Sari direct la conținut

Cu cât au crescut temperaturile în timpul pelerinajului musulman din cauza schimbărilor climatice. Constatările cercetătorilor

HotNews.ro
Pelerinajul de la Mecca, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pelerinajul de la Mecca, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Valul de caniculă din Arabia Saudită considerat responsabil pentru moartea a 1.300 de persoane în timpul pelerinajului musulman Hajj luna aceasta a fost agravat de schimbările climatice, a afirmat vineri o echipă de cercetători europeni, transmit agențiile Reuters și Agerpres.

Temperaturile înregistrate pe traseul pelerinajului în perioada 16-18 iunie au atins în anumite momente 47 de grade Celsius şi au depăşit 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca.

Temperaturile ar fi fost cu circa 2,5 grade Celsius mai mici dacă n-ar fi existat influenţa schimbărilor climatice determinate de activităţi antropice, potrivit unei analize realizate de ClimaMeter.

ClimaMeter realizează evaluări rapide ale rolului schimbărilor climatice în evenimente meteorologice specifice.

Oamenii de ştiinţă au folosit observaţii satelitare din ultimele patru decenii pentru a compara tiparele climatice ale anului 1979 cu cele ale anului 2001 şi anul 2001 cu 2023.

Deşi în acea regiune deşertică se înregistrează de mult timp temperaturi periculoase, oamenii de ştiinţă susţin că variabilitatea naturală nu explică amploare valului de caniculă de luna aceasta şi că schimbările climatice i-au sporit intensitatea.

Evaluarea a scos la iveală evenimente similare produse în Arabia Saudită în mai şi iulie, dar acum luna iunie s-a confruntat cu valuri de caniculă mai severe.

„Căldura mortală din timpul pelerinajului Haj de anul acesta are legătură cu arderea combustibililor fosili şi i-a afectat pe cei mai vulnerabili pelerini”, a spus Davide Faranda, cercetător în cadrul Centrului naţional pentru cercetare ştiinţifică din Franţa, care a colaborat la analiza ClimaMeter.

Valurile de caniculă, cu cel puțin 1,2 grade Celsius mai intense decât în perioada preindustrială

Schimbările climatice au intensificat valurile de caniculă, le-au sporit frecvenţa şi durata. Cercetări precedente realizate de grupul World Weather Attribution sugerează că, în medie la nivel global, un val de caniculă este cu 1,2 grade Celsius mai intens decât în perioada preindustrială.

În general, cadrele medicale nu atribuie decesele căldurii, ci mai degrabă bolilor coronariene şi cardiace induse de căldură şi exacerbate de temperaturile ridicate. Cu toate acestea, potrivit experţilor, este posibil ca temperaturile extreme să fi jucat un rol în cele 1.300 de decese din timpul pelerinajului.

„Gândul că o activitate atât de importantă pentru credinţa musulmană este acum atât de periculoasă trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus Mohamed Adow, director al organizaţiei nonprofit Power Shift Africa. „Arabia Saudită este una dintre cele mai mari naţiuni producătoare de petrol din lume, iar deseori acţionează pentru a împiedica şi a întârzia acţiunile climatice. Trebuie să-şi dea seama că acţiunile lor au consecinţe”.

Arabia Saudită este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Statele Unite, iar Saudi Aramco este unul din cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din lume. Este responsabilă pentru peste 4% din emisiile de carbon istorice la nivel global, potrivit unei baze de date cu companiile poluatoare.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro