Crema de soare împiedică organismul să producă vitamina D? Ce spun specialiștii
O cremă de protecție solară cu spectru larg ne protejează de razele ultraviolete de tip B (UVB), cele care pot provoca apariția cancerului de piele. Dar tot razele UVB sunt cele pe care corpul nostru le folosește pentru a produce vitamina D în mod natural. Așadar, e logică întrebarea dacă nu cumva cremele de protecție solară ar duce la un nivel scăzut de vitamina D în corp. Însă specialiștii sunt de părere că asta nu ar trebui să fie o problemă.
Câtă cremă de soare trebuie să folosim?
„Există mai multe studii care arată că utilizarea regulată a protecției solare nu ar afecta nivelul de vitamina D”, spune dr. Henry W. Lim, dermatolog la Henry Ford Health din Detroit, Michigan.
Conform unei meta-analize din 2019 publicată în British Journal of Dermatology, cea mai mare parte a cercetărilor sugerează că utilizarea cremelor solare are un impact redus sau niciun impact asupra concentrației de vitamina D din organism. Cremele de protecție solară SPF nu au fost incluse în studiu. Administrația pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) recomandă atât adulților, cât și copiilor, să folosească cel puțin 30 de grame de cremă de protecție solară pentru a-și proteja întregul corp. „Nimeni dintre noi nu folosește atât de mult”, a spus Lim, ceea ce înseamnă că oamenii sunt mai puțin protejați de soare și sunt încă capabili să producă vitamina D.
Sunt necesare suplimentele de vitamina D și peste vară?
Cu toate mulți specialiști par să fie de acord că folosirea cremelor de soare nu afectează nivelul de vitamina D produs de corp, din ce în ce mai mulți experți în sănătate recomandă să luăm zilnic, pe tot parcursul anului, un supliment de vitamina D. Ca să fie bine, să nu fie rău, cum s-ar zice.
Vitamina D este, de fapt, un hormon. Adică, în comparație cu alte vitamine de care corpul nostru are nevoie și pe care nu le poate sintetiza singur, vitamina D poate fi produsă de corp cu ajutorul soarelui. De aceea i se mai spune și „vitamina soarelui“. „Concret, atunci când pielea este expusă la soare, corpul transformă un «verișor» al colesterolului într-o substanță care, în final, devine vitamina D”. Așa explică mecanismul, în termeni pe înțelesul tuturor, fostul editor executiv al publicației Harvard Health, Patrick J. Skerrett.
De câtă vitamina D avem nevoie zilnic?
Expunerea la soare și o dietă potrivită este tot ce avem nevoie pentru a menține un nivel optim de vitamina D în organism, spune și dr. Melissa Ann Prest, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Chicago. Somonul, păstrăvul și halibutul sunt unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D, dar și multe alte produse alimentare, cum ar fi laptele și cerealele, care sunt îmbogățite cu vitamina D.
Majoritatea adulților au nevoie de 600 UI de vitamina D pe zi, în timp ce adulții peste 70 de ani au nevoie de 800 UI zilnic. Este rar să aveți o supradoză de vitamina D, dar deficiența de vitamina D este mai mult o îngrijorare. Deficiența de vitamina D la copii,mai ales în primii ani de viață, poate duce la rahitism. Specialiștii recomandă însă suplimente de vitamina D în special în lunile cu R, din septembrie până în aprilie, dar și în restul anului, dacă medicul o recomandă în urma analizelor.
Ce persoane riscă un deficit de vitamina D?
Persoanele care stau mai mult în casă și a căror expunere la soare este scăzută, adulții în vârstă, persoanele cu pielea mai închisă la culoare și persoanele care ar putea să nu absoarbă bine vitamina D din cauza unor intervenții chirurgicale de bypass gastric sau a unei afecțiuni precum fibroza chistică sau colita ulceroasăsunt cei care riscă un deficit de vitamina D. Aceste persoane ar trebui să-și verifice anual nivelul de vitamina D.
„Și în funcție de rezultate, medicul să recomande un supliment de vitamina D dacă este necesar“, adaugă dr. Prest. Deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, este important să luați suplimentele de vitamina D în timpul mesei pentru a crește absorbția. Suplimentele cu vitamina D2 și vitamina D3 au funcții similare, dar Prest atrage atenția persoanele care urmează o dietă vegan că unele suplimente de vitamina D3 pot fi făcute din uleiul de lanolină găsit în lâna de oaie.
Câtă vitamina D primim de la soare?
Mulți factori influențează cantitatea de vitamină D produsă prin expunerea la soare. Contează cât timp petreci afară în razele soarelui, sezonul, latitudinea în care locuiești și cantitatea de melanină din piele.
Un studiu din 2017, din Spania, a analizat cantitatea de expunere la soare necesară pentru producerea adecvată a vitaminei D într-o regiune nordică de latitudine medie la prânz și a constatat că 10-20 de minute sunt suficiente în timpul primăverii și verii, dar ar dura două ore în timpul iernii ca să obții necesarul de vitamina D de la soare.
„Cantitatea de vitamina D produsă de un corp sub acțiunea razelor solare este strâns legată de distanța față de soare“, a explicat dr. Bess Dawson-Hughes, om de știință și director al echipei de metabolism osos de la Universitatea Tufts. Cu cât suntem mai aproape de soare, cu atât mai mare este cantitatea de vitamina D produsă de corp. „Spre exemplu, cei care se plimbă pe plajă după-amiaza târziu nu vor câștiga prea multă vitamina D, pentru că unghiul soarelui este prea larg în acel moment al zilei.“
Pe de altă parte, cei care petrec mult timp pe afară sub razele soarelui, pot avea chiar o rezervă de vitamina D în țesuturile adipoase ale corpului. Rezervă pe care corpul o folosește când are nevoie de mai mult. Oamenii care au grijă de grădinile lor în aer liber, de exemplu, ar putea avea rezerve de vitamina D, în timp ce persoanele care lucrează în birouri ar putea avea nevoie să-și mărească aportul de vitamina D, a spus Dawson-Hughes.
Cu toate că vitamina D este esențială, la fel de importantă este și o protecție adecvată împotriva soarelui. Cremele de soare pot reduce riscul de cancer de piele, apariția ridurilor și decolorarea pielii.
Sursa foto: Dreamstime.com