Sari direct la conținut

Cu cât bei mai multe sucuri cu zahăr, cu atât crești riscul de cancere și alte boli grave. Cantitatea sigură la care să te oprești

HotNews.ro
Zahărul creează dependență, deci cu cât mănânci mai mult duce, cu atât vrei mai mult, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com
Zahărul creează dependență, deci cu cât mănânci mai mult duce, cu atât vrei mai mult, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Mai multe tipuri de cancere, accidente vasculare cerebrale, infarct, obezitate sunt doar câteva dintre bolile la care te expui când bei sucuri cu zahăr adăugat, potrivit studiilor. Dacă nu te poți abține de la aceste băuturi, atunci recomandarea cerecetătorilor e să nu le consumi decât o dată pe săptămână.

O singură băutură cu zahăr adăugat, pe săptămână, este cantitatea la care ar trebui să ne limităm, potrivit unui nou studiu care a scos la iveală legătura dintre consumul unor cantități mari de zahăr și o serie de afecțiuni grave. Cu fiecare băutură îndulcită cu zahăr consumată ești cu un pas mai aproape de a dezvolta una dintre aceste boli.

Autorii studiului subliniază că daunele provocate de consumul de zahăr sunt infinit mai mari decât eventualele beneficii. În plus, zahărul creează dependență, deci cu cât mănânci mai mult duce, cu atât vrei mai mult. „Atunci când vom consuma frecvent dulciuri, inducem schimbări ale creierului prin procesul de neuroplasticitate; cumva creierul se adaptează la stimularea frecventă cu dulciuri (ca și cu alte substanțe și comportamente excitante) și are nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a genera același sentiment de plăcere,” a explicat, dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, într-un interviu pentru smartliving.ro.

Consumul de zahăr, asociat cu moarte prematură și cu mai multe tipuri de cancer

Echipe de oameni de știință din China și SUA au făcut o „evaluare umbrelă” asupra impactului asupra sănătății pe care îl are consumul de zahăr. Mai exact, au analizat rezultatele mai multor recenzii existente și, în total, au examinat date din 73 de meta-analize care au implicat 8.601 de studii.

Analiza dovezilor, publicată în The BMJ, a sugerat că un aport mai mare de zahăr este asociat cu 45 de afecțiuni. Autorii au descoperit „asocieri dăunătoare semnificative” între consumul de zahăr din alimentație și diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, astm, carii dentare, depresie, moarte prematură și unele tipuri de cancer (de sân, de prostată și pancreas).

Cercetătorii au evaluat, în special, băuturile îndulcite cu zahăr și au identificat dovezi „moderate” care sugerează că persoanele care consumă cantități mari de băuturi cu zahăr, au un risc crescut de obezitate, în comparație cu cei care se limitează la cantități mai mici.

Limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 6 lingurițe pe zi

Potrivit autorilor studiului, fiecare băutură cu zahăr, pe săptămână este asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută. Pe când, o astfel de băutură consumată pe zi, crește cu 17% riscul de boală coronariană și cu 4% de deces.

De asemenea, fiecare creștere cu 25 g/zi a aportului de fructoză a fost asociată cu creșterea riscului de cancer pancreatic cu 22%, sugerează recenzia.

Autorii, conduși de experți de la Universitatea Sichuan din China, au spus după descoperiri – combinate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului și Institutului American pentru Cercetarea Cancerului – că recomandă reducerea consumului de zaharuri adăugate la mai puțin de 25 g/zi, adică aproximativ șase lingurițe pe zi și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de una pe săptămână.

Potrivit NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), adulții nu ar trebui să consume mai mult de 30 g de zaharuri pe zi, echivalentul a șapte cuburi de zahăr. Sugestia experților britanici este înlocuirea băuturilor care conțin zahăr adăugat cu apă, lapte sau băuturi dietetice.

Medicii români recomandă limitarea consumului tuturor alternativelor la zahăr, mai ales dacă simți că pierzi controlul când vine vorba de dulciuri.

„Dacă vrei să scapi de dependența pentru dulce, va trebui să dai o pauză receptorilor pentru dulce din creier, deci va trebui să eviți și zahărul, și mierea, și siropurile și melasa și îndulcitorii artificiali pentru că altfel, îți vei dori să mănânci dulciuri la infinit, chiar și după o masă copioasă, chiar și când nu îți este foame”, a precizat dr. Ruxandra Pleșea.

Renunțarea la zahăr nu cauzează nicio carență în organism

Autorii celui mai recent studiu menționat spun că o cantitate mare de zahăr adăugat este, în general, mai dăunătoare decât benefică pentru sănătate, în special în ceea ce privește bolile cardiometabolice.

„Această analiză umbrelă arată că un consum mare de zahăr alimentar, în special aportul de zaharuri care conțin fructoză, este asociat cu un număr mare de efecte nocive asupra sănătății. Există dovezi clare cu privire la legătura dintre consumul de zahăr din dietă (cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr) și modificările greutății corporale, acumularea de grăsimi ectopice, obezitate la copii, boli coronariene și depresie. Dovezile care asociază consumul de zahăr alimentar și cancer rămân limitate, dar justifică cercetări suplimentare,” conchid autorii studiului.

Dacă te gândești să renunți definitiv la zahăr, vestea bună e că poți face acest lucru fără să suferi de vreun deficit nutritional. Medicul nutritionist Ruxandra Pleșea a subliniat că toți acei îndulcitori calorici cu asimilare rapidă: zahăr, melasă, siropuri, miere, etc, sunt surse de glucoză, fără alți nutrienți alăturați (cu excepia mierii). Și că putem obține glucoza, cel mai important combustibil al organismului nostru, și din alte alimente complexe precum fructe, cereale, legume.

Ce se întâmplă dacă renunți la zahăr

„La nivel fizic, poți pierde kilogramele în exces, poți atinge o greutate normală și , foarte important, scapi de grăsimea viscerală (chiar dacă ești normoponderal, poți avea această grăsime viscerală), de colăcelul din jurul taliei de la care pleacă atât de multe probleme de ordin inflamator, atâtea boli și condiții cronice care sunt generate și întreținute de această grăsime viscerală și lista lor este foarte lungă (sindrom metabolic, diabet zaharat, hipertensiune, alergii, boli autoimune, cancer, celulită și orice stare cronică ce implică inflamație, fie că se reflectă la nivelul articulațiilor, al pielii sau în alte organe),” a mai explicat dr. Ruxandra Pleșea.

(Sursa foto: Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro