Sari direct la conținut

Costul falimentelor RCA de la City și Euroins: Plățile au urcat la 500 milioane de euro, dar sute de mii de păgubiți încă așteaptă

HotNews.ro
Costul falimentelor RCA de la City și Euroins: Plățile au urcat la 500 milioane de euro, dar sute de mii de păgubiți încă așteaptă
Accident auto. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Shutterstock

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit, până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, aproximativ 2,47 de miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro) către foști clienți ori păgubiți ai City Insurance și Euroins, dar alte peste 200.000 de cereri de plată sunt în așteptare.

Peste 6 milioane de șoferi aveau polițe de asigurare la City și Euroins, iar falimentele celor două mari companii au generat creșterea prețurilor RCA pentru milioane de șoferi.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.

Peste 500.000 de cereri de plată de la păgubiții City și Euroins

Până la finalul lunii octombrie, au fost înregistrate 503.065 cereri de plată pentru City Insurance și Euroins. Soclitările de plată au venit încă din toamna lui 2021, după falimentul City, respectiv din martie 2023, după falimentul Euroins.

Potrivit legii, FGA poate să facă plăți către clienții sau păgubiții unui asigurător intrat în faliment doar în limita a 500.000 de lei pe fiecare creanță de asigurare.

  • „Cererile de plată adresate FGA vizează în principal acordarea despăgubirilor cuvenite pentru daune la autovehicule și lipsă de folosință, daune materiale și morale pentru vătămări corporale și decese, prestații periodice, daune morale și materiale în temeiul sentințelor definitive pronunțate împotriva asigurătorilor în faliment sau restituirea primelor de asigurare pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit”, a precizat FGA pentru HotNews.ro.

Aproape 500 milioane de euro plătiți șoferilor păgubiți după analiza a peste 280.000 de cereri

  • Până la 31 octombrie 2024, FGA a instrumentat în total pentru cele două societăți în faliment 286.119 cereri de plată.
  • Pentru societatea Euroins, hotărârea de deschidere a procedurii falimentului nu a rămas definitivă, astfel încât este posibilă depunerea în continuare a unor noi cereri de plată, subliniază instituția.

Cu alte cuvinte, plățile acoperă doar 57% din totalul cererilor de plată depuse de românii afectați, alte peste 200.000 de cereri de plată fiind încă în așteptare.

Cererile de plată sunt instrumentate de FGA în ordinea înregistrării acestora.

Datele afișate pe site-ul propriu arată că instituția a ajuns cu analiza cererilor de plată pentru daune materiale la luna august 2022, în cazul City Insurance, respectiv iunie 2023 – în cazul Euroins.

  • „Până la data de 31 octombrie 2024, FGA a efectuat plăți în sumă de aproximativ 2,47 mld. lei, pentru creditorii de asigurări ai celor două societăți de asigurare în faliment. FGA s-a înscris la masa credală pentru recuperarea sumelor achitate creditorilor de asigurări, informațiile fiind publicate în Buletinul procedurilor de Insolvență”, menționează FGA.

HotNews.ro a solicitat FGA să precizeze și cât estimează că va avea de plătit în continuare pentru cererile de plată depuse în contul celor doi lideri RCA în faliment.

  • „La data de 30.09.2024 nivelul provizioanelor constituite pentru obligații potențiale către creditorii de asigurare ai celor două societăți în faliment erau în suma de 4,03 miliarde de lei. Sumele efective care vor fi achitate vor rezulta doar în urma analizării și avizării cererilor de plată de către Comisia Specială a FGA.
  • Vă rugăm să aveți în vedere că pentru societatea Euroin hotărârea de faliment nu este încă rămasă definitivă. 
  • Pe rolul instanțelor figurează în continuare litigii în care sunt implicate cele două societăți în faliment. Litigiile sunt gestionate de lichidatorii judiciari, iar FGA nu are calitate procesuală în cadrul dosarelor procesuale. 
  • La finalizarea litigiilor, petenții se pot adresa cu cereri de plată la FGA. De aceea, pentru FGA o estimare a sumelor pe care le va mai plăti depinde de datele/ informațiile/ rezervele deținute de asigurătorii în faliment și nu de FGA, motiv pentru care nu putem furniza informații care sunt gestionate la nivelul lichidatorilor judiciari”, au răspuns oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților.

Câți păgubiți ai City și Euroins nu sunt de acord cu sumele primite și ce pot face mai departe?

La această întrebare, FGA spune că în cazul sumelor respinse la plată, emite decizii de respingere motivate care pot fi contestate în termen de 30 zile de la comunicarea acestora, sub sancţiunea decăderii, la instanţele civile de la sediul Fondului”

Legea nr. 213/2015 nu prevede o procedură prealabilă sesizării instanțelor de judecată.

Contestațiile se adresează direct instanțelor de judecată competente în acord cu dispozițiile stabilite de Codul de Procedură Civilă.

  • „Situația litigiilor este una dinamică. În medie, se contestă aproximativ 10% din totalul deciziilor administrative emise de FGA. Astfel, la data de 31 octombrie 2024, se află pe rolul instanțelor, un număr de 5442 de litigii în diferite stadii procesuale, având ca obiect contestații împotriva deciziilor emise de Fond. Litigiile vizează toate societățile de asigurare în faliment gestionate”, au transmis oficialii FGA.

Fondul estimează că nu va avea probleme cu plata acestor sume.

  • „Potrivit dispozițiilor art. 3 alin. (1) și (2) și art.5 alin.(1) lit.h) din Legea nr. 213/2015, pentru a asigura fondurile necesare, FGA încasează din contribuția permanentă achitată lunar de către asigurători precum și din contribuția specială – temporară care reprezintă un instrument de împrumut de la asigurători, ce urmează a fi restituit.
  • Estimăm că aceste resurse sunt suficiente pentru a onora creanțele de asigurare solicitate de către creditorii de asigurări”, a mai precizat FGA.

Cum au ajuns în faliment City Insurance și Euroins, sub supravegherea ASF

City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.

ASF a retras în 27 septembrie 2021 autorizația de funcționare a City Insurance, acuzat printre altele că îi lipsesc rezerve de daune de peste 280 milioane de lei necesare pentru plata daunelor avizate și că are întârzieri la plată despăgubirilor de peste 200 de zile. Falimentul acestui asigurător, cu aproape 3 milioane de clienți RCA, a fost decis definitiv în instanță în 20 aprilie 2022.

Un an mai târziu, scenariul s-a repetat cu Euroins, care a rămas fără autorizația de funcționare în 27 martie 2023.

ASF a acuzat că acest asigurător, cu peste 2,7 milioane de polițe RCA active, avea un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

În cazul Euroins, hotărârea de deschidere a procedurii falimentului nu a rămas definitivă, astfel încât este posibilă depunerea în continuare, a unor noi cereri de plată.

Anul trecut, în plin faliment Euroins, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro). După plecarea din ASF, Nicu Marcu a fost desemnat prorector în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). 

Noua conducere ASF, votată în luna decembrie 2023 în Parlament, a promis că în 2024 nu va acorda nicio primă de performanță angajaților.

INTERVIURILE HotNews.ro