Sari direct la conținut

Crin Antonescu: Basescu e principalul adversar al PNL

HotNews.ro

Crin Antonescu o sustine pe Norica Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei si-l considera pe Traian Basescu drept cel mai mare adversar al PNL. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, vicepresedintele liberal vorbeste despre rezultalul obtinut de PNL la euroalegeri, despre presupusa opozitie din interiorul PNL si despre demisia sefilor de filiale.

Rep: Cum comentati rezultatele obtinute de PNL la euroalegeri? Sunteti multumit?

Crin Antonescu: In raport cu faptul ca in ultimii doi ani partidul a fost atacat din toate directiile, ca a fost supus in principal tirului prezidential intr-un moment in care credibilitatea presedintelui creste, prin raport cu aceste lucruri cred ca este un rezultat bun, un rezultat care arata ca PNL ramane un partid de prima mana pe scena politica a Romaniei.

Este cel mai bun rezultat obtinut de PNL singur, nu intr-o alianta si condus de oameni care apartin acestui partid. Din alt punct de vedere, daca iau in calcul structura electoratului, structura votantilor, scorurile realativ mici in marile orase, segmentul electoral care ne intereseaza cel mai mult, atunci rezultatul nu mai este asa imbucurator.

Eu prefer sa ma raportez la aceasta a doua parte si incerc sa gasesc impreuna cu colegii mei modalitatile prin care sa imbunatatim lucrurile

Rep: Sunteti vicepresedintele pe strategie politica al PNL, vedeti solutii pentru anul 2008?

Crin Antonescu: Urmeaza un an foarte greu si cred ca in primul rand PNL trebuie sa recastige increderea electoratului de dreapta, a electoratului care a fost alaturi de noi sau in spatele nostru in dinamica procesului de modernizare a Romaniei si de iesire din comunism si post-comunism.

Exista o premisa pentru acest lucru pentru ca, inainte de toate, este evidenta scaderea in sondaje a presedintelui Traian Basescu. Mizam pe asta, pentru ca este principalul nostru adversar.

Pe de alta parte, dincolo de ce spun altii despre noi, dincolo de atacurile altora, avem in mana o arma, poate insuficient folosita pana acum: faptele. Avand in vedere ca suntem si la guvernare, e clar ca o actiune mai hotarata, mai coerenta, mult mai bine explicata si prezentata opinei publice poate recupera cea mai mare parte a electoratului.

Rep: Cum comentati demisiile aparute la nivelul filialelor?

Crin Antonescu: Acum n-as putea sa spun ca s-au dat sanctiuni, pentru a fost vorba de niste demisii pe care 11 sau 12 sefi de organizatii, impreuna cu birourile lor judetene, si le-au prezentat. Ei nu au fost demisi, ci si-au dat demisia, ca asumarea a responsabilitatii pe organizarea judetele respective. Cat de eficienta este o asemenea actiune – ramane de vazut.

Si sper ca asa cum s-a intamplat si in alte ocazii – PNL fiind un partid dinamic, inclusiv la nivelul organizatiilor locale – vor aparea si acolo oameni noi si mecanisme noi care vor avea eficienta. Repet, este vorba de demisii, nu de sanctiuni. Acestea sunt acte unilaterale si sunt de salutat.

Rep: Au fost voci in Delegatia Permanenta care au spus ca rezultatele slabe s-au datorat imaginii proaste pe care a avut-o domnul Chiuariu.

Crin Antonescu: Eu nu-mi amintesc ca in sedinta Delegatiei Permanente sa se fi facut vreo legatura intre activitatea domnului Chiuariu si rezultatul alegrilor. Ceea ce s-a discutat acolo a fost faptul ca problemele de imagine la nivelul Guvernului au putut afecta negativ rezultatul acestor alegeri, dar nu s-a facut referire precisa la domnul Chiuariu sau la oricare alt ministru.

Rep: Spuneti ca cel mai mare adversar al PNL este Basescu?

Crin Antonescu: Presedintele Basescu este principalul nostru adversar fara vointa noastra. Credibilitatea domniei sale a inceput insa sa scada. A devenit din ce in ce mai evident, si asta o arata si sondajele, ca in mare parte DNA-ul este un instrument politic al presedintelui. Domnia sa poate deschide urmarirea penala cui vrea si cui nu vrea. Toate atacurile si calomniile pe care le-a repetat de cel putin doi ani incoace sunt neintemeiate.

Rep: Considerati ca demisia domnului Chiuariu a fost oportuna?

Crin Antonescu: Salut faptul ca domnul Chiuariu, spre deosebire de alti politicieni romani, a considerat ca demisia este un act politic, nu este un act rusinos, nu este o capitulare, ci este pur si simplu un raspuns la anumite imprejurari. Avand in vedere motivatia pe care domnia sa a prezentat-o, mi s-aparut ca este indreptatita.

Despre activitatea domnului Chiuariu am multe de spus. In primul rand a incercat, poate nu cu maxima pricepere si pregatire, sa faca niste lucruri care trebuia facute. In activitatea DNA, in aspectele deficiente ale acestei institutii, ministrul Justitiei are obligatia sa intervina. Poate dupa plecarea domnului Chiuariu se va discuta cu mai multa obiectivitate, cu mai multa lucidiate despre raportul care s-a facut initial la CSM, despre activitatea domnului Tulus etc.

Cred, pe de alta parte, ca domnul Chiuariu a plecat din start, fara vina sa, cu un handicap enorm de imagine.

Cred ca n-a fost cea mai fericita alegere desemnarea domniei sale. A fost un handicap enorm, pentru ca la momentul acela era un om foarte tanar, foarte putin cunoscut, fara greutate politica, fara prestigiu in domeniul respectiv si asta a generat scandal. Atacurile la adresa lui Chiuariu au inceput chiar din prima zi de mandat din partea unei importante zone a presei si mi s-au parut exagerate.

Rep: S-a spus ca a fost sustinut de Relu Fenechiu si de Dinu Patriciu.

Crin Antonescu: Nu cunosc nici un fel de legatura intre Chiuariu si Patriciu, nu cunosc foarte multe lucruri nici despre unul, nici depre altul. In legatura cu afinitatile cu domnul Fenechiu si in afara de faptul ca s-a scris ca domnul Chiuariu avusese o relatie profesionala, altceva nu cunosc.

Nu inteleg de ce a avea relatii cu domnul Fenechiu este o rusine, pentru ca nu stiu ca domnul Fenechiu sa fie persoana non grata in Romania, sa fie sub urmarire penala, sau sa fi facut ceva rusinos. Eu il stiam pe domnul Chiuariu pentru ca a detinut o functie guvernatmentala.

Propunerea a venit de la premierul Tariceanu, nu aveam sa stiu cat de mult a fost sustinut sau nu de Fenechiu si, pana la urma, nu vad ce importanta are chestiunea asta.

Rep: Considerati ca domnul Chiuariu a fost vanat de presa pe nedrept. Atunci cum comentati acea ordonanta privind raspunderea ministeriala?

Crin Antonescu: La acea ordonanta pe care a emis-o ar fi trebuit o pregatire, o dezbatere publica mai solida. Chiuariu a cazut pe nedrept in capcana acestei imagini, ca domnia sa si alti colegi incerca sa se sustraga in fata legii – ceea ce a dovedit ca e falsa prin demisia sa.

Asemenea masuri, acte cu mare greutate politica si cu mare impact mediatic trebuie pregatite foarte bine, inclusiv din acest punct al imaginii publice. Mai ales ca ai impotriva ta o mare parte a presei.

Rep: Ati declarat public ca o sustineti pe Norica Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei. De ce o sustineti ?

Crin Antonescu: Am spus ca cea mai buna solutie este Norica Nicolai si voi sustine aceasta idee atunci cand premierul se va consulta cu noi in Biroul Politic, pentru ca este de departe cea mai buna alegere pe care o are PNL in acest moment. Este un personaj puternic, se bucura de o foarte puternica sustinere si popularitate in partid, este o personalitate vizibila in PNL, are o activitate profesionala si ca procuror si ca senator.

Rep: Credeti ca premierul va fi de acord cu acesta propunere? Norica Nicoali a mai fost propusa o data la investirea Cabinetului Tariceanu II si nu a obtinut nici un post… Are sanse de aceasta data?

Crin Antonescu: Nu cunosc nici un fel de intentie a premierului. Vom vedea atunci cand va face propunerea. Se vehicula si o propunere din randul societii civile, un practician responsabil in domeniu, dar eu cred ca aceasta solutie era mult mai nimerita la momentul constituirii cabinetului Tariceanu II.

