Condamnări în Republica Moldova pentru tentativele de destabilizare din 2023. Șapte persoane au pregătit manifestări violente
- Oxana Bondar
Cei șapte bărbați, reținuți în martie 2023 de către poliția din Moldova pentru pregătirea dezordinilor în masă și-au aflat sentința. Prin sentința Judecătoriei Chișinău – sediul Buiucani, șapte inculpați învinuiți pentru pregătirea dezordinilor în masă au fost condamnați la închisoare pe un termen de la 3 ani la 3 ani și 5 luni cu executare în penitenciar de tip semiînchis.
Potrivit datelor furnizate de ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți. Membrii grupului criminal organizat au identificat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică. Erau remunerați atât inculpații, cât și cei recrutați de ei. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil privind modul de acționare violentă în timpul manifestației.
Tentativă de destabilizare la un protest
Poliția Republicii Moldova anunța, pe 12 martie, că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate. În acea zi a avut loc un miting de protest, condus de o vicepreședintă a Partidului Ilan Șor, care a susținut că nu au nicio legătură cu anunțul Poliției. Peste 50 de protestatari „cu comportament dubios” au fost ridicați de forțele de ordine.
Șeful Poliției moldovene, Viorel Cernăuțean, declara că autoritățile au avut mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației după infiltrarea agentului în rândul organizației dirijate de Moscova.
„Poliția Republicii Moldova anunță că primii indivizi care au participat la organizarea tentativelor de destabilizare în masă inițiate de gruparea criminală Șor în 2022 au fost condamnați la 3 ani de pușcărie. O decizie în acest sens a fost emisă pe 30 septembrie. Aceștia au fost condamnați pentru pregătirea și instruirea pentru destabilizări, tentative de organizare a atacurilor asupra clădirilor și poliției. Dacă membrii grupării criminale Șor cred că vor scăpa de justiție, se înșeală amarnic. Această decizie judecătorească trebuie să fie o lecție pentru oricine care se leagă de gruparea criminală, să știe ce-i așteaptă”, a declarat după condamnarea celor implicați Radu Marian, vicepreședinte al PAS, partidul de guvernământ de la Chișinău.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susținea încă din februarie 2023 că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.
Maia Sandu a spus că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou – tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului 2022, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie 2022, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a afirmat Maia Sandu.