Controversatele modificari la Codul de Procedura Penala au fost eliminate de catre Comisia juridica din Senat
Comisia juridica a Senatului a adoptat joi un raport favorabil la cererea de reexamniare a presedintelui Traian Basescu cu privire la controversatele modificari la Codul de Procedura Penala. Senatorii juristi au eliminat majoritatea prevederilor facute de colegii deputatii dar au adaugata si amendamente noi care, in opinia ministrul secretar de stat al ministerului Justitiei, Katalin Kibedi, echilibreaza balanta intre acuzator si aparare.
Ministrul secretar de stat in ministerul Justitiei, Katalin Kibedi, s-a declarat multumit de discutiile si amendamnetele introduse de catre senatorii juristi. “In general au fost admise observatiile presedintelui Traian Basescu, cerea de reexaminare nu da solutii juridice, dar s-a tinut cont de aceste obiectii si s-a ajuns la formulari care impaca cele doua aspecte intre acuza si aparare”, a explicat Kibedi.
Interceptarile telefonice pot fi facute inainte de inceperea urmaririi penale
In cea de-a doua sedinta a comisiei juridice in care s-a dezbatut cererea de reexaminare pe Codul de Procedura Penala, senatorii au decis sa elimine prevederea care impiedica procurorii sa efectueze in cursul urmaririi penale acte specfice de investigatii. Mai exact, s-a eliminat propunerea deputatilor care interziceau procurorilor sa foloseasca ca mijloace de proba interceptarile telefonice efectuate inainte de inceperea urmaririi penale.
Totodata, senatorii au introdus un amendament care nu le permite procurorilor sa efectueze personal interceptari de convorbiri telefonice. Acestea trebuie solicitate de procurori, autorizate de catre judecatori si efectuate in mod direct de catre personalul tehnic specializat in acest sens.
Aparatorii nu pot participa la strangerea de probe
Senatorii au revenit in privinta dreptului aparatorului de-a particpa la toate actele de urmarire penala, asa cum a rezultat dintr-o decizie a Curtii Constitutionale. Senatorii juristi au specificat in articol ca aparatorul poate particpa la orice act de urmarire penala cu exceptia actelor care au un caracter special respectiv interceptari, inregistrari de convorbiri telefonice si strangerea de probe prin folosirea agentiilor sub acoperire.
De asemenea, avocatul acuzatului nu se poate bucura de o imunitate absoluta si poate fi tras la raspundere daca a participat impreuna cu clientul sau la o infractiune grava. In aceasta situatie si aparatorul raspunde in fata legii pentru infractiunea pe care a comis-o.
Senatorii juristii au fost in mare parte de acord cu cererea de reexamniare a presedintelui Traian Basescu si au eliminat multe din modificarile controversate introduse de colegii lor de la Camera Deputatilor.
Jurnalistii au fost scosi de sub incidenta Codului de Procedura Penala
Articolul care face referire la jurnalisti a fost amendat de care senatorii juristi astfel incat presa sa nu intre sub incidenta legii. In modificarea propusa de senatori se elimina sintagma “inregistrarile audio video”, dar ramane incriminata divulgarea si violarea corespondentei (aici si corespondenta electornica).
Senatorii au eliminat si prevederea care permitea acuzatului sa aiba acces la dosar chiar in perioada urmaririi penale. Senatorii au amendat articolul astfel incat acuzatul poate sa aiba acces la dosarul sau doar in faza judecatii: „partea citata are acces la dosarul aflat la instanta de judecata”.
De asemenea, articolul care prevedea limitarea urmarii penale pana la un an a unei persoane a fost scos de catre senatorii juristi.
Membrii comisiei senatoriale au decis si eliminarea expertizei obligatorii la cerea inculpatului, care avea ca scop stabilire legalitatii mijloacele de proba, considerand ca aceasta prevedere blocheaza procedurile penale.
Totodata, s-a reglementat situatia asistentei juridice obligatorii, astfel incat aparatorului desemnat din oficiu i se acorda “timpul rezonabil si necesar pentru pregatirea apararii care, in cazul retinerii, nu poate depasi durata acesteia”.
Senatorii jurişti au fost de acord cu solicitarea presedintelui ca, dupa finalizarea dosarului, convorbirile sau comunicarile interceptate si inregistrate care nu contribuie la identificare ori prinderea persoanei sa fi sterse sau dupa caz distruse de procuror, dupa incheierea unui proces verbal. Prin acest amendamnet acceptat de senatori s-a eliminat prevederea ca stergerea sau distrugerea sa aiba nevoie de acordul persoanei a carei convorbire a fost interceptata accidental.
S-a pastrat amendamentul deputatilor care interzice folosirea inregistratilor neautorizate, mai exact inregistrarile realizate de catre alte parti cu propriile mijloace.
Senatorii juristi au dat raport favorabil cererii de reexaminare a presedintelui, urmand, conform procedurii parlamentare, ca acest raport sa fie suspus la vot in plenul Senatului.