Sari direct la conținut

Consilierul-breloc si oficialul-simbol (de Cristian Ghinea)

Cotidianul

Asta o fi ultima moda printre afaceristii romani? Sa ai nevasta consilier-prezidential?!

Daca afaceristul Anghelescu se stia cu probleme la fisc, logic ar fi fost sa incerce sa treaca neobservat. Acesta ar fi comportamentul rational: dai bani la partid si astepti sa treci cu bine de controale, sa primesti o esalonare, o licenta, o atentie, ceva.

Cel mai bine este sa investesti din timp in politicieni profesionisti, care sa te insoteasca la tribunal, in caz de nevoie, ca Dinu Patriciu.

Oricum, nu pare deloc rational sa iti trimiti nevasta la Cotroceni, sa vuiasca presa ce aghiotant cu bani are Presedintele, sa fii bagat in seama de opozitie si de jurnalisti curiosi. Dar aceasta analiza nu tine seama de alte stimulente. De ce investesc romanii in telefoane de fite, chiar si cei cu venituri modeste? Pentru prestigiu. Cind ai bani, trebuie sa o arati, altfel nu are farmec.

Masina super, viloi in care te ratacesti, telefon cu diamante. Si, ultimul racnet: nevasta-consilier. Este cel mai „cool” breloc, sa moara dusmanii lor. Supremul rafinament al prostului-gust.

Cam asta trebuie sa fi fost logica domnului Anghelescu sau a domnului Cocos, cel cu consiliera Udrea si parcarile dubioase.

Ma rog, e treaba lor cu ce se lauda la prieteni, dar de ce si-o fi luat Traian Basescu asa femei-trofeu drept consilieri? Problema a intervenit cind Stana Anghelescu, consilier prezidential in timpul programului, a devenit consilier juridic in timpul liber, pentru ca sotul avea probleme cu fiscul.

E drept ca Traian Basescu si-a dres imaginea avertizind intr-un interviu anterior ca Anghelescu-sotul se foloseste de numele sau. Si nu este putin lucru cind la noi genul asta de pile si acoperiri constituie mai degraba regula. Dar Basescu trebuie sa spuna public si de ce a numit-o acolo de la bun inceput.

Si mai trebuie sa spuna, tot public, de ce a plecat, altfel, oficial, ramine ca a demisionat din motive personale, probabil ca avea o migrena.

Surpriza placuta in aceasta afacere este Sebastian Bodu, seful fiscului. Singurul oficial roman care a acuzat presiuni venite dinspre oamenii puterii care l-a numit. Concret, cu nume si data, nu cum facea incoruptibilul ratat Ovidiu Grecea cind vorbea in cimilituri. Venit din zona afacerilor private, Bodu nu manifesta precautiile aferente politrucului roman obisnuit.

Aceasta precautie a oficialilor in fata politicului a ratat lupta cu coruptia. Bodu trebuie urmarit si sustinut de presa, mai ales ca va da piept cu spalatorii de bani din fotbal, care au ocupat ecranele patriei.

Daca Anghelescu-el avea un consilier-breloc (si citi de genul asta or mai fi!), n-ar fi rau ca partea curata din societatea romaneasca sa-si gaseasca in Macovei, Bodu si (sper) altii ca ei niste oficiali-simbol. Fara astfel de oameni, lupta cu coruptia este ineficienta, indiferent ce legi am da.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro