Sari direct la conținut

Crimele odioase din spatele unui soldat de elită decorat și victoria proclamată de presa din Australia

HotNews.ro
Ben Roberts-Smith a fost primit și felicitat inclusiv de regina Elisabeta, Foto: Anthony Devlin / AFP / Profimedia
Ben Roberts-Smith a fost primit și felicitat inclusiv de regina Elisabeta, Foto: Anthony Devlin / AFP / Profimedia

Un fost membru al Corpului de elită Special Air Service (SAS), Ben Roberts-Smith, în vârstă de 44 de ani, un militar australian renumit, a pierdut joi un proces de defăimare împotriva a trei ziare care-l acuză de crime comise în Afganistan, relatează AFP și news.ro.

Ben Roberts-Smith a formulat aceste acuzaţii de defăimare după publicarea în 2018, în trei ziare, a unor articole în care era acuzat că a luat parte la uciderea a şase prizonieri neînarmaţi, în Afganistan.

El a respins mereu aceste acuzaţii, a depus plângere de defăimare şi a cerut despăgubiri în valoare de câteva milioane de dolari.

Judecătorul Anthony Beskano a stabilit că ziarele au dovedit că cea mai mare parte a acuzaţiilor lor sunt „adevărate”.

Această hotărâre este salutată drept o mare victorie a libertăţii presei în Australia.

Crime în Afganistan

Ben Roberts-Smith, născut la Perth, era, înaintea acestui proces, cel mai cunoscut militar din Australia şi cel care deţine cele mai multe distincţii militare.

El a fost decorat cu Crucea Victoria pentru „curajul remarcabil” de care a dat dovadă în Afganistan, unde unitatea sa era însărcinată să ia urma unui comandant taliban de rang înalt.

Însă ziarele The Age, The Sydney Morning Herald şi The Canberra Times au scris că în spatele acestui „erou” se ascunde un militar care a comis crime.

Potrivit acestor ziare el ar fi aruncat un civil afgan dezarmat de pe o faleză şi le-ar fi ordonat subordonaţilor săi să-l ucidă prin împuşcare.

El ar fi luat parte la mitralierea unui bărbat care purta o proteză la picior, o proteză pe care a luat-o şi pe care o arăta bucuros atunci când bea cu alţi militari, după ce s-a întors în Austalia.

Acest veteran cu un fizic impozant a fost acuzat şi de faptul că a fost autorul unor violenţe ale unei femei, într-un hotel, la Canberra, şi că s-a angajat într-o campanie de intimidare” a altui militar, acuzaţii care, potrivit judecătorului, nu au fost dovedite în întregime.

Unul dintre cele mai scumpe procese din istoria Australiei

Ziarele şi autorii reportajelor şi-au menţinut acuzaţiile de-a lungul întregului proces.

Dosarul a devenit unul dintre cele mai îndelungate procese de defăimare din Australia, în care au defilat la bară 40 de martori, care au depus măturii adesea sfâşietoare despre comportamentul Forţelor Speciale australiene.

Presa australiană estimează că cheltuielile de judecată se ridică la 16 milioane de dolari – ceea ce face din acest proces unul dintre cele mai scumpe din istoria Australiei.

Avocaţii ziarelor au anunţat că cer „despăgubiri de cheltuieli de la reclamant”.

Roberts-Smith nu a fost prezent la anunţarea hotărârii. El a fost fotografiat în Bali, unde se află în vacanţă, cu câteva zile în urmă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro