Sari direct la conținut

Corespondenta VIDEO de la Berlinala. Filmul lui Radu Jude "Toata lumea din familia noastra" – elogiat de Indiewire, desfiintat de "The Hollywood Reporter"

HotNews.ro
Sofia Nicolaescu, protagonista in filmul lui Radu Jude, Foto: Hotnews
Sofia Nicolaescu, protagonista in filmul lui Radu Jude, Foto: Hotnews

In aceasta corespondenta (daca mai intereseaza pe cineva filmul, in iarna vrajbei noastre), ecouri despre filmul lui Radu Jude, „Toata lumea din familia noastra”, care a avut premiera la Festivalul de la Berlin in 13 februarie. Tot aseara a fost si petrecerea romaneasca la care au participat Ilie Nastase si cineastul Tony Gatliff.

Mai intai sa rezolv cu petrecerea: a fost lume multa la Roter Salon in der Volksbühne (un club la moda din Rosa Luxemburg Platz), la fel ca acum doi ani, desi se mai deschisese intre timp inca o sala. Muzica tare – dar socializarea nu inseamna neaparat intelegere, nu?, lume vesela, vin rosu bun (cred ca romanesc), Ilie Nastase, Tony Gatliff, Monica Barladeanu si Bobby Paunescu, Ioana Flora, Kenyeres Balint (pe care l-am cunoscut in sfarsit.).

Radu Jude, singurul regizor roman cu un film la Berlinala 2012, a aparut mai tarziu pentru ca a mers intre premiera cu „Toata lumea din familia noastra” si petrecere la o cina cu intreaga echipa – adica cu producatorul Ada Solomon, coproducatorii Steinette Bosklopper si Gabriel Antal, interpretele Mihaela Sirbu si fetita Sofia Nicolaescu, monteurul Catalin Cristutiu, art directorul &costume designer-ul Augustina Stanciu si alti colegi de la productie, plus parintii si fratele de 14 ani al micutei Sofia, care la sfarsitul proiectiei a venit si el in fata salii si a spus intr-o engleza perfecta & foarte spontan ca e deschis oricarui casting pentru ca vrea si el sa faca film.

(Nici nu e de mirare ca Luca vorbeste atat de bine engleza cand parintii lui detin Libraria „Anthony Frost” din Bucuresti.).

Premiera a fost, sper ca va inchipuiti deja, foarte reusita. Sala de la Cinestar 8 era plina, oamenii au ramas dupa film vreo 15 minute (pana cand moderatorul a pus punct) pentru sesiunea de intrebari si raspunsuri, iar Radu Jude a fost in mare verva, spiritele lui fiind gustate de straini mai ales dupa proiectie, cand deja se familiarizasera cu umorul negru de pe ecran.

„Comedia de familie” despre care vorbea regizorul (dupa proiectie a spus ca filmul e „un amestec de Steven Seagal cu Cehov”) a prins la public. Unii dintre spectatori au dorit la sfarsit sa afle, de pilda, in ce masura reactiile fetitei au fost spontane la filmare, daca Jude s-a inspirat pentru imagine din Woody Allen si de ce, totusi, personajele sunt atat de rele unele cu celelalte si nu se pot intelege?

Radu Jude a spus mai in gluma, mai in serios ca s-a inspirat pentru personajul principal si din propria sa viata – dar ca nu seamana cu eroul pentru ca el e un om dragut, ca replicile bune au fost scrise de el iar celelalte au fost improvizate, ca nu si-a dat seama decat pe parcurs ca filmul va fi o comedie si ca cinematograful iti permite sa privesti lucruri care in trecut erau dureroase si sa le vezi, datorita perspectivei, amuzante.

(„Apartamentul in care ati filmat era cam stramt.” „De unde sunteti?” „Din Grecia.” „Pentru Romania e un apartament mare.” – discutie intre un spectator si Radu Jude.).

Sofia Nicolaescu, protagonista in filmul lui Radu Jude

Sofia Nicolaescu, protagonista in filmul lui Radu Jude

Foto: Hotnews

Radu Jude: „Poate ca tema filmului este rautatea. Alexandru Paleologu, un intelectual foarte cunoscut in Romania, spunea ca de obicei oamenii sunt prosti si ca rareori sunt destepti. Oamenii au ideea asta ca iubirea pentru cineva e o scuza ca sa-i faci celui pe care il iubesti – sot, sotie sau copil -, lucruri urate.”

„Masterful black comedy” vs „noisy chaos”

Prestigioasa publicatie indiwire.com a publicat dupa proiectia de presa o cronica ultra-laudativa unde numeste filmul lui Radu Jude „a masterwork of black comedy and suspense”, spunand ca „are cele mai bune calitati ale cinema-ului romanesc modern” si gasindu-i asemanari cu filmul lui Radu Muntean, „Marti, dupa Craciun”.

„Tensionat pana la epuizare, stralucitor filmat pentru a evoca timpul real si umplut cu cadre lungi si interpretari naturaliste, al treilea film al lui Jude (dupa ‘Cea mai fericita fata din lume’ si ‘Film pentru prieteni’) face cronica destramarii unor relatii de familie cu un neobosit simt al inovatiei. Chiar si cand e onest si trist sa-ti rupa inima, tot reuseste sa sustina un inalt simt al ridicolului.”

La sfarsitul unui text de intampinare fara niciun repros adus filmului, criticul Eric Kohn da si verdictul: „Urmand sa fie un favorit sigur al festivalurilor, ‘Toata lumea din familia noastra’ va petrece probabil un an adunand aprecieri si o vanzare moderata care il va duce la o distribuire limitata in sali, cronicile bune putandu-l ajuta sa faca figura buna in circuitul arthouse.”

La capatul opus se afla cronica lui Neil Young din „The Hollywood Reporter”, care incepe cu o lovitura in cap: „Dramedia familiei destramate realizata de un regizor din mult prea promovatul Nou Val romanesc esueaza” si continua pe un ton profetic: „Poate ca mult-laudatul si surprinzator de durabilul Noul Val Romanesc si-a epuizat suflul”.

In continuare, Neil Young scrie: „Ideea de a face un film cu mult dialog, claustrofobic despre un bucurestean hartuit si tafnos care incearca sa-si duca copilul la mare – si esuand cu consecinte violente, a fost exploatata cu mai mult succes acum doi ani de Constantin Popescu in ‘Principii de viata’, o alta premiera in sectiunea Forum a Berlinalei.

Acum, Jude si co-scenarista Corina Sabau amplifica dialogul si caftelile – mai ales pe cele din urma, pana la un nivel aproape insuportabil, pierzand din verosimilitate si ajungand intr-o situatie intalnita mai mult in filme decat in viata.”

Criticul de la „The Hollywood Reporter” a gasit totusi ceva sa-i placa – fetita Sofia Nicolaescu : „In mijlocul acestui haos incredibil de galagios, cel mai realistic si mai credibil dintre toate personajele principale este micuta Nicolaescu, un debut remarcabil de proaspat si de natural – acest copil de 6 ani este unul dintre cei mai incantatori copii-actori aparuti intr-un film european de la o alta romanca – Catinca Untaru, lansata de Tarsem Singh in 2006 cu ‘The Fall’.”

Sofia Nicolaescu a fost si vedeta premierei filmului. Imbracata intr-o rochita foarte sic, in verde si albastru (pe care mama ei a spus ca a croit-o si pentru apropiata ei zi de nastere, 21 februarie), Sofia a primit cele mai calduroase aplauze, desi fratele ei a marturisit ca acasa aerele ei de vedeta („Te rog, adu-mi si mie niste apa!”) nu sunt incurajate.

Vezi un scurt interviu cu Sofia Nicolaescu:

La mijlocul distantei dintre cele doua cronici se afla textului criticului israelian de origine romana Dan Fainaru, publicat in „Screen Daily”. Dan Fainaru scrie: „Noua drama de familie a lui Radu Jude are toate calitatile si defectele unei fotografii Polaroid. Punct de vedere interesant, sentimente autentice, portrete bine definite ale personajelor, dar si niciun pic de adancime, niciun inceput si niciun sfarsit – doar o fascinanta si unica imagine.

Miscandu-se intre cald si rece, intre scurte descarcari comice si explozii de frustrare, filmului ii lipseste o poveste reala sau o structura, desi acumuleaza rezerve mari de manie si violenta refulate, folosind un gen de limbaj pe care nicio subtitrare nu l-ar putea adapta cu acuratete.”

Criticul de la „Screen Daily” mai remarca faptul ca filmul e prea lung, ca premisa ca in fiecare dintre noi zace un om din Neanderthal e destul de subtire, dar conchide ca sunt si lucruri de apreciat:

„Meritul lui Jude este ca stie sa lucreze cu actorii si sa manipuleze o situatie de la un calm relativ spre cea mai rea furtuna. Eroii lui sunt adevarati si cand ii loveste strechea, iar distributia in frunte cu excelentul Serban Pavlu face o treaba grozava, jucandu-si rolurile ca si cand ar fi fost nascuta pentru ele.”

Concluzia? „El (n.red. – Radu Jude) urca si coboara intensitatea dramatica ce erupe in permanenta in film cu usurinta unui sound mixer. Ce pacat ca lucrurile raman intr-un loc si ca nu se poate hotari in ce directie s-o apuce. Viata poate fi asa, dar filmele nu sunt.”

Nu toate filmele din sectiunile Panorama sau Forum au parte de cronici in cele trei reviste prestigioase cu editii zilnice la festival.

Atasez acestei corespondente interviurile cu interpretele Mihaela Sirbu si Sofia Nicolaescu, facute inaintea premierei, precum si discutia pe care am avut-o cu producatorul Ada Solomon dupa premiera.

Vezi interviul cu Ada Solomon:

Vezi interviul cu Mihaela Sirbu:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro