Criza gradinitelor si starea liberalismului romanesc (de Cristian Ghinea)
Guvernul Tariceanu 2 este primul guvern dominat de liberali, dupa 1989. S-ar fi zis ca, dupa atata asteptare, acest guvern va aduce, chiar asa fragil cum este, un suflu liberal in deciziile guvernamentale. Nu se vede nimic. Ii provoc pe sustinatorii PNL sa imi spuna cateva masuri care aduc o schimbare de optica ideologica.
Sa analizam criza gradinitelor, ca sa fie mai clar ce anume vreau sa spun. Criza gradinitelor ofera o imagine foarte buna pentru Romania de astazi. De fapt, avem doua sisteme paralele de gradinite: unele de stat si unele private. Cele de stat sunt mai ieftine, teoretic gratuite, desi parintii platesc diverse taxe cu nume ciudate.
Una peste alta, cu echivalentul a catorva zeci de euro, iti tii copilul la gradinita de stat. Evident, functionarea acestora este subventionata de noi toti, de la buget. Evident, exista niste criterii alambicate de admitere. Si, la fel de evident, sistemul este corupt.
Stiu oameni care dorm linistiti pentru ca au dat spaga la directori inca de acum cateva luni si au rezervat un loc la o gradinita. Platim cu totii pentru ca unii sa beneficieze de un serviciu, fara sa fie clar de ce beneficiaza ei si nu altii, la fel de platitori de impozite ca si primii. Sistemul este stupid si nedrept.
In paralel, functioneaza gradinite private. Ceva mai scumpe decat cele de stat, cu preturi plecand de la 100 de euro pana undeva la 250. Aici, intrarea este ceva mai onesta: platesti, ai loc. Desi exista si unele gradinite private de calitate cu liste de asteptare. Aceasta fiind situatia, apare criza. Gradinitele de stat nu au locuri suficiente.
Parintii care nu au bani se inghesuie la cele de stat. Unii care au bani dar au mai mare incredere in cele de stat s-au aranjat din timp cu spaga. Va aminteste de ceva? Este exact aceeasi situatie ca in sanatate si ca in alte sectoare unde statul intervine masiv. De ce se intampla asta? Dintr-o proasta asezare a interventiei statului in aceste sectoare.
La baza sa, sistemul este profund socialist: in teorie, avem toti un serviciu ieftin. In practica, nu putem beneficia cu totii de acest serviciu. Asa ca ne diferentiem prin coruptie sau ne multumim sa platim mai mult pentru acelasi serviciu la privati. Platim cu totii pentru ca doar unii sa beneficieze de un serviciu pe care statul il promite tuturor.
Este inca un esec al bazelor ideologice socialiste ale statului roman. Aceasta fiind situatia, ce solutii gaseste guvernul liberal?
Decide sa bage mai multi bani in sistemul actual, sa construiasca mai multe gradinite de stat sau sa inchirieze spatii pentru noi gradinite de stat. Tipic socialist: daca un sistem esueaza, bagam si mai multi bani in el. Presa este multumita ca guvernul face ceva, primul-ministru este si el multumit ca presa a scris ca face ceva. Dar este profund gresit.
Un guvern liberal ar fi trebuit sa reaseze sistemul plecand de la alte baze. Sa plece de la ideea simpla ca trebuie sa platim pentru educatia prescolara ca pentru un serviciu, nu sa platim pentru ca pur si simplu sa functioneze niste gradinite de stat. Si daca tot s-a creat un sistem privat, atunci trebuie incurajat acesta, nu sa crestem interventia de stat ca sa-i facem concurenta.
Iata cateva idei de inspiratie liberala care nu au trecut prin mintea ministrului liberal de la Educatie: in loc sa tinem gradinte de stat cu intrare preferentiala si corupta, mai bine dam bani parintilor, care ii pot folosi fie la stat, fie la privat. Daca e o problema cu parintii saraci, atunci ei primesc mai mult, dar pe criterii strict sociale, transparente si verificabile.
Ar fi astfel si mai echitabil social decat sistemul actual, unde parintii saraci concureaza cu cei capabili sa plateasca spagi (sau doar au relatii) pentru locurile la stat. Alta idee: sa deducem din impozitul pe profit sumele pe care companiile ar fi dispuse sa le plateasca pentru a face gradinite de firma pentru copiii angajatilor.
Sa relaxam sistemul birocratic de acreditare a gradinitelor private, pentru ca acum se cer o multime de conditii pentru educatori, de parca ai avea de pregatit specialisti NASA, nu copii prescolari.
Sunt doar cateva idei. Poate ca nu sunt bune, poate ca ar fi probleme in aplicarea lor, dar sunt idei liberale si merita macar discutate. Guvernul liberal a preluat reflexul socialist al birocratiei din subordine: mai multi bani pentru gradinite de stat.