Când vor avea loc alegerile în acest an? Coaliția discută ultimele detalii / SONDAJ LIVE: Ar trebui comasate alegerile?
PNL și PSD se întâlnesc din nou luni pentru a discuta despre calendarul alegerilor, liberalii și social democrații urmând să ia o decizie în privința comasării unor tururi de scrutin.
Pe masa Coaliției se află mai multe scenarii de comasare a alegerilor.Primul scenariu discutat și convenit de principiu în Coaliție este comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare pe 9 iunie.
Al doilea scenariu, comasarea alegerilor parlamentare cu unul din tururile prezidențialor nu întrunește deocamdată un consens în Coaliția PSD-PNL.
Liberalii își doresc comasarea primului tur la prezidențiale cu parlamentarele pentru că mobilizarea la vot ar crește șansele candidatului PNL (care în prezent este Nicolae Ciucă) să ajungă în turul doi la prezidențiale. În schimb social-democrații propun comasarea celui de-al doilea tur la prezidențiale cu parlamentarele pentru că , potrivit calculelor lor interne le-ar avantaja candidatul lor la prezidențiale (neoficial Marcel Ciolacu).
Rareș Bogdan: „Important este să fie reprezentativitate şi să oprim extremismul”
Prim-vicepreşedintele PNL a anunţat la sediul PNL că la ora 16.00 are loc o şedinţă de coaliţie la Guvern, pe tema comasării alegerilor din acest an.
„Ne vom întâlni în Consiliul de coordonare a coaliţiei, pentru a alege cea mai bună decizie pentru organizarea alegerilor în acest an. Vom vedea, vom pune pe masă toate variantele, vom aduce şi argumente pentru comasare, dar şi argumente pentru a merge pentru a merge pe toate cele 5 duminici de alegeri singuri în alegeri, pentru că până la urmă avem şi sondaje de opinie, avem şi focus grupuri, avem şi discuţii cu societatea civilă, avem şi monitorizările pe ceea ce s-a discutat în mass media şi în spaţiul public în ultima săptămână, că aşa e normal, să ascultăm vocea poporului şi vocea tuturor pentru a alege cea mai bun decizie”, a spus Rareş Bogdan.
El a precizat că există exemple la nivel european, fiind 7 state care organizează alegeri comasate, în landuri din Germania, Italia, Belgia, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, la fel cum sunt şi alegeri care se organizează doar europarlamentare.
„Pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate şi dacă eu aş fi sigur că românii nu şi-ar pierde apetenţa spre ultimele două duminici de alegeri din acest an şi vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile, sincer, nu-i o problemă de bani, pentru că democraţia costă. Acum, că plătim 800 de milioane sau plătim 600 de milioane sau 650 de milioane, nu acolo stă marea economie a României. Important este să fie reprezentativitate şi să oprim extremismul, pentru că ăsta este cel mai mare pericol pentru România”, a arătat Rareş Bogdan.