Sari direct la conținut

Cotidianul Dnevnik: Populatia Bulgariei scade cel mai repede din UE

HotNews.ro

Populatia Bulgariei se imputineaza cel mai repede comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Daca actualele tendinte demografice se mentin, in anul 2050 in aceasta tara vor fi doar 5 milioane de locuitori.

Aceasta este numai o parte a datelor prezentate in raportul anual al Institutului pentru Politici Familiale, organizatie neguvernamentala care studiaza harta demografica in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Conform raportului, principalul motor al cresterii demografice in Europa de Vest este imigratia, iar natalitatea in noile state membre este sub minimul critic, scrie cotidianul Dnevnik citat de Rador.

Concluziile sunt cutremuratoare

Populatia SUA si cea a UE va fi, pana in anul 2060, la acelasi nivel din punct de vedere numeric, cu toate ca in prezent cetatenii americani sunt cu circa 200 de milioane mai putin decat europenii.

Europa isi pierde tinerii si imbatraneste cu o viteza foarte mare, mai arata datele studiului. In perioada 1980 – 2005, tinerii sub 14 ani au reprezentat 22,1% din numarul total al populatiei, iar acum reprezinta abia 16,2%.

Populatia statelor membre UE a crescut cu 37,6 milioane, in perioada 1980 – 2007, ceea ce reprezinta putin mai mult de 8%. Cresterea numarului populatiei este evidenta in Irlanda, Luxemburg si Spania. Conform raportului principalul factor este imigratia.

In anul 2006, circa 75% din cresterea populatiei in intreaga Uniune Europeana de datoreaza afluxului de imigranti, iar pentru intreaga perioada 1994-2006 procentul este de 80%.

Inainte de aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, imigrantii au fost in numar de 15 milioane, dintr-o crestere a populatiei de 19 milioane. Acest lucru este cel mai evident in Spania, unde imigratia este de zece ori mai mare decat cresterea normala a populatiei.

Cu exceptia Ciprului si Maltei, populatia din noile state membre ori ramane aceeasi (Slovenia si Slovacia), ori scade (Bulgaria, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia si Estonia). Acest proces este mai evident in Bulgaria, unde in decurs de zece ani scaderea este de 7,94%. In aceeasi perioada, populatia Romaniei a scazut cu 2,36%.

Natalitatea, la valori critice

In afara de acest aspect, niciunul dintre noile state membre, cu exceptia Ciprului, nu are nivele de natalitate peste minimul critic.

In Uniunea Europeana are loc un avort la 25 de secunde. Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Romania si Spania sunt statele cu cel mai ridicat procent anual de avorturi, adica 77% din numarul total al avorturilor din UE in anul 2004.

Numarul avorturilor in Europa il depaseste pe cel al sinuciderilor, accidentelor rutiere si infarcturilor. In fiecare zi in Europa se inchid trei scoli din cauza numarului insuficient de elevi, se arata in raport.

In ansamblu, europenii dau nastere relativ tarziu unui copil – varsta medie este deja de circa 30 de ani. Cel mai tarziu nasc primul copil femeile din Spania (varsta medie acolo este de 30,84 ani), urmate de irlandeze, olandeze si daneze. Dintre statele europene, varsta cea mai mica este in Lituania, Letonia – circa 27 de ani.

Studiul constata si o scadere a numarului de casatorii in UE. In ultimii 25 de ani, acestea au scazut cu 22%, cu toate ca populatia a crescut cu 33,8 milioane in aceeasi perioada. A crescut si varsta medie la care europenii se casatoresc – ea este deja de peste 30 de ani pentru barbati si de 28 de ani pentru femei.

Institutul considera ca este necesara o interventie a statului pentru a se depasi criza demografica ce ameninta toate statele europene. Din fiecare 13 euro alocati pentru cheltuieli sociale in bugetele de stat ale tarilor din UE, doar 1% ajunge la realizarea politicilor familiale.

Spania si Polonia sunt singurele state in care se aloca mai putin de 1% din PIB pentru politici familiale.

Conform institutului, este necesara si infiintarea centrelor familiale, finantate de la buget, care sa ofere consiliere familiilor in situatii de criza.

„Nici pana in ziua de astazi nu exista Cartea Verde pentru Familie, nu exista niciun organ care sa sincronizeze politicile in acest domeniu la nivel european”, se arata in concluziile raportului. Institutul propune infiintarea Ministerului Familiei in fiecare stat membru al UE.

Raportul privind dezvoltarea familiei in Europa in anul 2007 este elaborat de Parlamentul European pe baza statisticilor oficiale primite de la statele membre si de la Eurostat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro