Creștere a cazurilor de cancer colorectal cu debut precoce: Șase factori de risc pe care bărbații sub 55 de ani ar trebui să le cunoască
Cercetătorii atrag atenția asupra creșterii în ultimii ani a numărului de cazuri de cancer colorectal cu debut precoce la bărbați. Motivul nu este cunoscut, dar cercetătorii au identificat șase factori de risc, conform unui studiu recent, publicat în revista Cancer Prevention Research.
Deși numărul cazurilor de cancer colorectal (cancer care începe în colon sau rect) a intrat pe o pantă descendentă în rândul persoanelor în vârstă (peste 55 de ani) din 2011, se înregistrează o creștere cu 2% pe an a acestei maladii în rândul bărbaților cu vârsta sub 50 de ani.
6 factori de risc în cancerul colorectal cu debut precoce: studiu nou
Reevaluând peste 600 de dosare medicale ale unor bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, cercetătorii de la American Association for Cancer Research au identificat în urma unui nou studiu șase factori de risc pentru cancerul colorectal cu debut precoce la bărbați. Specialiștii au luat în calcul factorii sociodemografici și stilul de viață, istoricul medical familial și personal, măsurile fizice, semnele vitale, medicamentele și valorile de laborator cu până la 18 luni înainte de diagnosticarea cazului.
Iată care sunt factorii de risc descoperiți în urma cercetărilor:
- 1. Vârsta. Un prim factor de risc este vârsta. Cu cât se află mai aproape de capătul mai mare al intervalului de vârstă 35-49, cu atât mai mult crește riscul de a dezvolta aceasta maladie;
- 2. Nefolosirea în mod regulat a antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum aspirina și ibuprofenul. Dacă nu iei în mod frecvent acest tip de antiinflamatoare nesteroidiene crește riscul de cancer colorectal cu debut precoce, care poate fi declanșat de existența unor boli inflamatorii intestinale;
- 3. Neadministrarea în mod regulat a statinelor. Statinele, medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului rău din organism, ajută și la diminuarea riscurilor de a suferi un accident cardiovascular grav. Trebuie însă luate în mod regulat, căci administrate în salturi pot crește riscul de cancer colorectal cu debut precoce;
- 4. Consumul de alcool;
- 5. Genetica. Regăsirea diagnosticului de cancer colorectal în familie, la rude de gradul I sau II, crește riscul de a face cancer colorectal cu debut precoce;
- 6. Existența altor afecțiuni.
Antiinflamatoarele ar putea preveni cancerul colorectal
Primele semne ale cancerului colorectal la persoanele sub 50 de ani ar putea să apară cu doi ani înainte de a putea fi pus diagnosticul, spun specialiștii. Cu atât mai mult, rezultatele acestui nou studiu vine să arate importanța când vine vorba de prevenție. Deși consumul de alcool, vârsta și existența în familie a altei rude diagnosticate cu această maladie erau cunoscute deja ca factori de risc în cancerul colorectal, studiul enumeră alți doi factori de risc cel puțin surprinzători – neutilizarea în mod regulat a antiinflamatoarelor și a medicamentelor care reduc nivelul colesterolului rău.
Dr. Paul Oberstein, director adjunct al Centrului de Cancer Pancreatic din cadrul Perlmutter Cancer Center SUA, care nu are nicio implicare în studiul de care vorbim, are însă o explicație: „Studiile anterioare ne arată că prin prevenirea inflamațiilor cu antiinflamatoare, putem preveni dezvoltarea polipilor și, în felul acesta, apariția cancerului”, a explicat doctorul pentru health.com, adăugând că nu recomandă tuturor consumul acester medicamente care, deși scad riscul de cancer colorectal, pot crește riscul de alte boli. În ceea ce privește statinele în prevenția cancerului colorectal, Oberstein a fost rezervat, spunând că cercetările sunt în curs de desfășurare.
Cancerul colorectal, al doilea cel mai diagnostic tip de cancer în România
Conform statisticilor ENCR (European Network of Cancer Registries) cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent cancer în țările Uniunii Europene, după cel de sân. În România, conform datelor furnizate de Globocan (2020), este al doilea cel mai diagnosticat cancer la femei (după cel de sân) și al treilea la bărbați (după cel de plămâni și prostată).
Conform Globocan, aproape 90.000 de români au fost diagnosticați cu cancer colorectal în 2020. Dintre aceștia, 13.000 sunt cazuri noi și în ultima vreme a scăzut incidența vârstei la care apare această maladie. De aceea, a devenit extrem de important să cunoaștem factorii de risc pentru apariția acestui tip de cancer, cu atât mai mult cu cât depistarea din timp crește șansele de a supraviețui. Deși a crescut numărul de cazuri de îmbolnăvire cu cancer colorectal, numărul cel mai mare de decese la persoanele suferinde de cancer se înregistrează în continuare din rândul bolnavilor de cancer pulmonar.
La ce vârstă ar trebui făcut screening-ul pentru depistarea cancerului colorectal
Recomandările privind screening-ul pentru cancerul colorectal pot varia în funcție de țară și de ghidurile medicale specifice. Cu toate acestea, în general, screening-ul pentru cancerul colorectal este recomandat să fie făcut în jurul vârstei de 50 de ani pentru persoanele asimptomatice și fără factori de risc specifici. Pentru cei care au cazuri diagnostice în familie, specialiștii recomandă efectuarea screening-ului chiar cu 10 ani mai devreme.
Dată fiind creșterea numărului de cazuri de cancer colorectal în lume și scăderea vârstei de incidență, anumite ghiduri și organizații medicale au început să recomande efectuarea acestui screening-ului mai devreme, în jurul vârstei de 45 de ani, pentru anumite categorii de persoane. Spre exemplu, American Cancer Society și-a actualizat ghidurile încă din 2018, recomandând ca persoanele cu risc mediu să înceapă screening-ul pentru cancerul colorectal la vârsta de 45 de ani. Persoanele cu risc crescut, cum ar fi cele cu antecedente familiale de cancer colorectal sau anumite boli inflamatorii intestinale, sunt sfătuite să efectueze screening-ul chiar mai devreme, de obicei între 40 și 45 de ani.
Sursa foto:Dreamstime.com