Sari direct la conținut

CNAS: Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe se eliberează gratuit la medicul de familie

HotNews.ro
Copii la școală, Foto: AGERPRES
Copii la școală, Foto: AGERPRES

​Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe la începutul noului an școlar se eliberează gratuit în cabinetele medicilor de familie, informează Casa Naționale de Asigurări de Sănătate.

Adeverințe eliberate gratuit de medicii de familie:

  • Adeverințe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri.
  • Acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială, în conformitate cu legea.
  • Adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unitățile de învățământ.
  • Dovada de (re)vaccinare.
  • Avizul epidemiologic.
  • Fișa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap.

„Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie să le fie un partener de încredere!”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ce adeverințe medicale sunt necesare la începerea anului școlar pentru grădiniță, creșă și școală?

Adeverințele medicale pentru copii – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări – sunt necesare numai la înscrierea unui nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Toți ceilalți copii nu trebuie să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începerea noului an școlar, informează Ministerul Sănătății.

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023, arată Ministerul Sănătății.

Potrivit Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, la înscrierea în creșă/grădiniță sunt necesare următoarele documente:

  • adeverința medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa pregătitoare:

  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

  • dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlii frecventate;
  • dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între diferite unități de învățământ:

  • dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
  • dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o creșă/grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La revenirea din vacanțe nu se va solicita antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic.

De asemenea, în mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice în unitățile de învățământ preuniversitar, asistența medicală prevăzută la alin. (1) se realizează prin medicii de medicină de familie/generală și medicii stomatologi din localitățile respective sau din localități apropiate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro