Sari direct la conținut

Colegiul Medicilor, nemulțumit de tarifele pe care CNAS vrea să le deconteze medicilor de familie și de ambulator în anul 2025

HotNews.ro
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com
La medic, Foto: 18percentgrey | Dreamstime.com

Colegiul Medicilor reclamă luni, într-un comunicat de presă, că CNAS a publicat în transparență decizională un document privind prelungirea contractelor pentru domeniile de asistenţă medicală – medicină de familie și medicină de ambulator – pentru anul 2025, fără ca reprezentanții corpului medical să fie consultați. Conform documentului publicat de CNAS, actualele valori decontate pentru servciile cabinetelor medicale se mențin și în primul trimestru al anului 2025.

„Pe site-ul www.cnas.ro se află postat, de la sfârşitul săptămânii trecute, în transparenţă decizională, un document care nu a fost negociat cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) în ceea ce priveşte prelungirea contractelor pentru trimestrul I al anului 2025 pe toate domeniile de asistenţă medicală. Documentul nu a luat în considerare nici intervenţiile reprezentanţilor CMR din grupurile de lucru asupra modificărilor CoCa şi Norme şi nici asupra finanţării. Colegiul Medicilor din România îşi exprimă îngrijorarea referitor la menţinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate şi medicina primară, în contradicţie cu situaţia economico-socială actuală, cu previziunile financiare şi, mai ales, cu discuţiile anterior avute cu CNAS pe finanţare”, arată reprezentanţii Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor susține, de asemenea, că în acest moment, medicii realizează o serie de servicii pro bono, din cauză că mecanismul de regularizare la 11 luni, valabil în anul 2023, a fost eliminat: „În acest moment, din cauza implementării sistemului de facturare electronic nu se mai poate observa şi cuantifica numărul de consultaţii totale efectuate, medicii realizând astfel un număr important de servicii medicale pro-bono.”

De ce sunt nemulțumiți medicii:

  • Colegiul Medicilor spune că a fost de acord cu menţinerea valorii punctelor pentru ambulatoriul de specialitate şi asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, „cu scopul asigurării stabilităţii şi continuităţii asigurării asistenţei medicale”.
  • CMR spune a fost de acord cu eliminarea regularizării la 11 luni pentru ambulatoriul de specialitate si asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, „înţelegând dificultăţile financiare din acest an şi faptul că bugetul de stat fusese deja adoptat”.
  • „Codul fiscal s-a modificat pentru anul 2024 şi va suferi modificări de substanţă şi pentru anul 2025, crescând povara fiscalităţii pentru cabinetele medicale. Pe de altă parte, fiscalitatea crescută a creat cadrul unui FNUASS mai cuprinzător, deci a unei alocări crescute.”
  • „Considerăm că bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie să fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sănătate cu alocări clare necesare funcţionării mai eficiente a sistemului de sănătate.”
  • „De la 1 iulie 2023 şi până în prezent, finanţarea asistenţei medicale primare şi a ambulatoriului de specialitate nu a fost indexată cu valoarea inflaţiei, chiar dacă au crescut permanent cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor medicale, indiferent de forma lor de organizare. Acest fapt nu a permis dezvoltarea praxisurilor, ci doar funcţionarea acestora la limită.”

„Pentru a reprezenta corect interesele medicilor, cum este precizat în reglementările CMR, considerăm că este nevoie şi de o deschidere şi un interes adevărat pentru dialog şi negociere între instituţii ale statului şi CMR. Nu considerăm normal ca pe site-ul unui partener instituţional, cum este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să existe un document ce este deja pus în transparenţă decizională şi noi să nu fim informaţi şi chemaţi la o negociere înainte de postarea acestui document”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România consideră că orice act ce face referire la profesia medicală sau la atribuţii din reglementarea CMR trebuie să fie discutat înainte de publicare cu reprezentanţii corpului medical.

Colegiul Medicilor mai spune că au fost trimise adrese oficiale pentru întâlniri interinstituţionale CMR-CNAS, la care nu a primit răspuns.

La începutul acestui an, medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu (policlinici) au fost la un pas de grevă din cauza nemulțumirilor legate de tarifele decontate de CNAS pentru serviciile lor.

INTERVIURILE HotNews.ro