Sari direct la conținut

Ciolacu, despre resturile de drone: Ca să le dobori, trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei. Nu am auzit de o decizie în acest sens / Nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă

HotNews.ro
Ciolacu, despre resturile de drone: Ca să le dobori, trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei. Nu am auzit de o decizie în acest sens / Nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă
Marcel Ciolacu Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre resturile de drone ruseşti căzute pe teritoriul țării noastre, că pentru a le doborî „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi acest lucru nu este încă permis”, pentru că „nu a auzit de o decizie în acest sens”, citează News.ro. El a precizat că aceste drone sunt de obicei lovite de artileria ucraineană şi cad imediat pe malul Dunării şi a dat asigurări că „încă nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat despre resturile de drone găsite pe teritoriul României că, pentru a le doborî, ţara noastră ar trebui să tragă pe teritoriul Ucrainei şi acest lucru nu e permis încă.

„Ca să le dobori trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis, fiindcă nu am auzit de o decizie în acest sens. Dar este o monitorizare. Aceste drone sunt de obicei lovite de artileria ucraineană şi cad imediat pe malul Dunării. Încă nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă”, a susținut premierul.

El a menţionat că „nu a mai intrat nimic” şi „o singură dată s-a întâmplat, dar s-au luam măsurile ca acest lucru să nu se mai întâmple”. „S-a făcut un sistem nou de radare, Ministrul Apărării poate să explice detaliat şi nu ne oprim”, a spus Marcel Ciolacu.

MApN extinde căutarea resturilor de drone

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat anterior vineri că „sunt continuate cercetările în zonele din proximitatea porturilor ucrainene pentru identificarea posibilelor fragmente de drone căzute pe teritoriul naţional”.

Astfel, pe lângă zona Plauru, în ultimele 24 de ore s-au primit indicii privind două posibile noi zone de incidenţă, în apropiere de Periprava, urmând să fie făcute verificări. Totodată, alte indicii, precum cele privind căderea unor fragmente de drone în zona Niculiţel, nu s-au confirmat.

Dronele ar fi căzut în zone nelocuite din Deltă

„Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură. Forţele şi mijloacele sunt angajate în cercetări pe o arie extinsă, din proximitatea infrastructurii ucrainene din porturile vizate de atacurile masive din ultimele zile, astfel încât să fie acoperite toate zonele în care ar exista posibilitatea căderii unor fragmente de drone”, arată MApN într-un comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale menționează totodată că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Resturi dintr-o dronă rusească, găsite în Tulcea

Joi, MApN anunţa că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, lângă graniţa cu România, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru din judeţul Tulcea.

În ceea ce priveşte incidentul de joi noaptea, când au avut loc noi atacuri în partea ucraineană a frontierei, începând cu ora 01:32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi au revenit în bază în jurul orei 03:25. Şi de această dată au fost începute cercetări în teren.

INTERVIURILE HotNews.ro