Clubul de fotbal „Unirea”, sacul fara fund al banilor publici
Consiliul Local Alba Iulia si Consiliul Judetean continua sa acorde miliarde de lei din banii publici ai cetatenilor, echipei de fotbal „Unirea”. Clubul inghite anual miliarde de lei fara a avea vreo performanta notabila. Echipa se afla in prezent in Divizia „B” si, din cauza rezultatelor negative, este posibil ca in urmatorul sezon sa retrogradeze in Divizia „C”.
Cu toate acestea, banii continua sa curga spre conturile FC „Unirea”, la fel ca in vremea in care juca in Divizia „A”.
Consilierii judeteni au decis, ieri, sa acorde o noua finantare, in valoare de doua miliarde lei, clubului de fotbal din municipiul resedinta de judet. Aceasta suma se adauga unei alte finantari de cinci miliarde lei, acordate, la sfarsitul lunii ianuarie, de CL Alba Iulia.
In total, sapte miliarde din bugetele locale, „ingropate” intr-o activitate care, cel putin in ultimul an, a fost falimentara.
Asociatia FC „Unirea 1924” Alba Iulia a depus, la inceputul lunii februarie, la Consiliul Judetean, un contract si o cerere de finantare pentru „sprijinirea programului de promovare a sportului de performanta desfasurat prin Asociatia „Fotbal Club Unirea 1924″”.
Motivatia oferita de autoritati, pentru care clubul beneficiaza de bani publici, este destul de fragila.
In expunerea de motive a proiectului de pe ordinea de zi a CJ, aflata in mapele consilierilor, se precizeaza ca „prin prisma rezultatelor Asociatiei „FC Unirea 1924” Alba Iulia, precum si prin logistica detinuta de aceasta, poate fi un factor in dezvoltarea si promovarea sportului de performanta.
Ramura sportiva fotbal (sport olimpic) poate asigura pregatirea profesionala pentru viitori mari campioni, care vor promova imaginea judetului si a tarii”.
Finantarea de doua miliarde lei este pentru prima jumatate a anului, dupa care va urma, probabil, o noua finantare. Banii pentru club depasesc cu mult alte capitole bugetare ale CJ. Situatia, din acest punct de vedere, este mult mai grava la nivelul administratiei locale din Alba Iulia. Consiliul Local a alocat, in ultimii doi ani, mai mult de 20 de miliarde lei pentru echipa.
Cei mai multi bani au ajuns la club in 2004, an electoral, cand primarul Mircea Hava a avut nevoie de un suport important din partea alegatorilor din oras de a obtine un nou mandat.
Investitiile facute de Hava s-au dovedit cu folos, el obtinand al treilea mandat de edil din primul tur. Un rol important in victoria sa au avut si miliardele de lei investite in clubul de fotbal, care la vremea respectiva, evolua in Divizia „A”.
Datorii de 42 de miliarde la bugetul de stat
Perioada de glorie a celei mai importante echipe de fotbal din judet a coincis si cu cea mai „neagra” evolutie a clubului din punct de vedere al achitarii obligatiilor financiare la bugetul de stat. Miliardele de lei bagate in echipa din veniturile contribuabililor s-au transformat in zeci de miliarde datorii la bugetul de stat.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) are de recuperat nu mai putin de 42 de miliarde lei de la FC „Unirea” reprezentand taxe si impozite neachitate. Cea mai mare parte a datoriilor au fost acumulate in perioada in care echipa era condusa de Viorel Malusel, fost director al SC „Ampelum” SA Zlatna.
Restantele financiare la bugetul statului provin din neimpozitarea sau impozitarea incorecta a veniturilor fotbalistilor in ultimii ani. Reprezentantii DGFP Alba au incercat sa recupereze sumele restante la bugetul de stat prin Justitie.
Tribunalul a respins, insa, o cerere a Administratiei Financiare a Municipiului Alba, institutie subordonata Finantelor, privind declansarea procedurilor de lichidare judiciara si faliment.
Motivul deciziei judecatorilor este foarte simplu. Fotbal Club „Apulum Unirea”, fostul administrator al echipei, este o asociatie cu caracter non-profit, care, conform statutului, nu a desfasurat activitati economice si care nu poate face obiectul prevederilor legii privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.
In aceste conditii, este foarte posibil ca bugetul statului sa ramana cu paguba respectiva, avand in vedere ca in prezent clubul de fotbal este administrat de o societate comerciala care este „legata” de asociatia sportiva doar printr-un numar foarte redus de actiuni.
Asociatia Fotbal Club „Apulum Unirea” detine la societatea „Fotbal Club Municipal Apulum” SA, actualul actionar majoritar al echipei, un procent de 0,002778 din pachetul de actiuni.