Comisia Juridica din Camera Deputatilor si Uniunea Juristilor din Romania dezbat, luni, problemele aparute la un an de la implementarea Codurilor Penal si de Procedura Penala
Comisia Juridica si Uniunea Juristilor din Romania, condusa de senatorul PSD, Ioan Chelaru, organizeaza, luni, o dezbatere la Camera Deputatilor pe tema „Codul Penal si Codul de Procedura Penala – aplicatii teoretice si practice la un an de la intrarea lor in vigoare. Dezbaterea are loc pe fondul temerilor ca parlamentarii vor sa modifice Codurile avand in vedere ca in parlament sunt 22 de initiative in acest sens, discutarea lor fiind amanata insa pentru sesiunea din toamna. „Vor fi dezbateri de ordin general cu privire la problemele aparute la aplicarea Codurilor”, a expliat pentru Hotnews.ro vicepresedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian Nica.
„Tema este urmatoarea: codul penal si codul de procedura penala aplicatii teoretice si practice la un an de la intrarea lor in vigoare. Sa nu creada cineva ca desfiintam codurile sau ca suntem impotriva luptei anti-coruptie ca nu facem asa ceva”, a explicat Nica pentru Hotnews.ro.
Acesta a explicat, in acest context, si de ce a pus pe ordinea de zi in urma cu doua saptamani cele 22 de proiecte de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala:
- „In primul rand, cand am pus pe ordinea de zi cele 22 de initiative pe codul penal si codul de procedura penala lumea s-a panicat un pic. Unele erau vechi, caduce, unele initiative au venit cu aviz negativ de la Senat, prin urmare nici la noi nu pot fi sustinute. Cateva au venit prin adoptare tacita. Normal ca trebuie puse procedural pe ordinea de zi si respinse mare parte din ele. Se va lucra probabil pe draftul venit de la guvern, pentru ca au fost declarate multe articole neconstitutionale la Codul Penal si la Codul de Procedura. Sunt ample discutii in spatiul public care trebuie luate in calcul. La evenimentul de luni organizat cu cei de lap UJR vor fi magistrati, avocati, reprezentanti din mediul politic. Vor fi dezbateri de ordin general cu privire la ceea ce avem acuma. Nu vom lucra intr-o noapte sau doua, ne vom duce pana in toamna.”
Dezbaterea de luni este organizata de Comisia Juridica si Uniunea Juristilor din Romania, condusa de senatorul PSD Ioan Chelaru. Guvernul Ponta a acordat, in 2014, UJR statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere. Potrivit ziarului Gandul, printre membrii UJR se numara, potrivit propriei declaratii de interese, si Vlad Stoica, seful Cancelariei Prim-Ministrului.
In Parlament au mai avut loc discutii similare, pe tema problemelor din justitie. Nu mai departe de miercuri, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a intalnit, potrivit Romania Libera, cu reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania, Asociatiei Procurorilor din Romania si ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.
Romania Liberaa pus intr-un context mai larg aceste discutii cu unii reprezentanti ai magistratilor:
„In paralel cu scandalul pe care Costiniu, Baltag et Co. incearca sa-l amplifice (si, potrivit unor surse, chiar sa-l exporte, cu ajutorul lui Victor Alistar, director al Transparency Romania), Parchetul General – condus de Tiberiu Nitu – a declansat ancheta impotriva celor sase judecatori de la Curtea Constitutionala care au invalidat referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Specialistii consultati de „Romania libera” considera ca ancheta ar avea rostul atat al intimidarii, cat si al decredibilizarii CCR, in eventualitatea in care cele 22 proiecte de modificare a legislatiei penale ar fi atacate la Curte si declarate neconstitutionale.
Daca amendamentele formulate de parlamentarii PSD, UNPR, PC si PLR ar fi operate in Codul Penal si Codul de Procedura Penala, lupta anticoruptie ar fi practic anihilata, iar personaje-cheie precum Victor Ponta, Dan Sova si Sebastian Ghita, alaturi de multi baroni locali din toate partidele, ar scapa de dosare penale si de posibila confiscare a averilor dobandite nelegal. Prejudiciile din toate dosarele de coruptie deschise in ultimele 12 luni depasesc 2 miliarde de euro„.
In fine, tot la Senat, Calin Popescu Tariceanu a depus la Biroul Permanent al Senatului solicitarea de constituirea a „Comisiei speciale pentru evalurea starii de democratie si a statului de drept in Romania”, care ar urma sa aiba 9 membri si sa depuna raportul la noua luni dupa infiintare.