Crin Antonescu: Imi dau demisia din functia de presedinte al PNL daca partidul ia sub 20% la europarlamentare / Niciodata Presedintia Romaniei nu a fost o obsesie sau o tinta absoluta pentru mine
HotNews.ro
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la B1TV ca in cazul in care va ajunge presedintele tarii nu va schimba procurorii sefi ai Romaniei, dorind sa asigure astfel continuitatea: „Nu i-as schimba. Chiar daca am avut rezerve la numirea lor, cu privire la modul in care s-a negociat, nu cred ca o schimbare ar rezolva ceva, continuitatea trebuie sa prevaleze. As incerca sa merg pe formule care sa fie generate de insusi corpul magistratilor, sa las propunerea la latitudinea CSM-ului in mare parte”.
Principalele declaratii ale presedintelui PNL
- Eu eu am jucat la doua capete cu Traian Basescu si nu e in masura Daniel Constantin sa-mi dea ultimatumuri. Din punct de vedere politic nu e major, vorbim de Ponta in speranta ca dansul este.
- Intreb de multa vreme ce fac ei, cum lupta cu Basescu si Udrea? Faptul ca se insulta? Nu are domnul Ponta inca nicio abilitate institutionala, poltica, morala, sa spuna faptul ca numai Basescu si Udrea participa la intreceri in politica romaneasca.
- Nu mai exista USL pentru ca PNL n-a acceptat falsificarea unui proiect, sa ajunga intr-o impostura. Indiferent de care va fi rezultatul pe 25 mai, PNL va avea un drum pe care nu se va mai intalni cu Victor Ponta si Daniel Constantin. Am iesit din USL pentru faptul ca lucruri fundamentale au fost incalcate de partenerii nostri si PNL nu putea sa-si sacrifice identitatea si viitorul pentru a mai ramane la guvernare.
- Evident ca o revenire la monarhie nu se poate face decat pe baza unui consimtamant, a unui sprijin popular majoritar. E greu sa gandesti acest lucru ca posibil, dar eu am spus cu vreo trei ani in urma – cand nu era asa de la moda (…), am spus ca monarhia nu e o amintire, ar putea fi si un proiect. Cum il vad eu realizabil? Eu il vad realizabil la o adica in momentul in care exista un consens in pozitii cheie din campul politic, din campul directorilor de opinie, de a discuta, de a pregati dezbaterea unei astfel de probleme. In ce ma priveste, si ca lider politic de partid acum si eventual presedinte as face tot ce pot ca o asemenea discutiei sa se poata purta, ca oamenii sa fie perfect informati si sa faca o alegere.
- Eu am o obsesie din 1990, nu e numai a mea: insuficienta legitimitate in profunzime a republicii noastre. Faptul ca noi suntem o republica in consecinta intamplarilor din 1947, cu alte cuvinte ca n-am avut, stim foarte bine ca n-am avut un referendum explicit pe acest subiect, face pentru mine insuficient legitimata republica, ea nefiind rezultatul unui referendum liber, asa cum a fost in Italia sau Grecia.
- Imi dau demisia daca PNL obtine sub 20%. Asta vom discuta dupa aceea (daca va mai ramane candidatul la Presedintie in aceste conditii – n.red.). Vom lua o decizie. Si daca partidul va decide ca eu sunt cel mai puternic candidat si va cere sa fac acest lucru, il voi face.
- Niciodata Presedintia Romaniei – am spus-o pe cand nu exista USL, am spus-o in vremea cand exista USL, o spun si acum – niciodata Presedintia Romaniei nu a fost o obsesie sau o tinta absoluta pentru mine. Nu asta e scopul meu in viata mea politica. Nu am niciun fel de problema pentru ca si in cazul in care un partid decide sa sustinem pe altcineva la Presedintie pentru ca are mai multe sanse, o s-o fac. N-am niciun fel de problema. Dar in acelasi timp va spun ca nu numai eu, dar PNL nu are de gand sa se joace de-a studiile cu alte partide, atata vreme cat greutatea lor politica nu este confirmata si cat nu avem niste convingeri ferme si reciproce despre autenticitatea proiectului nostru.
- Eu cred totusi ca dincolo de indicatiile de vot, care au efectul lor, un efect limitat, pana la urma alegatorul este cel care face in turul doi alegerea si de aceea nu avem niciodata, si e bine ca n-avem, certitudinea unor castigatori dinainte.