Daca atunci s-a optat pentru o solutie politca, respectiv domnul Chiuariu, acum cred ca nu avem de ales si e nevoie de o solutie politica si de una puternica. Din cate imi aduc eu aminte, domna Norica Nicolai a fost propusa pentru Ministerul Muncii, propunere pe care a declinat-o la momentul respectiv. Eu cred ca are toate sansele si imi este greu sa-mi imaginez cum premierul ar putea avea o optiune mai buna.

Rep: Si daca nu va obtine acest post si va fi nominalizata o persona din societatea civila, cum veti privi acest lucru?

Crin Antonescu: Cu rezerve.

Rep: Se vorbeste de o opozitie in interiorul PNL, un grup de nemultumiti la adresa domnului Tariceanu-Olteanu -Fenechiu. Printre acestia s-ar numara Ludovic Orban. Radu Stroe, Puiu Hasotti si Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Este un cliseu, nimic adevarat. Presa nu va renunta niciodata la clisee pentru ca este comod si se vinde bine. Eu nu stiu de o opozitie in interiorul PNL, nu am cunostinte despre un asemnea grup. De cate ori am avut nemultumiri sau puncte divergente nu am avut nici cea mai mica ezitare sa le fac publice si sa le discut, bineinteles, in interiorul partidului. Cred ca acesta e deja un lucru cunoscut in interiorul partidului.

In acest moment, si eu si Ludovic Orban si Puiu Hasotti si restul pe care i-ati nominalizat suntem alesi de un Congres in conducerea partidului si avem o posibilite sa ne spunem punctul de vedere. Avem posibilitatea sa ne impunem si nu exista o opozitie sau o conspiratie sau un grup care sa fie impotriva domnuilor Tariceanu, Olteanu sau Fenechiu.

Au fost diferite ocazii in care eu si Ludovic Orban am avut aceleasi opinii, dar si opinii divergente. Va dau un exemplu: cand eu am propus o remaniere inainte de campania electorala, domnul Orban nu a fost de acord. Ramane un cliseu cu care presa opereaza.

Rep: Totusi, nu negati ca dumneavoastra ati avut multe divergente cu premierul Tariceanu.

Crin Antonescu: Pe parcusul acestui an au fost ocazii si probabil vor mai fi in care eu am puncte de vedere diferite de ale premierului Tariceanu. Asta nu inseamna ca l-am criticat frecvent si nu in nici un caz cu scopuri ascunse.

Rep: Atunci la urmatorul Congres al partidului ati candida la functia de presedinte al PNL?

Crin Antonescu: Este o intrebare care nu are nici un strop de actualitate. Cand o sa ajungem la acel congres o sa va spun sau o sa constatati.

Rep: Deci nu vreti sa raspundeti.

Crin Antonescu: Pot sa va raspund, dar nu vreau.

Rep: Ce parere aveti despre angajata de la Rompetrol care dadea note la examenle pentru procurorii sefi?

Crin Antonescu: Haideti sa mergem direct la subiect, ca stiu ca aici bateti. Dinu Patriciu, conform Constitutiei Romaniei, nu poate sa impuna pe cineva care sa dea note procurorilor. Ia vedeti daca aceasta doamna este cumva numita totusi de conducere Parchetului General sau de CSM, nu stiu exact de cine, dar nu de domnul Patriciu. Mai bine intrebati persoaneloe care au pus-o acolo.

Rep: Domnule Antonescu, va intreb daca vi se pare normala aceasta situatie?

Crin Antonescu: Eu pot sa va spun ca nu mi se pare absolut nimic in neregula ca cineva care are competente manageriale sa dea note in Parchetul General si in acelasi timp este sa fie si colaborator al unei companii care este in deplina legalitate, care este si cea mai mare companie romanesca si la care, pana una alta nu cred ca e o crima sa lucrezi.

Daca e ceva in neregula, intrebati la Justitie, nu la mine ca nu am pus-o eu pe doamna respectiva sa dea note procurorilor si nici n-am angajat-o la Rompetrol. Presupun ca daca era o incompatibilitate nu se facea o astfel de chestie, incompatibiliate este stabilita de lege presupun ca cei de la Parchet ar fi semnalat acest lucru. Dvs. considerati ca Dinu Patriciu numeste procurori sefi?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro