Sari direct la conținut

Coincidență sau plan genial? Mișcarea făcută de Warren Buffett cu acţiunile sale de la Apple

HotNews.ro
Coincidență sau plan genial? Mișcarea făcută de Warren Buffett cu acţiunile sale de la Apple
Warren Buffett. Foto: Nati Harnik / AP / Profimedia

Warren Buffett deţine acum exact acelaşi număr de acţiuni Apple ca şi Coca-Cola, după ce şi-a redus la jumătate participaţia la producătorul de iPhone-uri, transmite CNBC.

Mulţi adepţi ai lui Buffett au făcut această observaţie curioasă după ce un document de reglementare ”13-F” de miercuri seara a dezvăluit participaţiile Berkshire Hathaway la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, scrie News.ro.

Documentul a arătat un număr identic de 400 de milioane de acţiuni la Apple şi Coca-Cola, cea mai veche şi mai lungă poziţie de acţiuni a lui Buffett.

Ce spun specialiștii

Acest lucru i-a determinat pe unii să creadă că „Oracolul din Omaha”, aşa cum este numit miliardarul, a încheiat vânzarea de acţiuni ale producătorului de iPhone-uri.

„Dacă lui Buffett îi plac numerele rotunde, s-ar putea să nu intenţioneze să vândă alte acţiuni Apple. Aşa cum Coca-Cola este o deţinere „permanentă” pentru Buffett, la fel poate fi şi Apple”, a spus David Kass, profesor de finanţe la Robert H. Smith School of Business de la Universitatea din Maryland.

Legendarul investitor în vârstă de 93 de ani a cumpărat pentru prima dată 14.172.500 de acţiuni Coca-Cola în 1988 şi şi-a majorat pachetul la 100 de milioane de acţiuni până în 1994. Aşadar, investitorul şi-a menţinut deţinerea constantă la Coca-Cola, timp de 30 de ani.

Datorită unor două runde de împărţire a acţiunilor 2 la 1 în 2006 şi 2012, deţinerea la Coca-Cola a Berkshire a ajuns la 400 de milioane de acţiuni.

Oamenii nu vor renunța la smartphone-uri, crede Buffett

Buffett a spus că a descoperit emblematica băutură răcoritoare când avea doar 6 ani. În 1936, Buffett a început la un moment dat să cumpere câte şase acţiuni Coca-Cola pentru 25 de cenţi fiecare, din magazinul alimentar al familiei sale, pentru a le vinde prin cartier cu cinci cenţi în plus.

Buffett a spus că atunci şi-a dat seama de „atractivitatea extraordinară pentru consumatori şi de posibilităţile comerciale ale produsului”.

Investiţia în companii de vârf în tehnologie, cum ar fi Apple, pare să sfideze principiile de investiţii valorice ale lui Buffett, dar faimosul investitor a tratat-o ​​mai degrabă ca pe o companie de produse de consum, precum Coca-Cola, mai degrabă decât ca pe o investiţie în tehnologie.

Buffett a promovat baza de clienţi fideli ai iPhone-ului, spunând că oamenii ar renunţa la maşini înainte de a renunţa la smartphone-uri. El a numit chiar Apple a doua cea mai importantă afacere după grupul de asigurători din Berkshire.

Aşa că a fost şocant pentru unii când a fost dezvăluit că Berkshire a renunţat la mai mult de 49% din pachetul de acţiuni la producătorul de iPhone în al doilea trimestru.

Mulţi au bănuit că face parte din managementul portofoliului sau dintr-o viziune generală a pieţei, şi nu o judecată asupra perspectivelor de viitor ale Apple.

Pură coincidență?

Vânzarea a redus ponderea Apple în portofoliul Berkshire la aproximativ 30% de la aproape 50% la sfârşitul anului trecut. Şi odată cu stabilirea acestui număr rotund, pare să fie într-un loc pe care Buffett îl favorizează pentru cele mai preţuite şi mai longevive acţiuni ale sale. Totuşi, unii au spus că ar putea fi doar o pură coincidenţă.

„Nu cred că Buffett gândeşte aşa”, a spus Bill Stone, director de investiţii la Glenview Trust Company şi acţionar din Berkshire.

Dar, la întâlnirea anuală a Berkshire din mai, Buffett a comparat cele două şi a făcut referire la perioada de deţinere pentru ambele ca fiind nelimitată.

„Deţinem Coca-Cola, care este o afacere minunată. Şi deţinem Apple, care este o afacere şi mai bună, şi vom deţine, dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat extraordinar, vom deţine Apple şi American Express şi Coca-Cola”, a spus Buffett.

INTERVIURILE HotNews.ro