Sari direct la conținut

CTP: „Aștept organele profesionale să ne spună că procurorii n-ar trebui să ancheteze șpăgile de la Oncologie decât dacă sunt bolnavi de cancer”

HotNews.ro
Cristian Tudor Popescu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Cristian Tudor Popescu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Cristian Tudor Popescu readuce în discuție cazul doctorițelor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” în contextul anchetei de la Timișoara, unde șase chirurgi oncologi sunt cercetați penal pentru luare de mită. 

Într-un text publicat în Republica, jurnalistul compară cele două cazuri din perspectiva reacției pe care le-au avut Colegiul Medicilor și Asociația Medicilor ATI, de a le apăra pe doctorițele acuzate de omor, după moartea unui pacient de la Terapie Intensivă.

„În cazul «Doamnelor cu coasa» de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, Colegiul Medicilor și Asociația medicilor ATI au comunicat că presa este cea care distruge prestigiul meseriei de medic, nu cele două doctorițe ATI și șefa de secție. Care nici n-ar trebui să fie cercetate de procurori, căci aceștia nu se pricep la ATI.

Acum, aștept alt comunicat din partea sus-ziselor organe profesionale medicale, care să ne mai spună încă o dată cine distruge prestigiul meseriei de medic. Și că procurorii n-ar trebui să ancheteze șpăgile de la Oncologie decât dacă sunt bolnavi de cancer”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Șase medici chirurgi și o asistentă medicală de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 / Oncologie au fost săltați miercuri seară, după un flagrant al polițiștilor care îi acuză de luare de mită. Aceștia au fost reținuți, apoi eliberați și plasați sub control judiciar. 

Anchetatorii susțin că cei șase medici și asistenta au luat sume de bani de la 46 de pacienți sau aparținători ai acestora. Șpaga era primită sub forma unor plicuri cu bani, însă uneori a constat în borcane cu miere sau bulion.

Secția Oncologică a Spitalului Municipal nu este la primul scandal de acest gen: în mai 2022, șeful secției, Octavian Maziu, a fost ridicat pentru luare de mită. 

El a fost tcondamnat în iunie 2024, în prima instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru luare de mită în formă continuată.

Din 1 iulie 2023, doctorul a fost numit director medical interimar la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi activează şi într-o clinică privată din Mehedinţi. 

INTERVIURILE HotNews.ro