Corespondenta de la Berlinala: VIDEO – Proiectie suplimentara pentru "Hodorkovski"
Asteptatul documentar al lui Cyril Tuschi, despre care in ajunul inceperii festivalului s-a anuntat ca a fost furat din studioul berlinez al regizorului (copia de festival era deja trimisa), recompune imaginea lui Mihail Hodorkovski prin intermediul interviurilor cu apropiatii sai si al unei scrisori trimise de Hodorkovski regizorului.
„Toata lumea are ceva de spus despre el. Cariera lui Hodorkovski a fost o insiruire de suisuri si coborasuri dramatice, iar declinul sau abrupt e comparabil cu orice tragedie shakespeariana”, considera regizorul german Cyril Tuschi, al carui interes pentru destinul omului de afaceri rus a fost deschis, se pare, in mod benign de deplasarea la un festival de film din Siberia.
Documentarul „Hodorkovski”, pe care Tuschi l-a prezentat in cadrul sectiunii Panorama a Festivalului de la Berlin si care a avut in 14 februarie prima proiectie suplimentara de presa, isi propune sa lumineze destinul lui Mihail Hodorkovski, desi nu porneste de la premisa ca acesta a fost pedepsit de Vladimir Putin pentru ca a finantat opozitia.
Filmul se deschide cu o panorama larga asupra unui camp presarat cu sonde, dupa care aparatul de filmat, deplasandu-se, dezvaluie o biserica si coboara incet pana ajunge la inaltimea a trei adolescenti. Auzim din off vocea regizorului care ii intreaba daca stiu cine e Mihail Hodorkovski.
Unul dintre ei spune ca nu stie, ceilalti da. Cand sunt intrebati daca stiu de ce a fost condamnat, acestia raspund: „Pentru ca a furat de la popor”.
Fascinat de imaginea lui Mihail Hodorkovski si poate la fel de mult de felul cum e vazut acesta de concetatenii lui, regizorul german s-a dus in Rusia pentru a-l intelege mai bine.
A discutat cu mama sa, cu fosta sotie si mama primului fiu, Pavel (stabilit in SUA), a vorbit cu fostul sau rector de la Facultatea de Chimie, unde Hodorkovski a studiat la inceputul anilor 80, cu fosti ministri.
S-a dus pe urma in Israel si a vorbit cu doi dintre primii sai asociati in afaceri. A plecat pe urma la Londra ca sa ii filmeze fostii subordonati de la Iukos, autoexilati in Marea Britanie dupa arestarea lui Hodorkovski, precum si pe un consilier economic al bancii infiintate de Hodorkovski, Menatep.
Folosind animatia in alb-negru pentru a nu-l avea pe erou ca personaj doar prin intermediul fotografiilor si al imaginilor de arhiva, filmul ne prezinta un Hodorkovski intrat in afaceri inca din timpul Perestroikai, care a cumparat Iukos in imprejurari nu tocmai curate si care in 2003, dupa ce devenise deja cel mai bogat om de afaceri de sub 40 de ani din lume, il provoaca pe Vladimir Putin punandu-i in fata realitatea coruptiei de la Kremlin.
Cyril Tuschi nu intentioneaza sa ii faca un portret elogios lui Mihail Hodorkovski. El insista atat pe inceputurile sale socialiste (era un fan al cartii „Asa s-a calit otelul” a lui Nikolai Ostrovski), si pe faptul ca, probabil, fiind evreu nu putea face cariera in industrie, de aceea a decis sa intre in Partidul Comunist.
De aceeasi importanta sunt pentru regizor preluarea Iukos, actiunile caritabile (mai ales sprijinirea educatiei) sau faptul ca, desi se stia in pericol, s-a intors in 2003 din calatoria din Statele Unite, urmand sa fie arestat.
Ca un documentarist care se respecta, regizorul a incercat sa vorbeasca cu toti eroii sai. Daca o secretara a lui Vladimir Putin ii spune ca acesta nu are timp sa se vada cu el „pana la sfarsitul anului”, Mihail Hodorkovski ii raspunde din Siberia, unde era arestat, la un an distanta.
In scrisoarea din care filmul citeaza fragmente la rastimpuri, omul de afaceri spune clar ca motivul pentru care a fost arestat nu au fost ambitiile sale politice cat faptul ca a sprijinit opozitia.
Mihai Hodorkovski si adjunctul sau Platon Lebedev au fost gasiti recent vinovati in cel de-al doilea proces care le-a fost intentat de Kremlin. Ei au ispasit deja o pedepsa de sapte ani pentru evaziune fiscala si sunt acum acuzazi de deturnarea unei mari cantitati de petrol de la Iukos precum si de spalarea a 97.5 milioane dolari. Un al treilea proces se apropie.