Complexul Energetic Oltenia, măseaua stricată a industriei energetice românești
O măsea cariată, la un moment dat produce dureri. Până te hotărăști să te duci la stomatolog stai cu durerea asta care te sâcâie. Mai iei o bulină, mai pui o tărie de peste 40 de grade … Dar tot ajungi la clește!
CEO a fost cariată de toată hoarda de politicieni care s-a perindat prin diversele guverne. Toți și-au pus pupilele pentru a avea caștig electoral – nu dăm oamenii afară!, ori caștig material prin diverse firme care au câpușat încet și apăsat compania. Anul acesta CEO a avut pierderi de 1,1 miliarde lei.
A venit Uniunea Europeana peste noi care ne-a zis: “fără cărbune!”, cu toate că cererea globală de cărbune va fi constantă, cum se arată într-un studiu al Agenției Internaționale pentru Energie. Se mai poate face ceva?
CEO are declarate la ANRE capacități care însumează 3240 MW din totalul de 4787 MW capacități pe cărbune cu licență în ianuarie 2021.
carbune
C.E.T. GOVORA
200
716
Compania Locala de Termoficare COLTERM
19.7
439.9
Complexul Energetic Hunedoara
1200
666
RAAN Regia Autonoma Activitati Nucleare
22
182
Societatea Complexul Energetic Oltenia
3240
483
UATAA MOTRU
5.5
41.33
VEOLIA ENERGIE IASI
100
360.5
Minimul de productie de energie din cărbune în 2020 a fost de 276 MW într-una din orele de vară și maximul produs a fost de 2185 MW, într-una din orele iernii. Diferența este mare între ce raportează ANRE și producția efectivă (cu minim și maxim). Apreciem că sub 30% din capacitățile pe care ni le declară ANRE drept funcționale chiar pot funcționa.
Diferența dintre maximul produs și capacitățile declarate este de 2986 MW. Putem spune că acești aproape 3000 MW sunt raportări false de capacități? … adică raportarea reală este sub 30% și s-a mințit cu peste 70%?
Prima gândire a fost către trecerea pe gaze a actualelor centrale. Adică se schimbă niște arzătoare, tehnologia (și randamentele) rămânând aceleași! Este clar că nu este o soluție!
În loc să se schimbe niste arzătoare și să se facă conectarea la rețeaua de gaze, de ce nu se gândește înlocuirea actualelor centrale cu unele mai performante? Am scris acum trei luni despre cogenerarea pe gaze în ciclu combinat. Consider că este una din soluții deoarece gazul natural va mai putea fi folosit încă 30 de ani, conform UE.
Dar nu este singura soluție! În anii ’30 niște nemți au inventat un proces care azi le poarta numele: Fischer – Tropsch. Pe baza acestei reacții chimice, Germania a avut motorină în cel de al doilea război mondial, folosind ca materie primă cărbunele polonez. Evident că tehnologia a evoluat (în cazul de față gazeificarea) și se pot obține și alți produși energetici. Este de notorietate faptul că Japonia, exploatează câteva mine australiene. Cărbunele extras din acestea este procesat prin gazeificare, obținându-se hidrogen și carbon. Hidrogenul este transportat în Japonia și folosit ca sursă de energie în transport sau industrie, carbonul rezultat fiind îngropat la loc în mine.
În lume există câteva sute de astfel de centrale care au ca produs final syndiesel, syngaz (un amestec de gaz natural cu monoxid de carbon și cu hidrogen – toate gaze combustibile) sau hidrogen pur. Nu este prima dată când scriu despre tehonologii energetice alternative și de fiecare dată am întrebat: De ce acestea nu sunt luate în calcul? Evident că nu exclud că puterea calorifica a lignitului extras de CEO să fie foarte slabă și … factorul politic să ascundă acest fapt.
Știm că o măsea stricată poate produce o infecție care se poate extinde! În cazul nostru, infecția CEO, descrisă mai sus, s-a propagat la minister. Pe lângă reprezentanții unor grupuri de interese economice nelegitime, în minister sunt foarte multe plombe vechi, adică persoane ce nu aparțin sistemului și care habar nu au de starea lui. Nici nu ne punem problema că acestea ar fi trebuit să se apdateze cu noile tehnologii, cu noile trenduri, cu noile strategii!
Actuala conducere visează cai verzi pe pereți, pe banii noștrii: cică din 2026 compania va avea profit … ea nefiind în stare să-și achiziționeze nici măcar certificatele CO2 de anul trecut, pentru care cere ajutor de la Guvern, adică din taxele și impozitele plătite de orice român Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro…