Clubul Garrick din Londra a votat să primească și femei, la aproape 200 de ani de la fondarea sa
Clubul Garrick din Londra a votat pentru permiterea accesului femeilor în rândul membrilor săi, pentru prima dată de la înfiinţare, în 1831, drept reacţie la presiunea crescândă exercitată de public pentru încetarea practicilor sale arhaice exclusiv masculine, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.
Garrick, un club privat denumit după un actor din secolul al XVIII-lea, a ajuns în acest an în atenţia publicului, după ce o scurgere de informaţii a dezvăluit că printre membri săi se numără personalităţi precum regele Charles, politicieni de rang înalt, jurnalişti, judecători şi actori.
Potrivit relatărilor din presa britanică, iniţiativa de a permite femeilor să se alăture clubului situat în West End a trecut cu aproape 60% dintre voturile exprimate. Garrick Club nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect.
În martie, ziarul The Guardian a publicat lista de membri, printre care se numărau vicepremierul Oliver Dowden, câţiva judecători de rang înalt şi zeci de parlamentari. Clubul a fost vizat de critici pentru că împiedică femeile să acceseze aceleaşi oportunităţi de networking ca şi bărbaţii.
Șeful MI6 și-a dat demisia din Garrick Club după dezvăluirile din presă
În urma presiunilor apărute după dezvăluiri, directorul de la Secret Intelligence Service (MI6), Richard Moore, şi secretarul general de la Downing Street Nr. 10, Simon Case – care este funcţionarul public cu cel mai înalt rang din ţară -, au părăsit Garrick Club.
Ultimul vot privind acceptarea femeilor în rândul membrilor clubului a avut loc în 2015, când iniţiativa a fost respinsă, la momentul respectiv fiind necesară o majoritate de două treimi pentru a schimba regulamentul clubului. Femeilor li s-a permis anterior să intre în Clubul Garrick ca invitate, dar accesul în acesta le era restricţionat la anumite zone.
În 2021, o petiţie a beneficiat de sprijinul lui Cherie Blair, o avocată renumită şi totodată soţia fostului prim-ministru britanic Tony Blair. Ea a povestit cum în 1976 a fost nevoită să rămână în afara clădirii în timp ce viitorul ei soţ a primit permisiunea de a intra în acest club.
„Este scandalos că atât de puţine progrese au fost făcute de atunci”, a scris ea.
Semnatarii petiţiei din 2021 au evidenţiat faptul că interdicţia aplicată femeilor, în contextul în care numeroşi judecători şi avocaţi sunt membri ai clubului, le privează pe femei de oportunităţile de a-şi crea o reţea în acele cercuri de influenţă, în special în profesii în care ele sunt deja subreprezentate.