Sari direct la conținut

Coronavirus: De ce Marea Britanie nu închide școlile ca în alte țări?

HotNews.ro
Coronavirus: De ce Marea Britanie nu închide școlile ca în alte țări?

Multe țări iau măsuri dure pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, inclusiv închiderea școlilor, oprirea adunărilor în masă și restricții severe de călătorie. Dar Marea Britanie a adoptat măsuri de control relativ modeste, scrie BBC.

Diferențele pot fi parțial explicate prin faptul că în unele țări, epidemia se manifestă mai violent. Dar este clar că Marea Britanie a adoptat o abordare mai nuanțată.

Simulările computerizate indică faptul că Marea Britanie se află în primele etape ale epidemiei , care este de așteptat să crească brusc în patru săptămâni și să atingă un maxim între 10 și 14 săptămâni.

Șir Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului britanic, și ofițerul medical principal, profesorul Chris Whitty, au făcut apel la judecată afirmând că este prea curând să impună restricții severe în acest stadiu.

Astfel de restricții ar putea dura câteva luni și ar putea duce la „oboseala de autoizolare”, persoanele părăsindu-și locuințele la fel ca în momentul în care epidemia era la apogeu. Persoanele în vârstă riscă în special să prezinte simptome severe. Dar multe dintre ele sunt deja izolate. Renunțarea la comunitățile lor în această etapă, când riscurile sunt încă relativ scăzute, ar crea dificultăți inutile pentru ei.

Șir Patrick și profesorul Whitty s-au sfătuit de asemenea împotriva suspendării adunărilor în masă. Din nou, modelele lor de calculator indică faptul că acest lucru ar fi mai puțin eficient și mai perturbator decât măsurile pe care le-au recomandat: spălarea mâinilor și solicitarea oamenilor de a se auto-izola dacă prezintă simptome ale bolii.

Aceste măsuri, dacă sunt implementate corect, ar putea reduce numărul cazurilor cu 20%, este de părere Sir Patrick.

„Este mult mai probabil ca oamenii să ia virusul de la un membru al familiei sau de la un prieten undeva într-un spațiu mic, decât un spațiu mare, cum ar fi un stadion sportiv”, a spus el.

Similar stau lucrurile și în cazul închiderii școlilor. În timp ce Irlanda, Franța și Danemarca sunt printre țările din nordul Europei care au luat această măsură, deocamdată acestea rămân deschise în Marea Britanie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro