Coada la DNA. O greseala stupida intr-un moment dificil
Multi au exultat la imaginea cu Liviu Dragnea asteptand la coada alaturi de alti suspecti sau martori, ce-or fi fost ei, sa le vina randul pentru a da cu subsemnatul in fata procurorilor. Din neglijenta sau lipsa de coordonare, din banale motive logistice sau poate in mod premeditat, procurorii l-au supus pe liderul PSD la o umilinta inutila. Cu putina intelepciune, putea fi evitata. Astfel de imagini nu fac decat sa amplifice frustrarile si agresivitatea politicienilor impotriva procurorilor, care si asa au atins paroxismul. De asta au nevoie acum Kovesi si echipa ei, cand ura impotriva DNA creste nu doar in randul politicienilor, ci chiar in interiorul sistemului?
- Vezi aici explicatiile purtatorului de cuvant al DNA, Livia Saplacan, referitoare la coada de la DNA: Nu este nimic deosebit, este o zi normala de lucru. S-a intamplat ca mai multi inculpati sau martori sa vina la aceeasi ora
Poate va intrebati de unde atata ingrijorare la sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca judecatorii Curtii Constitutionale ar putea tranti abuzul in serviciu in sedinta de miercuri, 15 iunie? Din cate aud, judecatorii Curtii s-au montat tot dupa o umilinta similara. Sigur, nu comparam cazul Dragnea cu cel al judecatorilor anchetati sub acuzatia de, ati ghicit, abuz in serviciu pentru „erata” de la referendumul din 2012. Ar fi o comparatie abuziva. Dar, pana la un punct, au trecut prin momente similare. Toti judecatorii Curtii, repet, toti cei noua judecatori s-au plimbat cu buletinul in mana prin fata Ministerului Public (atentie, Parchetul General, nu DNA) in dosarul referendumului, tinuti cu lunile intr-o ancheta penibila pentru Curte ca institutie, dar si pentru judecatori in particular.
Cei noua judecatori au stat cu satarul deasupra capului, fiind suspecti de – atentie mare – abuz in serviciu, fals si uz de fals. Dosarul a fost clasat abia anul acesta in aprilie cand cineva s-a prins ca taraganarea anchetei risca sa arunce in aer Curtea. De aceasta data vorbim de prostia fara margini a unui procuror din Parchetul General. I-a tratat pe judecatorii Curtii ca pe ultimii borfasi. Umilinta genereaza in orice om de pe lumea asta dorinta de revansa, de razbunare si intuneca ratiunea.
La fel cum DNA l-a provocat pe Dragnea in mod aberant si inutil, din prostie sau neglijenta tactica – nici nu mai conteaza – pe judecatorii Curtii i-a scos din minti delasarea sau inconstienta unui procuror de la Parchetul General care a tinut noua judecatori in ancheta aproape doi ani de zile. Consecintele le vedem astazi: umiliti de situatia in care au fost pusi, cei noua judecatori au acum ocazia sa riposteze. Ma tem ca o vor face, intrucat pentru toti a devenit o cauza personala.
Tot din cauze personale par sa se monteze tot mai multi judecatori, care azi o ataca pe Laura Codruta Kovesi ca pune presiune pe judecatorii Curtii prin faptul ca explica la televizor efectele catastrofale ale unei eventuale dezincrimiari a abuzului in serviciu.
Asa si cu politicienii: umilintele gratuite nu vor ramane nepedepsite. Am vazut cum cutitul a trecut din mana procurorilor in mana judectatorilor Curtii Constitutionala. Rolurile se pot repede inversa si in cazul unuia ca Dragnea. Oricat ai incerca sa-l convingi sa tina un echilibru in tara asta, sa-si tromboneasca partidul ca depunerea unei motiuni de cenzura arunca in aer stabilitatea, sa nu mai repete momente gen „martea neagra” pentru a nu speria alegatorii la toamna, sa n-o luam de la capat cu castrarea justitiei in Parlament si cu atacuri institutionale, cand l-ai pus pe Dragnea la coada pe scarile DNA, liderul PSD isi aminteste subit ca este suficient sa dezlege cainii din partid pentru a sfasia Justitia in Parlament.
Iar acolo, in Parlament, stau in asteptare o multime de legi care pot goli de continut justitia penala peste noapte. Intr-o mica demonstratie de forta, pesedistii l-au zburat pe Zgonea de la sefia Camerei intr-o secunda fix in ziua umilirii lui Dragnea pe scarile DNA. Oare sa fie o intamplare sau un mic avertisment? Ceva de genul: iata de ce sunt in stare pesedistii atunci sunt adusi in situatia de a nu mai tine cont de nimic!
Victor Ponta s-a oferit sa candideze pe locul lui Zgonea iar acum tot de Dragnea ne vom ruga – in gand, desigur – sa nu puna un trimis in judecata pentru coruptie la sefia Camerei pentru a desavarsi opera de distrugere a justitiei. Atentie! A nu se intelegete gresit! Nu pledez pentru o imunitate strategica acordata lui Dragnea. Liderul PSD trebuie anchetat pana la capat in toate dosarele (cele grele vad ca inca asteapta), dar ceva mai mult tact n-ar strica.
Am mai spus-o si o repet: tot lipsa de tact se cheama arestarea sau perchezitionarea unui candidat in plina campanie electorala. Drept dovada, Olguta Vasilescu si Catalin Chereches au fost printre cei mai votati clienti ai DNA. S-au victimizat la maxim si au castigat poate mai mult decat in mod normal. In astfel de momente emotionale, in plina campanie, actiunile procurorilor sunt usor de subminat iar DNA risca sa piarda rapid increderea publicului in corectitudinea anchetelor.
In treacat fie spus, daca tot vorbim de Curtea Constitutionala, Klaus Iohannis a facut o alegere buna nominalizand din partea presedintiei un profesionist de tinuta Liviei Stanciu. Insinuarea ca a fost rasplatita pentru presupuse servicii facute presedintelui nu se bazeaza pe nimic, reprezinta simple atacuri politice din partea unor politicieni disperati ca la o institutie cheie merge un magistrat puternic. Adevarul e ca presedintele a facut o buna alegere.
Dar putini realizeaza cat pierde sistemul de justitie prin plecarea ei. Stanciu n-a fost doar judecatorul care a reusit sa faca o Curte Suprema functionala, ci a jucat un rol esential in discutiile din Parlament asupra fiecarei tentative de a mutila legile justitiei. Prin urmare, are mare importanta cine vine dupa ea la sefia Curtii. Din cate aud, sistemul e gata sa puna o mediocritate pe placul politicienilor.
In fine, inchei prin observatia ca masa critica anti-DNA se mareste pe zi ce trece nu doar in randul politicienilor – acolo e de inteles – dar mai nou si in interiorul aliatilor traditionali ai luptei anticoruptie: Curtea Constitutionala, judecatori, o buna parte din CSM. Asta mai lipsea.
Asistam oricum la o campanie mediatica inversunata dirijata de cohorte de politicieni si oameni de afaceri cu dosare penale care ne spun zilnic cat de rai sunt procurorii DNA si cum vor ei, borfasii, sa faca o justitie mai buna, mai dreapta si mai putin abuziva. Or, aceasta realitate sumbra ar trebui sa fie un motiv suficient de bun pentru pentru a evita greselile stupide in momente dificile care pot avea consecinte dramatice pe termen lung.
Nu inteleg ce ar fi chiar asa de dificil sa le dea posibilitatea de a intra cu masinile in curtea DNA. Consecinta ar fi ca una din liniile majore de atac ale borfasilor care denunta spectacolul catuselor sau justitia televizata (cat tupeu totusi la ei) ramane fara obiect. Oricat de mult simte publicul nevoia sa se racoreasca, de acum am ajuns intr-o situatie foarte dificila si e nevoie de multa inteleciune pentru a merge mai departe.
PS: Cu declaratia asta, Liviu Dragnea arata inca odata cat de periculos gandeste: „Romanii sa se hotarasca daca in loc de o paine mai buna prefara catuse”. Singura solutie in fata unui infractor care se arata gata sa arunce ceva firimituri poporului daca e lasat sa fure – si asa gandeste cam tot partidul lui – este ceva mai multa inteligenta tactica.