Sari direct la conținut

Cseke Attila: Spitalele care nu fac cerere de transformare in camine de batrani nu primesc bani de la 1 aprilie

HotNews.ro

Spitalele care pana la 1 aprilie nu fac cerere la Ministerul Muncii pentru transformare in camine de batrani nu vor beneficia de fondurile din programul institutiei, pana acum fiind inregistrate sapte astfel de solicitari, din totalul celor 67 de unitati propuse pentru reprofilare, a declarat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

„Pana acum, la Ministerul Muncii sunt inregistrate sapte solicitari. Eu cred ca pana la 31 martie vor mai fi depuse astfel de cereri, altfel, dupa 1 aprilie aceste unitati propuse spre reprofilare nu vor putea primi bani de la Ministerul Muncii. Chiar daca unitatile nu au internati varstnici, ele vor primi bani de la Ministerul Muncii daca s-au inscris in acest program”, a spus ministrul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Spitalele reprofilate au la dispozitie 90 de zile, timp in care sa faca acreditarea ca unitate pentru persoanele varstnice, apoi plata va fi facuta dupa criterii stabilite de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) pentru aceste tipuri de unitati, a adaugat ministrul Sanatatii.

El a precizat ca personalul din unitatile sanitare care se vor reprofila in camine va fi redistribuit in trei etape, incepand cu 4 aprilie, iar plata personalului va fi facuta de catre unitatile primitoare.

Redistribuirea se realizeaza pe baza optiunilor personale pe locurile vacante anuntate de Ministerul Sanatatii pe site-ul institutiei.

Optiunile angajatilor sunt centralizate de catre managerul unitatii, care pana in 30 martie le prezinta Directiei de Sanatate Publica Judeteana.

In zilele de 4 si 5 aprilie, Directiile de Sanatate Publica vor realiza redistribuirea personalului in unitatile din judet. In 14-15 aprilie se va face redistribuirea in judetele limitrofe. Potrivit Ministerului Sanatatii, procesul trebuie sa se incheie in 28-29 aprilie, cand se va trece la redistribuirea la nivel national.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca 678 de medici si 2.086 de asistenti medicali pot opta pentru posturi in cadrul caminelor pentru persoane varstnice nou infiintate sau pentru posturile vacante din sistemul sanitar pe aceeasi specialitate.

Guvernul a aprobat, in 9 martie, la propunerea MS si a MMFPS, un program care vizeaza dezvoltarea unei retele de camine pentru persoane varstnice, finantate de la bugetul de stat.

Programul „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice” se adreseaza in primul rand autoritatilor administratiei publice judetene si locale, care pot decide pana in 31 martie daca se inscriu in acest program si doresc infiintarea de camine prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine. In cazul in care autoritatile locale nu solicita intrarea in acest program, vor suporta din propriile cheltuieli sustinerea unitatii sanitare propuse pentru reprofilare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro