Vlad Voiculescu îi cere lui Rafila să prezinte public Ordinul de ministru prin care a trimis echipa de control la spitalul Sf. Pantelimon
Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, îl acuză pe pagina sa de Facebook pe Alexandru Rafila că a mințit în patru puncte cheie, atunci când a spus că cei din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon pentru că „sunt economiști sau juriști” sau atunci când susține că verificarea actului medical o face altcineva și aruncă vina pe Colegiul Medicilor. Voiculescu îl mai acuză pe ministrul Sănătății că a trimis în control la spital doi pensionari speciali care mai mult „au acoperit lucrurile” și îi cere să prezinte public Ordinul de ministru prin care a trimis echipa de control la spital.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri seară că motivul pentru care Corpul său de Control nu a descoperit problemele de la Spitalul Sf. Pantelimon, este că membrii corpului „sunt economiști sau juriști” ce pot verifica doar „proceduri administrative”.
Ce acuză Vlad Voiculescu:
- Domnul Rafila spune că oamenii săi din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon pentru că „sunt economiști sau juriști”. FALS! Potrivit informațiilor publice, în control au fost Sorin Luca și Octavian Melintescu. În fapt, șeful Corpului de control și al misiunii de control, domnul Sorin Luca este medic. Dr. Sorin Luca.
- Alexandru Rafila susține că verificarea actului medical o face altcineva și aruncă vina pe Colegiul Medicilor. FALS! Domnul Rafila are în directa subordine Inspecția Sanitară, cu atribuții de control în calitatea actului medical! Art. 26 din Legea Sănătății (Controlul în sănătatea publică) stabilește la alin. 2, punctul a) că inspecția sanitară de stat verifică “calitatea serviciilor de asistență medicală”. Tot conform legii, domnul ministru Rafila ar fi putut, de asemenea, să includă în Comisia de Control și alți specialiști din cadrul ministerului sau al Comisiilor de specialitate. Sunt sigur că SRATI ar fi pus la dispoziție specialiști așa cum se arată acum dispuși să pună la dispoziția procurorilor.
- Alexandru Rafila spune că și-a făcut treaba bine, că nu are de ce să-și dea demisia. FALS! În fapt, Rafila a trimis în control la spital doi pensionari speciali, și fără să fac vreun proces de conștiință cuiva, ce pare că au reușit este să acopere, nu să descopere lucruri. Cum altfel să înțelegem din decizia sa de a-și trimite în control consilierul pensionar? Pe Octavian Melintescu. Domnul consilier personal al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cumulează salariul de la stat cu o pensie specială de aproape 3.000 de euro pe lună. Fost adjunct al Direcției Generale Anticorupție, Octavian Melintescu a dat concurs pentru funcția de director al Corpului de Control al ministrului Sănătății, dar a picat cu brio după ce a obținut nota de 2,65.
- Îi cer ministrului Alexandru Rafila să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital. Dacă l-a dat, dacă nu cumva a făcut doar figurație la tv, în luna aprilie, spunând aceeași poezie pe care o spune de fiecare dată „am trimis corpul de control”. În Ordinul de ministru ar trebui să scrie exact ce anume a cerut domnul ministru Rafila să fie controlat la spitalul Sf Pantelimon. E un document important, care ar clarifica multe lucruri.
Vlad Voiculescu îi adresează ministrului Rafila și câteva întrebări:
- De ce avem atât de multe instituții de control și supra-control în sănătate dacă 99,99% din nenorocirile din spitale rămân neelucidate?
- De ce ar fi făcut două femei în floarea carierei crimele de care sunt acum acuzate de către procuror?
- De ce trei… nu una, nu două, ci trei organe de control, din aprilie și până azi nu au putut răspunde pertinent la o întrebare de bun simț: ce s-a întâmplat acolo?
- De ce mai este domnul Rafila acolo dacă orice om din țara asta acum va trăi cu spaima că cineva la care ține, ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, își joacă, de fapt, viața la loterie.
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, care în aprilie a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon și a anunțat că nu a existat nicio neregulă, spune că din comisia de verificare a făcut parte şi un anestezist, iar membrii comisiei nu au avut acces la injectomate, aparatele folosite pentru administrarea noradrenalinei: „La momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă”.
Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din Capitală reținute de procurori pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare au fost arestate preventiv, joi.