Concernul „Kronospan” cere voie sa produca substante cancerigene
Firma „Kronspan” din Sebes (judetul Alba), cel mai mare producator de placi aglomerate din lemn (PAL si PFL) a depus, zilele trecute, la Agentia de Protectie a Mediului (APM) o cerere de emitere a autorizatiei integrate de mediu pentru producerea formaldehidei. Din aceasta substanta, firma intentioneaza sa obtina adezivi ureo-formaldehidici, necesari in procesul de fabricatie.
Formaldehida a fost clasificata ca un produs cancerigen de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Pana acum, doua persoane din Sebes au consultat documentatia depusa la sediul APM Alba de catre „Kronospan”. Oamenii au contestat cateva buletine de analiza mai vechi si a caror valabilitate este posibil sa fi expirat. Raspunsul il vor obtine, insa, abia cu prilejul dezbaterii publice ce va fi organizata, potrivit reprezentantilor Agentiei, inainte de acordarea avizului.
Observatiile, sugestiile si propunerile publicului pot fi depuse la sediul institutiei pana in data de 20 octombrie 2005. „Kronospan” a achizitionat, in urma cu peste un an, investitia din Sebes a grupului „Frati”.
Si Concernul „Frati” a produs formaldehida, insa acum „Kronospan” are nevoie de o noua autorizatie. Fabrica detine o instalatie care monitorizeaza in permanenta nivelul compusilor chimici, iar pana acum nu au existat probleme de mediu grave.
Cu toate acestea, de mentionat este faptul ca formaldehida este un produs cancerigen, clasificat ca atare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de Colegiul Medicilor din Italia. In concentratie mare, aceasta substanta este daunatoare sistemului respirator, sistemului nervos, celui imunitar si ficatului, putand duce chiar la cancer.
Tumorile provocate de formaldehida apar, de obicei, in fosele nazale, cavitatea bucala, caile respiratorii, piele si tubul digestiv. Substanta se gaseste inclusiv in mobila lacuita (in special cea obtinuta din semifabricate din lemn – PAL si PFL. Combinatia mai multor surse de formaldehida poate fi mult mai periculoasa.
De asemenea, adezivii facuti din rasini formaldehidice cu uree sunt cei mai periculosi.
Desi Romania a inchis capitolul de negociere cu Uniunea Europeana referitor la Mediu, magazinele de mobila sunt pline de produse care au in componenta adezivi ureo-aldehidici, fara ca acest lucru sa fie precizat pe eticheta (lucru de neimaginat intr-o tara din UE), sau ca vanzatorii sa cunoasca clasele de formaldehida.
In ultimii ani, producatorii de placi aglomerate care utilizeaza produsi pe baza de aldehida si-au mutat fabricile in tarile din est unde legislatia este mai putin aspra in acest domeniu decat in UE. La fabrica de la Sebes nu s-au inregistrat pana acum poluari grave.
Totusi, in urma cu un an, „Kronospan” a fost controlata de o echipa a Ministerului Mediului, condusa personal de ministrul de atunci, Speranta Ianculescu. Verificarile aveau la baza plangerile unor cetateni din localitatile limitrofe ale municipiului Sebes, care au reclamat faptul ca in ultimii ani pomii nu mai rodesc, iar uneori, mai ales seara, aerul devine irespirabil.
Cu toate ca nu s-a descoperit nimic in neregula (de fapt rezultatele controlului nu au fost date publicitatii), Speranta Ianculescu a remarcat la fata locului ca pe durata vizitei sale emisiile pe cosurile fabricii au fost reduse.
De asemenea, in luna mai a acestui an, aproximativ o treime din oras a fost acoperita cu o pulbere foarte fina de rumegus, din cauza unei poluari accidentale produse de firma respectiva.
Rumegusul s-a depus pe sol, pe masini si cladiri, insa inspectorii de mediu au constatat ca nu era toxic. Firma a fost amendata cu suma minima, 25 de milioane de lei, avand in vedere ca a fost primul incident de acest fel.