Controverse în Japonia după ce un oraș a construit un calmar uriaș din banii de relansare economică post-Covid
Un oraș japonez de pe litoral a provocat controverse în țara insulară după ce a folosit banii acordați printr-un grant menit să amelioreze efectele economice ale pandemiei pentru a construi o statuie uriașă a unui calmar, relatează BBC.
Creatura marină cu o lungime de 13 metri se află în portul Noto unde calmarul zburător este considerat o delicatesă.
Statuia a costat 25 de milioane de yeni (aproximativ 228.500 de dolari), fonduri accesate din fondul de urgență pentru relansarea economică. Oficialii din Noto au declarat presei locale că aceasta face parte dintr-un plan pe termen lung de a atrage înapoi turiștii după pandemie.
Japonia se confruntă cu o nouă creștere a numărului de infecții cu coronavirusul și se află în prezent în starea de urgență, decretată pentru a treia oară de la izbucnirea pandemiei.
Orășelul pescăresc Noto aflat în prefectura Ishikawa din vestul țării a raportat un număr foarte redus de cazuri dar a fost afectat de scăderea semnificativă a numărului de turiști.
Noto a primit 800 de milioane de yeni (7,3 milioane de dolari) prin granturi naționale care erau menite să ofere un imbold de urgență regiunilor afectate de pandemie, potrivit Yahoo Japan.
Deși fondurile nu trebuiau cheltuite în mod obligatoriu direct pentru a oferi asistență persoanelor și afacerilor afectate de pandemie, unii au criticat administrația locală pentru cheltuirea unei asemenea sume pentru construirea cefalopodului uriaș, mai ales că pandemia nu s-a încheiat.
Un localnic a declarat pentru ziarul Chunichi Shimbun că deși statuia ar putea fi utilă pe termen lung banii ar fi fost folosiți mai bine pentru „susținere de urgență”, ca de exemplu pentru angajații sanitari sau căminele de îngrijire a bătrânilor.
La fel ca în cazul a numeroase țări din întreaga lume, și sectorul turistic din Japonia a fost profund afectat de pandemia de COVID-19.
Țara insulară urmează să organizeze Jocurile Olimpice anul acesta însă fără spectatori străini, analiștii estimând că acest lucru va duce la pierderea unor venituri de aproximativ 200 miliarde de yeni (1,8 miliarde de dolari).
Citește și: