Sari direct la conținut

Covid-19, Summitul mondial pentru Educație: Apel la redeschiderea școlilor și la alocarea a 4-6% din PIB pentru acest sector (Azoulay)

HotNews.ro
UNESCO, Foto: UNESCO
UNESCO, Foto: UNESCO

După un minut de reculegere în memoria profesorului Paty, asasinat în Franța, directoarea generală a UNESCO Audrey Azoulay a cerut joi guvernelor din lumea întreagă să „redeschidă școlile”, dintre care multe sunt închise din cauza pandemiei de Covid-19, potrivit AFP.

La începutul Summitului mondial al Educației, la care participă 12 șefi de stat și de guvern, 60 de miniștri și celebrități precum actrița americană Angelina Jolie, Azoulay i-a adus un omagiu lui Samuel Paty, profesorul francez de istorie „asasinat din cauza învățăturii pe care o oferea”, vineri, în apropiere de Paris.

Adunarea, reunită în format virtual, a salutat „toți profesorii din lume care își asigură riscuri pentru a forma copiii și tinerii noștri”.

Azoulay a lansat un avertisment față de „riscul de abandon școlar din partea celor mai vulnerabili elevi”, din cauza măsurilor de carantină legate de Covid-19.

În prezent, „peste 600 de milioane de elevi, respectiv o treime din populația școlară mondială, au în continuare școlile închise”.

Potrivit UNESCO, epidemia agravează inegalitățile persistente și „există 24 de milioane de copii care ar putea să nu mai revină niciodată la școală”.

În fața aceleiași adunări, Antonio Guterres a repetat avertismentul legat de o „catastrofă a unei generații”.

„Urgența este să lucrăm pentru redeschiderea școlilor, asigurându-ne că sunt luate toate măsurile de securitate”, a subliniat Azoulay.

Aceasta a lăudat „modelele hibride care combină învățatul la școală și la distanță”, care trebuie dezvoltate în continuare și făcute accesibile „pentru toată populația”.

Șefa UNESCO a făcut apel la o „mobilizare mondială la cel mai înalt nivel”, deoarece educația „trebuie să rămână în centrul priorităților”.

Azoulay a cerut guvernelor să învestească masiv în sistemele de educație și țărilor donatoare să majoreze ajutorul internațional pentru educație.

Declarația semnată de participanții la acest summit cuantifică la 200 de miliarde de dolari anual resursele lipsă pentru a finanța sistemele de educație.

Concret, documentul recomandă țărilor să aloce „cel puțin 4 până la 6% din PIB PIB sau 15 – 20% din cheltuielile lor publice pentru educație”.

„Aceste investiții nu sunt un sacrificiu și nici un cost”, a pledat Azoulay, care a avertizat că „dacă nu le facem acum, viitorul va fi trist și sumbru”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro