Sari direct la conținut

Contractele din sanatate intra in vigoare, dar cu obiectii – Spitalele, intre ciocan si nicovala

Ziua de Cluj

Aproape jumatate din unitatile medicale din Cluj au avut obiectii la semnarea contractelor pe 2005 cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Principala nemultumire: banii putini. Reprezentantii spitalelor considera ca fondurile vor fi suficiente doar pentru cateva luni. Totusi, dupa noile reglementari medicii de familie raman singurii avantajati, pentru ca veniturile lor vor creste.

Spitalele clujene au semnat noile contracte, pentru furnizarea serviciilor medicale in 2005, ins cu unele rezerve. Criticile au venit si din partea Institutului Inimii, care se afla intr-o situatie financiara precara. Directorul Institutului, dr.

Radu Capalneanu, sustine ca a incheiat contractul cu CJAS pentru a putea plati salariile pe aceasta luna personalului, insa daca situatia nu se va reglementa in scurt timp, vor fi nevoiti sa inchida portile cardiologiei clujene. „In conditiile actuale nu mai putem continua. Noi am facut toate demersurile necesare, atat pe plan local, cat si la nivel ministerial, insa nu am primit un raspuns cert.

Daca situatia va persista, in scurt timp vom sista activitatea institutului”, avertizeaza doctorul Capalneanu. Principalele obiectii pe care le-au prezentat unitatile spitalicesti clujene s-au referit la faptul ca fondurile alocate ar ajunge circa 9 luni.

Conducerea Spitalului Clinic Judetean a precizat ca au primit aproximativ 500 de miliarde de lei, pentru asistenta medicala, in timp ce nevoile spitalului de apropie de 800 de miliarde. „Am semnat contractul cu Casa de Asigurari, dar cu obiectiile de rigoare.

Vom incerca sa ne gospodarim in limita fondurilor, pana la o eventuala suplimentare a bugetului”, sustine directorul adjunct al Spitalului Judetean, dr. Cristiana Ciortea.

Portofele pline pentru medicii de familie

Noile contracte pentru asistenta medicala a judetului Cluj vor intra in vigoare in aceasta luna. Conducerea CJAS a precizat ca in acest moment se afla in faza finala a negocierilor cu furnizorii acestor servicii.

„Prin semnarea noilor contracte pe 2005, vom depasi faza de tranzitie dintre cele doua contracte, care a fost acoperita de actele aditionale la contractele de anul trecut, intrand in normalitate”, sustine presedintele CJAS, Emilia Groza.

Ea a mai spus ca s-au incheiat aproape 350 de contracte cu medicii de familie, peste 150 cu stomatologii, iar cu furnizorii de medicamente au fost parafate 131 de contracte. Potrivit noilor contracte, medicii de familie vor primi mai multi bani prin alocarea a 85% din buget pentru plata „per capita” si 15% pentru serviciile efectuate.

Astfel, daca anul trecut un medic de familie primea pentru un asigurat de pe listele sale 10.600 de lei, din acest an suma va ajunge la 17.000 de lei. De asemenea, si medicilor din ambulatoriile de specialitate li se vor majora veniturile cu 50%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro