofida enormelor presiuni vizibile si invizibile, a ales onoarea impotriva infamiei. Orice ar spune din acest moment premierul Victor Ponta, stigmatul unui plagiat demascat dupa toate regulile academice, recunoscute si codificate international, il va urmari intreaga viata. Fofilarea dupa penibile “argumente” de genul ca ar fi o “decizie politica” nu face decat sa probeze faptul ca Victor Ponta nu cunoaste sensul cuvantului cinste. Universitatea nu s-a implicat in niciun fel in dezbaterile politice. Comisa de Etica, perfect legitima, este formata din universitari de prim rang, intre care, cel putin unul, s-a manifestat constant ca un critic al lui Traian Basescu (ma refer la profesorul Adrian-Paul Iliescu de la Facultatea de Filosofie).

Citeste mai mult si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro