Sari direct la conținut

Cu bolnavii de cancer la ușa ministerului, Rafila a ales să îi evite și să participe la un seminar la Bistrița. Pacienții nu au obținut nimic concret după protestul de joi

HotNews.ro
Protest al pacienților în fața Ministerului Sănătății, Foto: Hotnews
Protest al pacienților în fața Ministerului Sănătății, Foto: Hotnews

​Bolnavii de cancer veniți joi din toate colțurile țării pentru a protesta față de neaplicarea, de la data de 1 iulie, a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului – adoptat de Parlament și promulgat acum 8 luni – nu au obținut nimic concret după întâlnirea cu Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Cu bolnavii de cancer la ușa Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a ales să nu dea ochii cu aceștia și să participe, joi, la Bistrița, la conferinţa naţională „Modele de bună practică în administrarea spitalelor. Rolul autorităţilor locale”.

Bolnavii de cancer au primit doar promisiuni după protestul fără precedent de joi

În lipsa lui Alexandru Rafila, pacienții au fost primiți de secretarul de stat Alexandru Rogobete, care i-a invitat să colaboreze cu Ministerul Sănătății la elaborarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare ale Planului Național de Combatere a Cancerului. Alexandru Rogobete le-a spus bolnavilor de cancer, la întâlnirea de joi, că normele de aplicare ar putea fi gata în luna septembrie, cu toate că la nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit, încă din decembrie anul trecut, un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor, pentru ca Planul de Cancer să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie.

Ministerul Sănătății nu le-a oferit pacienților oncologici, nici măcar după protestul de ieri, nicio explicație în legătură cu întârzierea aplicării legii, ci doar că vrea să o aducă într-un stadiu „implementabil”.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care a inițiat protestul de joi, spune că Ministerul Sănătății vrea să „paseze” finanțarea Planului de Cancer la Ministerul Finanțelor: „Eu mă întreb normal, firesc: de ce mai avem un Minister al Sănătății?”

În aceste condiții, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va merge mai departe cu calendarul protestelor și va acționa în instanță Ministerul Sănătății pentru nerespectarea legii – neintrarea în vigoare a unei legi adoptate de Parlament și promulgate de șeful statului – declară pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele celei mai mari asociații ce reprezintă pacienții oncologici din România.

„Au murit oameni în acest răstimp. Parte din ei ar fi putut fi salvați dacă legea ar fi fost implementată. În România mor în fiecare zi 153 de bolnavi de cancer. O parte dintre ei pot fi salvați”, afirmă Cezar Irimia.

Anca, pacientă cu cancer mamar, a venit de la Bacău pentru protestul din fața Ministerului Sănătății

Zeci de pacienți oncologici veniți din toate colțurile țării la ușa Ministerului Sănătății

Câteva zeci de pacienți oncologici din toate colțurile țării – Iași, Bacău, Satu Mare, Bihor, Bistrița sau Cluj – au venit joi dimineață în fața Ministerului Sănătății pentru a protesta față de neaplicarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, adoptat în unanimitate de Parlament și promulgat acum 8 luni de președintele Klaus Iohannis.

Instituția condusă de Alexandru Rafila nu a aprobat încă normele de aplicare, iar ministrul Sănătății a vorbit chiar despre refacerea Planului de Cancer, ceea ce s-ar traduce în timp și vieți pierdute pentru unii dintre pacienți.

Cum și-a petrecut Alexandru Rafila ziua în care bolnavii de cancer au protestat în fața ministerului: la un seminar la Bistrița

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participă joi şi vineri, în municipiul Bistriţa, la conferinţa naţională „Modele de bună practică în administrarea spitalelor. Rolul autorităţilor locale”, organizată de minister în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa (SCJU), Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi cu sprijinul Biroului OMS România şi al Societăţii Române de Microbiologie, potrivit Agerpres.

Conferinţa se adresează managerilor, directorilor medicali şi directorilor de îngrijiri de spitale, iar printre temele abordate se numără controlul şi prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, atragerea şi păstrarea resursei umane în domeniul sănătăţii, comunicarea între pacienţi şi profesioniştii din sănătate, alimentaţia pacienţilor spitalizaţi, bune practici în îngrijirea pacienţilor vârstnici şi finanţarea spitalelor publice.

În deschiderea lucrărilor, ministrul Sănătăţii a spus că modul în care este administrat spitalul din Bistriţa şi investiţiile făcute în sănătate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în ultimii ani, reprezintă un model de bună practică, apreciind că autorităţile locale trebuie să înveţe să fie responsabile pentru sănătatea comunităţilor pe care le reprezintă.

„Scopul acestui seminar este să identificăm soluţii în câteva arii cheie, pentru care trebuie să facem o schimbare încât asistenţa medicală să ajungă să reprezinte un element de încredere pentru populaţia din România. Să ştiţi că popularitatea domnului preşedinte Moldovan aici, în judeţ, cred că în bună măsură este legată de performanţa sistemului de sănătate şi este un lucru foarte bun, pentru că arată, de fapt, nu numai o implicare a autorităţii locale, ci şi o viziune, un proiect pe termen mediu cel puţin pentru sănătate comunităţii din acest judeţ. Şi lucrul acestea este cel mai important, să învăţăm să fim responsabili pentru sănătatea comunităţilor noastre. Cred că lucrul acesta este ceea ce ne lipseşte şi sper că vom reuşi să avem nişte puncte de efervescenţă şi să încercăm să extindem aceste modele de bună practică în întreaga ţară”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Planul de Cancer, promulgat acum 8 luni. În aprilie, Rafila a anunțat că vrea să facă alt plan de cancer în loc de norme de aplicare

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat pe 19 ianuarie 2022 în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, iar pe 3 noiembrie 2022, legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În decembrie anul trecut, după promulgarea legii de aprobare a planului, la nivelul Ministerului Sănătății era constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului. Normele urmau să fie gata înaintea datei de 1 iulie 2023, când Planul de Combatere a Cancerului urma să intre în vigoare.

La finalul lunii aprilie, cu doar două luni înainte de acest moment însă, Alexandru Rafila a anunțat că în Ministerul Sănătății se lucrează la o nouă formă a Planului de Combatere a Cancerului, adoptat de Parlament și promulgat anul trecut, motivând că Planul „are mici disfuncționalități”.

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.

Reacții dure a avut în tot acest timp și Patriciu Achimaș Cadariu, medic oncolog și deputat PSD, unul dintre oamenii care au contribuit cel mai mult la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului. În anul 2016, în scurtul său mandat de ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat, s-a început să se lucreze la prima variantă a Planului Național de Cancer.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

„O condamnare la suferință și la moarte pentru pacienți!”, spunea Patriciu Achimaș Cadariu despre amânarea intrării în vigoare a Planului de Cancer, într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii aprilie.

Pe 14 iunie, la rotativa guvernamentală, Achimaș Cadariu, deputat PSD, anunța public că nu va vota un Guvern din care face parte Alexandru Rafila, din cauza amânării Planului de Combatere a Cancerului, însă medicul clujean avea să se răzgândească o zi mai târziu.

Pe 6 iunie, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, președintele Klaus Iohannis lansa un apel la unitate şi solidaritate în lupta împotriva cancerului, pentru a aduce o „schimbare reală în viaţa oamenilor afectaţi de această boală devastatoare”, și sublinia că „lupta împotriva acestei boli nu poate fi amânată!”.

Vineri, pe 30 iunie, cu o zi înaintea datei de 1 iulie, când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, Rafila a ieșit într-o conferință de presă în care a prezentat norme de aplicare pentru plan, despre care a spus că „vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

Normele de aplicare pentru Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului prezentate pe 30 iunie de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, reprezintă însă „o mare păcăleală”, ele fiind „un document word fără nicio valoare juridică” și reprezentând „doar o promisiune, o intenție”, a declarat pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România.

Pacienții îl acuză pe Rafila că încearcă „să inducă în eroare populația” și spun că vor da în judecată Ministerul Sănătății în cazul în care normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului nu vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede legea.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că „nu vreau ca domnul Rafila să inducă în eroare populația și în primul rând pacienții – ce om bun este el și că el a făcut și a dres”.

„Gândiți-vă ce bătaie de joc a făcut față de pacienți. Nu are pic de compasiune”, acuză președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro