Coreea de Nord și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud
Coreea de Nord se pregătește să arunce în aer drumurile care traversează granița militarizată cu Coreea de Sud, a afirmat luni Seulul, pe fondul unei escaladări a războiului declarațiilor după ce Nordul și-a acuzat rivala că a trimis drone deasupra capitalei Phenian.
Armata nord-coreeană lucrează sub camuflaj pe drumurile de pe partea sa de frontieră, în apropierea coastelor de vest și de est, probabil pregătiri pentru a arunca în aer drumurile, posibil încă de luni, a declarat purtătorul de cuvânt militar al Coreei de Sud.
Săptămâna trecută, armata Coreei de Nord a declarat că va tăia complet drumurile și căile ferate conectate la Coreea de Sud și va fortifica zonele de pe partea sa de graniță, potrivit agenției de presă de stat KCNA.
Separat, Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud că a trimis drone pentru a împrăștia un „număr imens” de pliante anti-Nord deasupra Phenianului, susținând că e o provocare politică și militară care ar putea duce la un conflict armat.
Lee Sung-jun, un purtător de cuvânt al Statului Major interarme din Coreea de Sud, a refuzat luni să răspundă după ce a fost întrebat cine a trimis dronele, armata sau civilii sud-coreeni?
În alte declarații din weekend, Coreea de Nord a avertizat cu privire la un „calamitate teribilă” în cazul în care se va descoperi din nou că drone sud-coreene survolează Phenianul. Duminică, Coreea de Nord a declarat că a plasat opt unități de artilerie complet înarmate la frontieră „în așteptare pentru a deschide focul”.
Armata Coreei de Sud a explicat că refuzul său de a răspunde la întrebări privind dronele se datorează faptului că a reacționa la ceea ce a susținut Nordul ar însemna să fie atrasă într-o tactică a Phenianului de a inventa scuze pentru provocări.
Coreea de Sud a încercat să își consolideze apărarea împotriva dronelor începând din 2022, când cinci drone nord-coreene au intrat în spațiul său aerian și au survolat capitala Seul timp de mai multe ore, a declarat Lee.
Lee Kyoung-haing, expert în operațiuni cu drone militare la Universitatea Jungwon, a explicat că civilii nu ar avea probleme în a obține drone cu rază de acțiune de 300 km, drumul dus-întors din Sud până la Phenian, cu încărcături ușoare, cum ar fi pliante.
Duminică, Ministerul Apărării din Coreea de Nord a susținut că dronele, despre care a spus că au fost detectate deasupra Phenianului timp de trei zile la începutul acestei luni, sunt de tipul celor care necesită un lansator special sau o pistă și că este imposibil ca o organizație civilă să le poată lansa.
Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace.
Legăturile transfrontaliere au apărut în perioadele de apropiere dintre cele două țări, inclusiv summitul din 2018 dintre cei doi lideri ai Sudului și Nordului, când aceștia au declarat că nu va mai exista război și că s-a deschis o nouă eră a păcii.
Coreea de Nord a readus arme grele în zona demilitarizată de frontieră și a restabilit posturile de pază, după ce cele două părți au spus că acordul militar din 2018 menit să reducă tensiunile nu mai este valabil.