Sari direct la conținut

Criza din Ucraina: Putin trimite militari ruși în regiunile separatiste / Kremlinul speră ca suspendarea Nord Stream 2 să fie temporară / Piețele financiare resimt șocul deciziei lui Putin

HotNews.ro
Donbas, Foto: Profimedia Images
Donbas, Foto: Profimedia Images

​Președintele rus Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major. Echipamente militare grele fără însemne au fost văzute deja în Donețk. Țările occidentale urmează să anunțe marți noi sancțiuni contra Moscovei, în timp ce trimisul rus la ONU le-a avertizat să se „gândească de două ori” și să nu agraveze situația.

Cele mai noi informații despre criza din Ucraina, LIVETEXT:

––––––

01.00Canada impune „o serie de sancțiuni economice” Rusiei, anunță Trudeau

23.30Închiderea Nord Stream 2 „va elibera Europa de sub controlul geostrategic al Rusiei”: oficial american

Închiderea Nord Stream 2 „va elibera Europa de sub controlul geostrategic rusesc din cauza furnizării sale de gaze naturale”, a asigurat marți un înalt oficial american, citat de AFP.

22:10Specialiști europeni despre sancțiunile împotriva Rusiei: ”Impact limitat / Băncile vizate sunt mici, iar capitalurile mari au fost repatriate”

Vizând în principal sectorul financiar rus, aceste sancțiuni sunt „în conformitate cu strategia unei abordări graduale care exclude sectorul energetic”, comentează pentru AFP Olivier Dorgans, avocat specializat în sancțiuni economice la firma Ashurst, amintind însă de decizia companiei germane de a suspendă autorizarea gazoductului Nord Stream 2.

21.32Președintele SUA Joe Biden a anunțat „prima tranșă” de sancțiuni pentru Rusia: „Va plăti un preț scump dacă continuă această agresiune”

20.50Confruntată cu Rusia, Ucraina cere Occidentului mai multe arme / Ucraina a cerut totodată Uniunii Europene să îi ofere garanții privind o viitoare aderare la blocul comunitar european

20.43Șeful Pentagonului: SUA „încearcă să împiedice conflictul să meargă mai departe”

Statele Unite condamnă „cea mai recentă invazie” a Ucrainei de către Rusia, dar vor să mențină deschis canalul diplomatic pentru „prevenirea ca acest conflict să meargă mai departe”, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de AFP.

20.30Marea Britanie a pus din greşeală pe lista de sancţiuni adresa Băncii Centrale a Rusiei

Marea Britanie a atribuit marți greșit adresa Băncii Centrale a Rusiei unei bănci private cu legături strânse cu președintele Vladimir Putin și care a fost ținta sancțiunilor anunțate de premierul Boris Johnson, scrie Reuters.

20.14 Moscova anunță evacuarea iminentă a diplomaților ruși din Ucraina

20.00 Cum s-au ”aliniat” parlamentarii ruși ca să-l felicite pe Putin: ”Suntem pregătiți de sancțiunile Occidentului” / Singurul ales care a votat împotriva recunoașterii independenței

Concurând cu vervă patriotică, deputații și senatorii celor două Camere ale Parlamentului au apărat pe rând decizia președintelui rus, denunțată de Occident drept „încălcare a suveranității Ucrainei”.

19.37 Rusia a recunoscut suveranitatea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei asupra întregilor regiuni Donețk și Lugansk, și nu doar în zonele pe care aceștia le controlează, a declarat marți președintele Vladimir Putin, citat de AFP și Tass.

19:35UE aprobă „în unanimitate” un „pachet de sancțiuni” împotriva Rusiei / Aceste sancțiuni „vor răni foarte tare Rusia”

18.56 Vladimir Putin a susținut, marți, într-o conferință de presă, că singura soluție a Rusiei a fost să recunoască independența regiunilor separatiste din Ucraina, deoarece Kievul „a ucis” acordurile de pace de la Minsk.

18.42Ungaria va trimite trupe militare în apropierea frontierei cu Ucraina / Viktor Orban asigură Kievul de sprijinul său

18.40 Putin spune că intrarea militarilor ruși în regiunile separatiste din Ucraina depinde „de situația din teren”

La scurt timp după aprobarea parlamentului, Vladimir Putin a declarat, într-o conferință de presă, că intrarea militarilor ruși în Ucraina depinde de „situația din teren”.

„Nu am zis că soldații noștri vor merge acum acolo. Aceasta va depinde, cum se zice, de situația din teren”, a spus el.

18.14 Putin trimite militari ruși în regiunile separatiste din Ucraina

Camera superioară a Parlamentului de la Moscova a aprobat în unanimitate cererea lui Vladimir Putin de a trimite militari ruși pentru a-i sprijini pe separatiștii din Donețk și Luhansk.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Nikolai Pankov, a citit cererea liderului de Kremlin, susținând că „la granițele republicilor populare Donețk și Luhansk, a fost desfășurată o armată ucraineană de 60.000 de militari”.

18.12 Șeful NATO: Toate indiciile arată că Rusia continuă să planifice un atac la scară largă în Ucraina / Cerem Rusiei să aleagă calea diplomației

17.52 Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea privind ratificarea Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care le recunoaște drept Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk.

Cu o zi înainte, Putin a semnat decrete de recunoaștere a suveranității RPD și RPH. Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse au ratificat marți în unanimitate aceste acorduri.

17.50 Președintele SUA Joe Biden va face o declarație pe tema Rusia-Ucraina marți la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), a anunțat Casa Albă.

17.30 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Kremlinul regretă decizia Berlinului de a suspenda autorizarea gazoductului Nord Stream 2, proiectat să dubleze cantitatea de gaz ce poate fi livrată Germaniei de către Rusia în mod direct, pe sub Marea Baltică.

Peskov a afirmat de asemenea că Kremlinul speră că decizia este una cu caracter temporar.

17.05 Parlamentarii ruşi, chemaţi marţi seară la o sesiune neprogramată

16.56Norvegia se va ralia sancţiunilor UE şi va organiza în martie exerciţii ale NATO

16.43UE se pregătește să-și activeze echipa de apărare cibernetică pentru a ajuta Ucraina

16.22 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, după ce Germania a anunțat că suspendă autorizarea gazoductului Nord Stream 2:

”Ei bine… Bine ați venit în minunata lume nouă în care europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”

16.15Imaginea prin care Ambasada SUA la Kiev ironizează declarațiile de luni ale lui Vladimir Putin – FOTO

15.53 Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că sancțiunile UE împotriva Rusiei ar trebui să-l includă pe președintele Vladimir Putin și conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Sancțiunile ar trebui să fie impuse și asupra instituțiilor financiare rusești și asupra participării acestora la sistemul de compensare financiară, a declarat marți, la Varșovia, liderul partidului polonez de guvernământ.

15.46Cel mai înalt diplomat american din Ucraina spune că Putin a pierdut contactul cu realitatea

15.42 Rusia susține că „deocamdată” nu are intenția de a trimite soldați în estul Ucrainei, bineînțeles cu precizarea că, „dacă există o amenințare, atunci, desigur, vom oferi asistență în conformitate cu acordul care a fost ratificat”.

15.22 O mare întrebare a zilei de astăzi, între ce granițe va recunoaște Rusia republicile separatiste din estul Ucrainei, este lăsată în ceață deocamdată de Kremlin.

Poate e vorba de o ambiguitate strategică, poate Putin nu a spus nimănui încă planurile sale, notează corespondentul Guardian pentru estul Europei, publicând o conversație în care purtătorul de cuvânt al președintelui rus evită cu orice preț să răspundă la întrebare.

Amintim că, dimineață, un șef de comisie din Duma de stat a spus a susținut că Rusia va recunoaște independența întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk.

Separatiștii nu controlează nici jumătate din acestea, dar clamează suveranitatea asupra întregului lor teritoriu.

Dacă Rusia recunoaște teritoriile din aceste granițe, apare astfel amenințarea unei potențiale campanii militare de recucerire a acestora.

14.53 Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane cu averi mari.

Premierul Boris Johnson, care se adresează acum parlamentului de la Londra, spune că aceasta este doar „prima tranșă” și că vor mai fi și altele.

„Orice active pe care le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate, iar indivizilor în cauză li se va interzice să călătorească aici”, a spus Johnson despre persoanele sancționate, printre care și Gennady Timchenko, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Ceilalți doi sunt Igor Rotenberg and Boris Rotenberg.

Băncile sancționate sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank, a precizat Johnson.

„Acum trebuie să ne pregătim pentru următoarele etape posibile ale planului lui Putin. El pregătește pretextul pentru o ofensivă la scară largă”, a declarat Johnson în fața camerei inferioare a parlamentului britanic.

14.30 Președintele român Klaus Iohannis anunță că a vorbit cu președintele polonez despre măsurile pe care ar urma să le ia NATO

14.18 Camera superioară a parlamentului rus a aprobat în unanimitate marți tratatele de prietenie cu cele două republici autoproclamate din estul Ucrainei.

Tratatele, care urmează să intre în vigoare după ce președintele Vladimir Putin le va promulga, ar putea deschide calea pentru ca Moscova să înființeze baze militare în aceste țări, să adopte o poziție de apărare comună și să întărească integrarea economică.

14.13 Ambasadorii UE discută un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei format din patru părți, care ar putea fi aprobat de miniștrii de externe ai blocului la o reuniune care va avea loc marți la Paris, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Pachetul, propus de Comisia executivă a UE, include interzicerea comerțului cu obligațiuni de stat rusești pe piața europeană și scoaterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei din acordul de liber schimb dintre UE și Ucraina.

De asemenea, cuprinde sancțiuni pentru câteva sute de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei, precum și pentru companiile și băncile implicate în finanțarea activităților separatiste din aceste regiuni.

14.05 Vladimir Putin a declarat marți că Rusia respectă suveranitatea altor foste republici sovietice și că Moscova a făcut o excepție în cazul Ucrainei, deoarece, în opinia sa, aceasta se află sub control străin, relatează agenția de presă rusă TASS.

„Am anticipat că vor exista speculații potrivit cărora Rusia se pregătește să reconstituie un imperiu”, a declarat el la o întâlnire la Kremlin cu omologul său azer Ilham Aliyev, susținând că „aceasta nu este absolut deloc realitatea”.

Președintele rus afirmat că, după căderea URSS, Rusia „a recunoscut noile realități și lucrează activ pentru a consolida” cooperarea cu alte țări ex-sovietice, dând ca exemplu vecinii săi, Azerbaidjan și Kazahstan.

El a susținut că Ucraina se află într-o „situație diferită”, deoarece „teritoriul acestei țări este folosit de țări terțe pentru a crea amenințări la adresa Rusiei”.

13.10Germania a suspendat autorizația gazoductului Nord Stream 2

Cancelarul Olaf Scholz a spus că procesul de certificare a Nord Stream 2 nu poate continua, ținând cont de ultimele acțiuni ale Rusiei: ”Situația s-a schimbat fundamental”.

13.06Cehia ar putea trimite soldați în Slovacia sau România. Cehia, prima țară despre care se vorbește că ar putea trimite soldați în România pentru noul batalion ce va fi condus de Franța.

12.40Ministrul rus de externe Serghei Lavrov neagă dreptul la suveranitate al Ucrainei: „Nu reprezintă întregul popor ce trăiește pe teritoriul statului ucrainean”

12.24 Cum se simte în piețele financiare unda de șoc a deciziei lui Putin: Bursele scad, petrolul e la maximul ultimilor 7 ani, metalele s-au scumpit abrupt / Rubla și bursa rusească, cel mai rău lovite

11.39 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor da marți undă verde sancțiunilor împotriva Rusiei, a declarat șeful diplomației italiene, Luigi Di Maio.

„Ceea ce s-a întâmplat luni cu recunoașterea de către Rusia a două republici autoproclamate din Donbass este inacceptabil, iar Italia este convinsă că trebuie să se recurgă la sancțiuni”, a spus Di Maio într-un mesaj video.

Ambasadorii Uniunii Europene au început marți o întâlnire în care vor discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei, iar șeful diplomației europene a promis primele măsuri punitive în cursul zilei.

11.33 O parte din teritoriul recunoscut de președintele rus se află de cealaltă parte a liniei de control care separă regiunile rebele din Ucraina de restul țării, a declarat marți ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Ceea ce am văzut pe parcursul nopții a fost declarația președintelui Putin că va recunoaște statele independente din regiunea Donbas, iar – în mod îngrijorător – unele dintre acestea includ teritorii care se află de fapt de cealaltă parte a liniei de control”, a declarat Wallace.

11.30 Rusia va continua să livreze în mod neîntrerupt gaze naturale pe piețele mondiale, a declarat marți președintele Vladimir Putin, într-o scrisoare adresată unei conferințe pe teme energetice de la Doha.

10.58 Economia Rusiei este practic doar o „benzinărie mare”, afirmă un reputat economist de la Harvard

10.18 Fayssal Mikdad, ministrul de externe al regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat că Siria susține decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște republicile separatiste Luhansk și Donețk ca entități independente și că va coopera cu acestea.

El a făcut anunțul în timp ce se afla la Moscova la Clubul de discuții Valdai și a afirmat că măsurile luate de Occident împotriva Rusiei sunt asemănătoare cu ceea ce a pățit Siria în timpul războiului civil izbucnit în 2011, potrivit SANA, agenția de presă a Damascului.

09.40 Deputatul rus Leonid Kalașnikov, care prezidează Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri post-sovietice, a declarat că Rusia va recunoaște independența întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, potrivit jurnalistului Pjotr Sauer de la The Moscow Times.

În prezent, doar o treime din aceste teritorii este controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

09.34 Un oficial separatist din estul Ucrainei a susținut marți că sabotorii ucraineni au detonat o mină pe un drum din auproclamata republică, fiind uciși trei civili, relatează agenția de presă Interfax.

Oficialul separatist nu a furnizat nicio dovadă și nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei. Kievul a respins în repetate rânduri afirmații similare și i-a acuzat pe separatiști și pe Rusia că pun în mod deliberat în circulație știri false.

09.25 Rusia a susținut marți că este în continuare „pregătită” pentru negocieri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care urmează să se întâlnească joi la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Chiar și în cele mai dificile momente… spunem: suntem pregătiți pentru procesul de negociere, de aceea poziția noastră a rămas aceeași (…). Suntem întotdeauna pentru folosirea diplomației”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în declarații postate pe YouTube.

09.16 China este îngrijorată de „înrăutățirea” situației din Ucraina, a spus marți ministrul de externe Wang Yi, după o discuție la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken.

09.03 Marea Britanie va anunța marți (ca și alte națiuni occidentale) noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce ministrul de externe Liz Truss a declarat că acțiunile lui Putin nu pot rămâne „nepedepsite”.

Sancțiunile vor fi un răspuns la „încălcarea de către Rusia a dreptului internațional și la atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ea.

Ministrul de externe a adăugat că a vorbit cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, în urma ”ultimului atac al Rusiei asupra suveranității Ucrainei”: ”Am convenit că (Marea Britanie) și (UE) se vor coordona pentru a aplica sancțiuni rapide împotriva regimului lui Putin și pentru a fi alături de Ucraina”.

08.47 Armata ucraineană a anunțat marți că doi dintre soldații săi au fost uciși și 12 răniți în bombardamentele lansate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, cele mai multe victime din acest an, în condițiile în care încălcările armistițiului se înmulțesc.

Armata a precizat pe pagina sa de Facebook că a înregistrat 84 de cazuri de bombardamente din partea separatiștilor care, potrivit acesteia, au deschis focul asupra a aproximativ 40 de așezări de-a lungul liniei de front, folosind artileria grea.

08.41 Rusia acuză Ucraina că vrea să bombardeze regiunile separatiste. ”Acest lucru ar putea avea „consecinţe extrem de periculoase”, amenință Moscova

08.01Zelenski, în discursul de luni noapte pentru poporul ucrainean: Nu ne temem de nimic și de nimeni și nu vom da nimic nimănui

Președintele ucrainean a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială într-un discurs adresat națiunii în primele ore ale zilei de marți.

07.48Principalele reacții internaționale la anunțul lui Putin privind Ucraina: De la condamnarea gestului și amenințări cu sancțiuni la ”cine urmează să fie invadat?”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres spune că decizia Moscovei este „o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”: Este „incompatibilă cu principiile Cartei Națiunilor Unite”

07.44Ucraina – O singură țară, multe diferențe – Cum explică limba și etnia situația explozivă cu Rusia

​Ucraina este o țară împărțită între vestul pro-european și estul mai apropiat economic și politic de Rusia. Cifrele legate de naționalitate și de limba maternă vorbită diferă mult de la vest la est, dar marea problemă este că statisticile sunt foarte vechi și nu există altele noi, credibile.

07.35OSCE: Peste 3.200 de încălcări ale armistițiului în estul Ucrainei, în special ”explozii” în jurul liniei frontului

„Este de o importanţă crucială ca decizia de luni să nu conducă la noi acţiuni militare şi vărsări de sânge”, a spus reprezentantul OSCE în Ucraina

––––––

Un martor al Reuters a văzut tancuri și alte echipamente militare care se deplasau prin orașul Donețk, controlat de separatiști, după ce Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste și a ordonat desfășurarea de forțe rusești pentru a „menține pacea”.

Aproximativ cinci tancuri au fost văzute într-o coloană la marginea orașului Donețk și alte două în altă parte a orașului. Vehiculele nu aveau însemne vizibile.

SUA a anunțat primele sancțiuni, marți urmează altele

Anunțul lui Putin a atras o condamnare internațională și primele sancțiuni din partea SUA, care a interzis activitatea comercială americană în regiunile separatiste și importul tuturor bunurilor din aceste zone.

Acestea sunt diferite de sancțiunile pe care Statele Unite și aliații lor le-au pregătit în cazul în care Rusia ar fi lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Un oficial american de rang înalt a spus că desfășurarea în enclavele separatiste nu constituie încă o „invazie suplimentară” care ar declanșa cele mai dure sancțiuni, deoarece Rusia avea deja forțe acolo, dar că o campanie mai amplă ar putea avea loc în orice moment.

Marea Britanie, Franța și Germania au convenit, de asemenea, să răspundă la recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste prin sancțiuni, iar Casa Albă a afirmat că va anunța marți măsuri suplimentare.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care a primit un apel de solidaritate din partea președintelui american Joe Biden, a acuzat Rusia de distrugerea negocierilor de pace și a exclus concesii teritoriale.

Rusia: Occidentul să se gândească de două ori înainte să facă ceva

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Națiunile Unite, a spus , în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, că recunoașterea regiunilor estice de către Moscova face parte din încercarea acesteia de a crea un pretext pentru o nouă invazie în Ucraina.

„Mâine, Statele Unite vor impune sancțiuni Rusiei pentru această încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat ea reporterilor după reuniunea Consiliului de Securitate de luni seară.

„Putem, vom și trebuie să rămânem uniți în apelurile noastre pentru ca Rusia să își retragă forțele, să se întoarcă la masa diplomatică și să lucreze pentru pace.”

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a avertizat puterile occidentale să se „gândească de două ori” și să nu agraveze situația.

China cere reținere, Japonia este pro-sancțiuni

China a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, în timp ce Japonia a declarat că este pregătită să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei în cazul unei invazii la scară largă.

Personalul diplomatic american, care fusese mutat de la Kiev în orașul Lviv din vestul țării, a primit ordin să își petreacă noaptea în Polonia, în timp ce criza se adâncea.

Petrolul a sărit la maximul ultimilor șapte ani, monedele refugiu, precum yenul, s-au redresat, iar bursele mondiale au intrat în ”zona roșie”, în timp ce flancul estic al Europei se află în pragul războiului.

Rubla s-a depreciat în timp ce Putin vorbea, trecând la un moment dat dincolo de 80 de unități pe dolar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro