Companiile din Germania au strâns robinetul donațiilor de partid, în 2019. CSU: Daimler își aduce contribuția la slăbirea democrației
La final de an, Bundestag-ul face bilanțul donațiilor pentru partidele politice din Germania. În 2019 a venit surpriza în ceea ce privește marile donații, de peste 50.000 de euro. Concernele și federațiile profesionale au strâns robinetul, lovind mai ales în partidele de centru-dreapta, CDU și CSU. AfD nu a primit nicio singură donație mare. Totalul a scăzut de la aproximativ 3,1 milioane la 1,2 milioane de euro, un minus de peste 60% în anul curent. Producătorul auto Daimler și-a sistat complet donațiile către partide.
Pentru trezorierul Partidului Creștin-Social din Bavara (partener de Uniune cu CDU),Thomas Bauer, aceasta este o tendință care pune în pericol funcționarea statului democratic. Un partid finanțat exclusiv din fonduri publice ar fi un „partid de stat, în sensul socialist”. „Daimler își aduce contribuția la slăbirea democrației”, a spus el într-un interviu de anul acesta, pentru Welt.de.
Potrivit legii finanțării partidelor politice din Germania, marile donații, de peste 50.000 de euro, trebuie să fie făcute publice. Bundestag-ul a publicat lista completă pe pagina sa de internet, care este zilnic actualizată.
Conform informațiilor oficiale, în 2019 SPD a primit 156.000 de euro (2018 – 390.001), Verzii au beneficiat de 185.000 de euro (2018 – 258.501), FDP – 200.000 euro (2018 – 386.249), iar Stânga (Die Linke), de 60.000 euro (2018 – 0).
Partidul creștin-democrat (CDU) a primit în jur de un milion de euro în donații mari anul trecut, iar în 2019 doar 335.002 de euro. Și CSU, care spera în repetarea unei donații care fusese în 2018 de 625.000 de euro, a trebuit să se mulțumească, până în ajun de Crăciun, cu doar 95.000 de euro. Însă în ultima clipă, 390.000 de euro au intrat de la Asociația Industriei Metalo-Electrice Bavareze. Cu toate acestea, CDU rămâne partidul cu cele mai mari beneficii obținute din donații private.
Ca și în anul precedent, Alternativa pentru Germania (AfD) nu a primit nicio mare donație, în 2019. Importante și regulate donații, în valoare de aproape o jumătate de milion de euro, a primit însă SSV (Asociația Alegătorilor din Schleswig-ul de Sud), de la Ministerul Culturii din Danemarca. SSV a fost fondat în 1948, ca partid al minorității daneze și al frizianilor din Nordfriesland.
Partidele politice se finanțează în Germania prin cotizațiile membrilor, subvenții de stat și donații (care pot fi deduse fiscal). Donațiile de peste 50.000 de euro trebuie imediat aduse la cunoștința Președintelui federal și făcute publice. Nici donațiile mai mici nu scapă controlului, cele de peste 10.000 de euro trebuind incluse în raportul contabil, împreună cu numele și adresa donatorului. Acest raport este transmis președintelui Bundestag-ului german.
Din evidența administrației Bundestag-ului, reiese că producătorul auto Daimler nu a făcut donații majore, în acest an. Anul trecut, câte 100.000 de euro au mers la CDU și SPD. În aprilie, compania din Stuttgart a anunțat că nu va mai face donații partidelor. Acționarii majoritari la BMW, Stefan Quandt și Susanne Klatten, au donat însă din nou 50.001 EUR, la CDU. Anul trecut însă, donațiile lor fuseseră mai mari cu 75.000 de euro.
Ceea ce a lovit și mai tare partidele a fost faptul că, până la Crăciun, Asociația Industriei Metalo-Electrice din Baden-Württemberg, Südwestmetall și Asociația Industriei Metalo-Electrice Bavareze au renunțat să mai facă donații. În anul precedent, aceștia au distribuit peste 1 milion de euro către CDU, CSU, SPD, FDP și Verzi.
Verzii au cerut reguli mai stricte pentru finanțarea partidelor și mai multă transparență. Britta Haßelmann, director parlamentar de la Die Grüne, a declarat agenției dpa că „donațiile către partide ar trebui să fie limitate la persoane fizice și la 100.000 de euro de persoană”. „De asemenea, lucrăm la propuneri specifice de prevenire a finanțării ascunse a partidelor”, a mai spus ea, referitor la proiecte inițiate de partidul său.