Ciolos vs. Cretu. Pe baza de criterii, la rece
Acum cinci ani, prin vară, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a publicat un paper la care am contribuit și eu în care evaluam posibilii candidați la funcția de Comisar European din partea României, luând în calcul nu mai puțin de nouă potențiali candidați cu profil tehnocratic și politic acceptabil. Am organizat atunci o succintă analiză multictiteriu (neponderată) și i-am invitat pe experții afilați CRPE să-i evalueze pe cei nouă. Din fericire, ulterior a fost nominalizat chiar acela care, conform criteriilor noastre, a obținut cele mai bune scoruri. Vedeți paperul aici.
Acum mi-am propus să folosesc aceleași criterii ca atunci și să scriu acest articol cu privire la cele două nominlizări făcute de către Victor Ponta în numele României: Dacian Ciloș, actualul Comisar și Corina Crețu, europarlamentar PSD.
Criteriile folosite atunci au fost cinci:
- Experiență în afaceri europene
- Susținere politică la București
- Autoritate (profesională, respect)
- Competență (CV) (inclusiv competențe lingvistice)
- Integritate (imagine de persoană integră)
Acum mai adaug încă unul, experiență în cadrul unui organism executiv, atâta timp cât munca unui comisar este de natură executivă și presupune a deține (1) capacitatea de a lucra şi întelege documente complexe, politici sectoriale şi intersectoriale complexe care afectează mai multe state membre, (2) capacitatea de a culege informaţii, de a coordona echipe de oameni care culeg şi analizează informaţii tehnice, ce urmează a fi dezvoltate sub forma unei viziuni, și (3) cunoaşterea unui domeniu foarte bine.
La capitolul experiență în afaceri europene, ambii candidați stau bine. Au lucrat în instituții europene în ultimii ani, înțeleg mecanismele de funcținare ale instituțiilor și de luare a deciziilor. Cu toate acestea îl voi puncta pe Dacian Ciolos mai bine deoarece a lucrat direct în Comisie și-a format deja competențele necesare postului.
În ceea ce privește susținerea politică, o punctez mai bine pe Corina Crețu. A deschis lista PSD la europarlamentare, este om de partid, care și-a demonstrat loialitatea față de partid. Cioloș râmâne un tehnocrat distant, greu de controlat, iar susținerea venită inclusiv din partea lui Traian Băsescu este greu de digerat de pesedistul de rând sau de conducere.
Autoritate profesională, capacitate de a impune respect. Aici este practic o diferența semnificativă între cei doi. Cioloș a trecut o refoma a Politicii Agricole Comune grea, muncită, în care a demonstrat o combinație de încăpâțănare birocratică cu viziune, specifică liderilor autentici. Este deja apreciat și respectat. De partea cealată Corina Crețu are mai repede anvergura unei secretare de la Prefectura Ilfov, nu este percepută ca o autoritate în vreun domeniu.
Competență. O altă diferență semnificativă. Cioloș mânâncă politici agicole pe pâine și pot paria toți banii mei că știe și înțelege politici din aria dezvoltării regionale mult mai bine decât doamna Crețu. Pe de altă parte, în ceea ce o privește pe doamna europarlamentar, îmi e greu să spun ce știe mai bine. A trecut prin PE ca gâsca prin apă, nu s-a remarcat cu mare lucru, avut o prestație ștearsă. Și cum remarca cineva, da, a afișat înhibiție atunci când era cazul să folosească limbi stăine, engleza, franceza. Cioloș e francofon, vorbește perfect în franceză și bine în engleză. Deci și aici merg pe Cioloș.
Integritate… Nu știu ce să zic. Cioloș n-a fost afectat de hakeri, nu deținem informații. La acest criteriu le voi da aceeași notă. Spațiul privat trebuie să râmână privat și nu ar trebui să vulnerabilizeze.
Experință în executiv. Cioloș are o experință superioară la Ministerul Agriculturii și în calitate de Comisar European, Corina Crețu trebuie să se mulțumească cu experința de la Cotroceni când a fost Consilier de Prezidențial (și șefa cancelariei??) lui Ion Iliescu.
Cu toate că și Cioloș este o personalitate mai degrabă rezervată, pe alocuri chiar prea rezervată, diferența de anvergură dintre cei doi este mare. Dacă tot primim dezvoltarea regională (mira-m-aș!) Cioloș ar fi un comisar mult mai onorabil. Nu văd de ce n-ar putea fi nominalizat și aici dacă nu va mai primi agricultura. Corina Crețu și-a depășit oricum mult propria condiție, fiind la cel de-al doilea mandat în Parlamentul European. Alegerea va fi dacă să avem un Comisar care să facă diferența și care să ne reprezinte sau dacă doar să avem un comisar ca să nu zicem că nu avem și noi un loc la masa Comisiei. (poate n-ar fi rău ca Victor Ponta să arunce o privile la lista celor nouă nume evaluate de CRPE în 2009).
Leonard Orban, într-o declarație la RFI, tot insista pe chestia cu importanța genului, și importanța criteriului de a fi femeie. Ce-i drept, eu n-am folosit criteriul acesta, dar îl folosește Parlamentul European. Aici toată admirația noastră se îndreaptă exclusiv către Corina Crețu. Nu e clar (iar Victor Ponta poate fi singura sursă) dacă potofoliul dezvoltării regionale vine exclusiv cu genul… Atunci nu avem ce să mai zicem, ne mulțumic cu faptul că România va primi un portofoliu semnificativ.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro