Sari direct la conținut

Covid: Aviz pozitiv din partea experților europeni pentru un nou vaccin BioNTech-Pfizer

HotNews.ro
Compania americană Pfizer și partenerul său german BioNTech au anunțat joi că au primit un aviz pozitiv din partea unui comitet de experți al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru un nou vaccin împotriva unei subvariante a Covid-19, într-un moment în care mai multe țări europene se confruntă cu o revenire epidemică, potrivit AFP.
Vaccinuri Pfizer, Foto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia
Vaccinuri Pfizer, Foto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat o autorizație de introducere pe piață pentru vaccinul monovalent Covid-19 adaptat (la subvarianta) Omicron JN.1”, care poate fi administrat „persoanelor cu vârsta de 6 luni și peste”, potrivit unui comunicat comun al celor două laboratoare.

Noile subvariante ale virusului, toate membre ale subvariantei Omicron JN.1, se răspândesc în prezent în mai multe țări, inclusiv în Franța, într-un moment în care populația se confruntă cu o scădere a imunității, iar vaccinurile existente nu oferă un răspuns adecvat.

Comisia Europeană, care este responsabilă cu aprobarea medicamentelor, urmează în general recomandările EMA în termen de două luni.

De la primul val de Covid-19 la începutul anului 2020, compania germană și gigantul american au conceput un vaccin bazat pe ARN mesager, o moleculă care permite organismului uman să creeze proteine virale care declanșează un răspuns imunitar.

Această tehnologie inovatoare a devenit rapid o caracteristică dominantă a campaniilor de vaccinare anti-Covid în țările occidentale datorită eficacității sale ridicate.

Pfizer și BioNTech raportează că au început deja producția vaccinului în varianta Omicron JN.1 pentru a fi în măsură să aprovizioneze țările UE până în următorul sezon de toamnă-iarnă 2024-2025, când se preconizează o creștere a cererii de vaccinare.

În același timp, cei doi parteneri afirmă că au solicitat o autorizație de introducere pe piață similară din partea US Food and Drug Administration (FDA).

INTERVIURILE HotNews.ro