Criza interna din Banca Millennium BCP pericliteaza investitia din Romania
Cea mai mare banca privata din Portugalia, Millennium BCP, pierde contracte si clienti in favoarea principalilor sai concurenti, mai ales in domeniile legate de finanarea marilor companii.
Potrivit Rador, care citeaza ziarul Diario Economico, instabilitatea prin care trece administratia Millennium BCP afecteaza activitatea operationala a bancii si ar putea sa puna sub semnul intrebarii investitia din Romania.
Disensiuni interne si pierderea marilor clienti
Analistii contactati de „Diario Economico” considera ca urmatoarea prezentare a rezultatelor, dupa incheierea trimestrului III, va fi cruciala pentru a se vedea pana unde afecteaza criza interna insesi afacerile bancii.
„Avand in vedere faptul ca administratorii se concentreaza asupra altor chestiuni decat cele legate de activitatea normala, intreaga strategie a bancii sfarseste prin a fi afectata”, a mentionat Luis Duarte, analist al Caixa -Banca de Investitii.
„Mesajul de neincredere s-a transmis si afacerii insesi”, a afirmat Ricardo Valente, de la Personal Value. Managerul companiei de administrare a patrimoniului a mentionat, de asemenea, ca „toata fragilitatea care a atins administratia de varf a afectat motivatia functionarilor insisi din cadrul retelei comerciale”.
Potrivit unei surse din sectorul bancar, banca pierde mai ales clienti din sfera marilor companii, unde tranzactiile sunt efectuate pe baza de incredere.
„Filipe Pinhal si Alipio Dias, administratorii raspunzatori de sfera companiilor, sunt chipurile cele mai adesea vazute din BCP, iar disensiunile manifestate in cadrul ultimei adunari generale a provocat instabilitate in acest domeniu”, a adaugat Ricardo Valente.
Analistii mai mentioneaza relaxarea inregistrata in privinta lansarii de noi produse financiare, domeniu in care banca adesea a jucat un rol de pionierat.
„Pe o piata pe care concurenta este agresiva, celelalte banci profita de acest moment mai putin bun pentru BCP”, a remarcat Ricardo Valente, care a adaugat: „aceasta situatie costa bani banca, iar actionarii pe termen lung – este cazul companiei Teixeira Duarte – nu vor dori ca aceasta criza sa se prelungeasca mai mult”.
Opinie impartasita de John dos Santos: „Nesiguranta nu este niciodata buna pentru piata, mai ales atunci cand exista o viziune foarte clara asupra celui care da ordinele”, a subliniat seful ‘research’ de la Lisbon Brokers.
Rezultatele referitoare la primul semestru din 2007 au aratat deja o reducere de 22% a profitului BCP, la 308 milioane de euro. Cifrele au fost afectate de costurile legate de Oferta Publica de Achizitie (OPA) lansata asupra BPI in luna martie 2006.
„Abia incepand din semestrul viitor, fara acest praf depus pe rezultate, vom putea vedea daca banca este sau nu pe acceasi linie cu ceea ce-si propunea sa faca”, a afirmat Ricardo Valente.
Analistii par a fi unanimi intr-o privinta: solutia ce va fi gasita nu va putea sa-i aiba ca protagonisti nici pe Paulo Teixeira Pinto, nici pe Jardim Goncalves. „In lipsa unui corp de actionari clar, banca nu va putea decat sa fie vanduta, si aceasta unui grup din strainatate”, a conchis un specialist din sectorul bancar.
Operatiunea din Romania va fi primul test
Inceperea operatiunii din Romania, prevazuta pentru sfarsitul lunii septembrie, va constitui un prim test pentru Millennium BCP, noteaza cotidianul lusitan, citat de Rador.
In cazul in care calendarul anuntat cu prilejul ‘Investor Day’, pe 1 iunie, nu va fi respectat, piata ar putea interpreta intarzierea drept un semnal ca activitatea operationala a grupului este afectata de criza interna ce se manifesta in ultimele saptamani.
Dupa ce a ratat achizitionarea BCR, BCP a decis sa se indrepte spre infiintarea unei sucursale pe piata romaneasca, considerata foarte atragatoare, avand in vedere experienta pe care grupul portughez a dobandit-o deja in Polonia.
Pana in 2010, BCP intentioneaza sa inaugureze inca 100 de agentii pe aceasta piata si sa atraga un numar de peste 150.000 de clienti. Banca, ce detine in Portugalia o cota de piata generica de 25%, a ales Polonia, Grecia, Mozambicul si Angola drept tari in care doreste sa se dezvolte. In prezent, sfera internationala are o pondere de doar 14% in profitul prezentat.