Sari direct la conținut

Copii la 20, 30 sau după 40 de ani? Care este vârsta ideală pentru o sarcină

HotNews.ro
Părinți, Foto: © Mary Katherine Wynn | Dreamstime.com
Părinți, Foto: © Mary Katherine Wynn | Dreamstime.com

Există cu adevărat un moment potrivit pentru a aduce pe lume un copil? Să devii părinte poate fi o experiență uimitoare la orice vârstă, însă momentul propice pentru o sarcină este atunci când familia este pregătită din punct de vedere fizic, emoțional și financiar.

Fertilitatea, în cazul femeilor, se află la un maximum între 20 și 30 de ani, dar decada nu este considerată de multe femei ca fiind importantă pentru a deveni mame. Explicăm care sunt avantejele și riscurile unei sarcini în funcție de vârsta femeilor.

Sarcina înainte de vârsta de 20 de ani

Un copil născut din mamă adolescentă nu este cel mai bun scenariu de viață nici pentru copil și nici pentru mamă, chiar dacă vârsta este una fertilă pentru concepție. Din păcate, riscul de preeclampsie este cel mai ridicat la această vârstă.

Rata de risc reîncepe să crească și la gravidele cu vârste între 30 și 40 de ani. Totodată, nevoia de asigurare a resurselor financiare necesare pentru creșterea unui copil poate fi stresantă.

Sarcina între 20 și 30 de ani

Primii ani după vârsta de 20 sunt extrem de fertili, peste 85% dintre femeile între 20 și 24 de ani având șanse de a rămâne însărcinate chiar din primul an de contacte sexuale neprotejate.Chiar și așa, rămân dificil de asigurat și resursele financiare pentru creșterea copilului.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ovarele și ovocitele îmbătrânesc odată cu organismul nostru. De aici și teoria conform căreia la tinerețe ovocitele au mai puține șanse să dezvolte probleme structurale (anomalii cromozomiale). O statistică spune că aproximativ 1 din 1500 de bebeluși se naște cu sindrom Down și 1 din 700 de copii provine din mame cu vârste între 35 și 39 de ani. Riscurile de avort spontan sunt mult mai mici la mamele de 20 de ani, însă, din păcate, avortul spontan tim-puriu (în primele săptămâni de sarcină) este destul de comun și la aceasta vârstă.

Tot la vârsta de 20 de ani, medicii spun că ai mai puține riscuri să suferi de alte afecțiuni medicale precum fibroame, endometrioză, hipertensiune, diabet gestațional, naștere prematură sau greutate mică la naștere a bebelușului.

În plus, o mamă de 20 de ani ar trebui să fie mult mai energică, ar trebui să fie capabilă să se trezească noaptea să-și hrănească copilul și să funcționeze bine și ziua următoare.

O problemă la această vârstă ar putea fi reprezentată de imaturitatea relației de cuplu. Un copil sosit la 20 de ani ar putea să-ți afecteze relația de cuplu care nu a avut timp să se cimenteze de-a lungul anilor. La 20 de ani, tinerii vor să se distreze, să piardă nopțile prin cluburi si să poată ple-ca câte 2-3 zile în excursii, fără să-i rețină nimic. Un copil ar putea să vă dea toate aceste planuri peste cap, iar pe fondul oboselii și al stresului, este posibil să nu faceți față noilor responsabilități.

Sarcina între 30 și 40 de ani

Tot mai mulți specialiști în fertilitate au avertizat asupra declinului fertilității care intervine după vârsta de 30 de ani.

„Odată ajunsă la vârsta de 30 de ani, dar mai ales după 35 de ani, fertilitatea scade. Dacă sunteți prinsă cu stabilirea traiectoriei unei cariere sau nu ați găsit partenerul potrivit, n-ar trebui să vă simțiți presată să aduceți pe lume un copil, doar de dragul de a-l avea. Contează și numărul de copii pe care plănuiți să-l aveți”, recomandă prof. dr. Mary Jane Minkin, medic de Obstetrică și ginecologie, specialist în infertilitate, la Universitatea Yale, SUA.

Argumentele pro ale aducerii pe lume a unui copil la această vârstă țin de faptul că ați apucat să vă bucurați de propria tinerețe, de oportunitățile de carieră și de cunoașterea de sine.

După vârsta de 30 de ani, multe femei care-și doresc să devină mame apelează la sfaturile specialiștilor în infertilitate după șase luni de încercări nereușite de a obține o sarcină. Aceasta pentru că, de la vârsta de 32 de ani rata de fertilitate scade, declinul fiind accelerat la 37 de ani.

O femeie se naște cu circa două milioane de ovocite, dintre care, după vârsta de 37 de ani, mai rămân 25.000. După vârsta de 51 de ani, numărul scade la 1.000. Ar putea părea multe, dar calitatea lor scade la rândul ei, odată cu înaintarea în vârstă.

Cresc însă riscurile de sănătate. Apare hipertensiunea arterială, diabetul de sarcină, preeclampsia și crește riscul ca viitorul copil să aibă defecte genetice. Totodată, pot apărea boli care duc la infertilitate de tipul endometriozei sau disfuncțiilor la nivelul trompelor uterine.

Sarcina între 40 și 45 de ani

După vârsta de 40 de ani șansele unei femei de a rămâne însărcinată scad cu 5% de la o lună la alta, avertizează specialiștii. Studiile au arătat că șansele de a obține un produs de concepție peste 40 de ani sunt cele mai mici.

Cresc, în schimb riscurile de complicații, precum sarcinile ectopice și avorturile spontane. De asemenea, cresc riscurile de preclampsie, diabet, placenta previa, prematuritate și greutate scăzută la naștere a copilului. Cu toate acestea, obținerea unei sarcini normale după această vârstă nu este imposibilă.

Există dovezi care arată că acei copii născuți la o vârstă mai matură ajung să aibă o educație mai solidă. Un studiu din 2012 arată că femeile care au născut mai târziu au un risc mai mic de a dezvolta cancer uterin.

Sfaturi care ajută concepția pentru femei

Femeile care își propun să obțină o sarcină trebuie să știe că menținerea unei greutăți normale este un lucru important. Indexul de masă corporală trebuie să fie între 19 și 24, pentru că obezitatea afectează capacitatea de ovulație a organismului. De asemenea, fumatul este un risc deoarece scade capacitatea corpului de a duce o sarcină la termen.

De asemenea, studiile au arătat că excesul de cafeină și de alcool sunt riscante. Consumul de alcool poate prelungi timpul necesar concepției și, totodată, dăunează dezvoltării normale a fătului.

Și fertilitatea masculină poate fi influențată de modul de viață

Anumite alegeri pe care bărbații le fac în ceea ce privește stilul lor de viață, precum și istoricul medical pe care îl au în spate, pot afecta serios fertilitatea unui cuplu. Specialiștii susțin că un copil poate întârzia să apară dacă bărbatul:

– Este mare fumător sau consumă marijuana

– Consumă mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi

– Consumă droguri

– Ia steroizi anabolizanți

– Ia anumite medicamente, inclusiv terapia de substituție cu testosteron, pastile pentru tratamentul artritelor, tensiunii arteriale, depresiei, cancerului, afecțiunilor sau infecțiilor digestive

– Are o boală cronică precum diabet, cancer sau o boală de tiroidă

– Are carențe nutriționale

– Este supraponderal

– Trăiește sau lucrează într-un mediu toxic precum acela cu pesticide sau plumb

– Are unul sau ambele testicule necoborâte în scrot din copilărie

– Suferă de hernie inghinală

– A suferit de o boală cu transmitere sexuală precum clamidia sau gonoreea.

Conchizând, probabil că vârsta biologică propice pentru a aduce un copil pe lume este cea de puțin peste 20 de ani, însă, decizia este una foarte personală. Momentul cel mai potrivit pentru naștere este cel pe care-l stabilește fiecare. Investigațiile medicale și controalele făcute regulat pot diminua din riscurile pe care o sarcină le poate avea la orice vârstă.

Sursa foto:

Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro