Sari direct la conținut

Coronavirusul a adâncit abuzurile împotriva drepturilor omului în China

HotNews.ro
Coronavirusul a adâncit abuzurile împotriva drepturilor omului în China

Grupurile care militează pentru drepturile omului sunt preocupate de detenția arbitrară, represiunea asupra libertății de exprimare și lipsa accesului la informații, relatează AlJazeera.

China este o țară blocată. Aproximativ 60 de milioane de oameni se află în carantină forțată în provincia centrală Hubei de aproape două luni, în timp ce guvernul încearcă să combată focarul de coronavirus care a început în capitala provinciei Wuhan la sfârșitul anului trecut.

Luând măsuri drastice, unii numindu-le draconice, China pare să fi încetinit coronavirusul, însă experții și grupurile de apărare a drepturilor omului se îngrijorează că acest lucru a venit cu un cost ridicat.

„Cazul lui Li Wenliang este un memento tragic al modului în care preocuparea autorităților chineze de a menține stabilitatea „o determină să suprime informațiile vitale despre chestiuni de interes public”, a declarat directorul regional al Amnesty International, Nicholas Bequelin.

„China trebuie să adopte o abordare care să respecte drepturile pentru combaterea epidemiei. Nimeni nu trebuie să se confrunte cu hărțuire sau sancțiuni dacă vorbește despre pericolele publice, doar pentru că poate provoca stânjeneală guvernului.”

Li, un medic oftalmolog, în vârstă de 34 de ani, a fost unul dintre primii care a tras semnalul de alarmă cu privire la ceea ce era atunci un misterios virus nou, exprimându-și îngrijorarea cu alți medici într-un chat online privat.

După ce postarea a fost văzută de publicul larg, el a fost mustrat de poliție. Luna trecută, el a murit din cauza bolii, declanșând un protest public și cerând libertatea de exprimare.

Virusul care cauzează boala, cunoscută și sub denumirea de COVID-19, se crede că a apărut într-una din piețele alimentare din Wuhan la sfârșitul anului trecut, dar chiar dacă doctorul Li s-a întrebat despre noua boală cu prietenii săi, guvernul local a părut să minimalizeze ce se întâmpla.

Primele măsuri au fost luate cu câteva zile înainte de Anul Nou Lunar.

Legăturile de transport au fost tăiate, blocajele rutiere au apărut și 56 de milioane de locuitori ai provinciei au fost efectiv sigilați din lumea exterioară. Au primit ordin să poarte măști, să rămână în interior și să-și raporteze temperaturile corpului în fiecare zi.

Dar, in numele protejării sănătății, China a mers mult mai departe.

Un sistem de recunoaștere facială care identifică persoanele mascate a fost dezvoltat, aparent cu o precizie de 90 la sută, iar aplicațiile care decid dacă o persoană prezintă un risc de contagiune și ar trebui să fie permise în mall-uri, metrou și alte spații publice au mărit sistemul exagerat de extins de supraveghere al guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro