Sari direct la conținut

Comportamentul "imprudent" al Rusiei riscă să declanșeze un conflict mondial, avertizează șeful statului major britanic

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Comportamentul „imprudent” al Rusiei și încălcarea dreptului internațional riscă să declanșeze „accidental” un nou conflict mondial, a avertizat duminică șeful statului major al Apărării britanice, generalul Nick Carter, citat de AFP.

„State ambițioase precum Rusia, China și Iranul se afirmă de o manieră care constituie o provocare pentru securitatea noastră, stabilitate și prosperitate”, a scris acesta, în The Sunday Telegraph, cu ocazia „Remembrance Day, omagiu adus soldaților britanici și din Commonwealth căzuți pe câmpul de luptă.

Potrivit generalului britanic, aceste state operează în „zona gri” cu „noi tipuri de armamente” precum atacuri cibernetice, difuzarea de informații false sau folosirea de societăți militare private care „subminează coeziunea noastră politică și distrug insidios modul nostru de viață”.

„Rusia este mult mai sigură pe ea decât era în urmă cu zece ani. Are acum încredere când se afirmă ca o putere mondială”, a adăugat el, la BBC.

Acesta a citat ca exemple „activitățile infame” din Africa ale grupului paramilitar rus Wagner, suspectat că aparține unui om de afaceri apropiat Kremlinului, sau o operațiune de dezinformare din mai multe țări din Africa, recent dezmembrată de Facebook și efectuată din Rusia de rețeaua unui apropiat al lui Vladimir Putin.

„Nu insinuez că opozanții noștri vor să pornească la război potrivit definiției tradiționale a termenului, dar un comportament imprudent și lipsa de respect față de dreptul internațional (…) riscă să antreneze o escaladare care poate cu ușurință să conducă la o eroare de judecată”, a estimat generalul Carter.

Occidentul și-a manifestat îngrijorarea față de Rusia după o serie de atacuri cibernetice imputate Kremlin – care le neagă – și care au vizat ținte diverse, de la organisme sportive mondiale, Partidul Democrat american sau Organizația pentru interzicerea armelor chimice cu sediul în Olanda.

În acest context, NATO „rămâne un element foarte important al securității noastre naționale”, potrivit șefului statului major britanic, interogat de Sky News.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro