Sari direct la conținut

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, întâlnire cu Orban pe tema pensiilor de serviciu

HotNews.ro
Sediul CSM, Foto: Agerpres
Sediul CSM, Foto: Agerpres

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a întâlnit joi cu premierul Ludovic Orban, în încercarea de a-l convinge să renunțe la eliminarea pensiilor de serviciu. Proiectul de lege, care urmează să intre la votul Camerei Deputaților, prevede eliminarea pensiilor pentru magistrați, provocând deja proteste în multe instanțe din țară, unde judecătorii au încetat activitatea pe termen nelimitat.

„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) a avut loc o întâlnire între preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM şi premierul României. În cadrul discuţiilor au fost susţinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraţilor, cu referire la deciziile Curţii Constituţionale în materie şi reglementările internaţionale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi, citată de Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, în decembrie anul trecut, că jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit „fără echivoc” că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor.

„Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potenţialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenţei financiare a magistraţilor raportat la diminuarea remuneraţiei acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, dar şi a obligaţiei de a garanta acestora o remuneraţie adecvată”, spunea CSM.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în 28 ianuarie, a anunțat luni președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile de serviciu, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor. De asemenea, CSM a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv. O parte dintre instanțele din țară, curți de apel și tribunale, au anunțat că suspendă activitatea pe perioadă nedeterminată, începând de miercuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro