Sari direct la conținut

Culisele întâlnirii dintre ambasadorul Israelului și George Simion / Cele patru așteptări cruciale, transmise de Yad Vashem ambasadei de la București

HotNews.ro
Ambasadorul israelian Reuven Azar și George Simion, Foto: partidulaur.ro
Ambasadorul israelian Reuven Azar și George Simion, Foto: partidulaur.ro

Memorialul oficial al Holocaustului din Israel, Yad Vashem, are anumite așteptări de la George Simion, mai exact patru puncte cruciale pe care liderul AUR să le atingă în declarațiile viitoare, potrivit unui document văzut de Jerusalem Post.

Informația vine după ce George Simion s-a întâlnit luni, la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel.

Deși Yad Vashem nu a comentat public întâlnirea, a transmis dezaprobarea sa atât Ministerului de Externe, cât și ambasadorului israelian în România, din cauza îngrijorărilor legate de comportamentul anumitor membri ai Partidului AUR.

Cele patru lucruri pe care Israelul le așteaptă de la George Simion

Potrivit Jerusalem Post, Yad Vashem a participat anterior la discuții despre o potențială vizită a lui Simion și a subliniat patru așteptări cruciale pentru orice angajament cu liderul român.

„Ambasada noastră de la București a solicitat punctul nostru de vedere cu privire la viitoarele declarații ale unui lider politic român cu privire la Holocaust și antisemitism”, se spune într-un document văzut de publicația israeliană.

Acest document a conturat patru principii esențiale pentru orice declarație viitoare.

  • În primul rând, ar trebui să existe o recunoaștere și o acceptare a responsabilității pentru Holocaustul evreilor români.
  • În al doilea rând, trebuie abordat genocidul inițiat și executat de România, în timpul căruia au pierit sute de mii de evrei. Acest lucru include mențiuni specifice ale masacrelor conduse de români.
  • În al treilea rând, o condamnare a antisemitismului, recunoașterea existenței acestuia în România și adoptarea definiției antisemitismului de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Aceasta include o denunțare clară a criminalilor de război, precum Ion Antonescu, care a jucat un rol semnificativ în Holocaustul din România.
  • În al patrulea rând, liderul trebuie să susțină în mod explicit poziția educațională a guvernului român cu privire la Holocaust și să contracareze orice remarci disprețuitoare recente ale membrilor de partid, cum ar fi cele care minimalizează Holocaustul ca fiind o „chestiune minoră”.

Ce ar fi acceptat liderul AUR

Surse din cadrul Yad Vashem au dezvăluit Jerusalem Post că declarațiile lui Simion nu au satisfăcut pe deplin cerințele, menționând că „au abordat doar parțial principiile sugerate de noi”. Singura chestiune pe deplin acceptată de Simion ar fi fost să aibă o poziție critică la adresa antisemitismului.

Din punct de vedere istoric, Israelul a ezitat în angajamentele sale cu politicienii europeni de extremă dreapta. Cu toate acestea, unii din cadrul Likud văd acum potențiale oportunități strategice în astfel de interacțiuni. Împreună, Simion, Dagan și Azar au recunoscut public rolul României în Holocaust și s-au angajat să combată antisemitismul. Mai mult, Simion a afirmat fără echivoc drepturile istorice ale poporului evreu în Cisiordania.

Centrul Simon Wiesenthal (SWC) din Israel a criticat întâlnirea, spunând că unii lideri ai AUR glorifică mișcarea fascistă românească Garda de Fier, responsabilă de uciderea a numeroși evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dr. Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al SWC și istoric al Holocaustului, a catalogat întâlnirea ca fiind „un precedent problematic”.

Zuroff a explicat pentru Jerusalem Post că prezența unor lideri din cadrul AUR care glorifică ucigași de evrei și neagă rolul României în Holocaust este profund îngrijorătoare: „Guvernul nostru a trecut adesea cu vederea denaturările Holocaustului în Europa de Est. În timp ce Simion ar putea să nu fie problema principală, partidul său este, fără îndoială,”.

Simion care va merge în vizită la „Ierusalim, capitala Israelului”

Partidul AUR a publicat un comunicat, în limba engleză, despre întâlnirea de luni, în care se spune că George Simion a acceptat o invitație făcută de ambasadorul Azar, „declarând că ar fi onorat să viziteze Ierusalimul – capitala Israelului”. De menționat că România consideră că Tel Aviv este capitala Israelului și nu recunoaște transferarea acesteia la Ierusalim.

Comunicatul AUR: „În cadrul întâlnirii cu ambasadorul, deputatul George Simion, liderul Partidului AUR a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români (în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al doilea război mondial) și și-a exprimat regretul profund. El a precizat că astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată, nici evreilor, nici românilor, nici țiganilor, nici altor națiuni ale lumii.

În acest scop, domnul Simion a adăugat că fiecare țară, inclusiv România, ar trebui să adopte definiția IHRA a antisemitismului și să predea, în cadrul disciplinei de istorie națională, această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare vor cunoaște și înțelege lipsa de umanitate din acele vremuri și de ce este vital să se evite astfel de orori.

Pe această temă, domnul Simion a condamnat ferm antisemitismul, a declarat că Partidul AUR are toleranță zero față de acesta și a precizat că legislația penală românească pedepsește aspru orice manifestare de susținere și admirație pentru criminalii de război sau pentru membrii Gărzii de Fier care au participat la Holocaust, inclusiv pentru Ion Antonescu.

În vederea continuării și examinării cooperării și dialogului, domnul Yossi Dagan l-a invitat pe domnul George Simion împreună cu o delegație AUR să viziteze coloniile din Iudeea, Samaria și Ierusalim. Domnul Simion a acceptat cu plăcere invitația, declarând că ar fi onorat să viziteze Ierusalimul – capitala Israelului, împreună cu Iudeea și Samaria – regiuni atât de importante ale Israelului atât din punct de vedere politic, dar și religios. În calitate de creștini ortodocși, românii au o legătură puternică cu Țara Sfântă și Ierusalimul – inima iudaismului și a creștinismului.

Părțile au discutat și au căzut de acord și asupra dreptului istoric al poporului evreu de a construi și de a trăi în comunități și orașe din Iudeea și Samaria, leagănul istoriei poporului evreu încă din zilele Bibliei.

Toate părțile au fost de acord că suveranitatea este vitală atât pentru Israel, cât și pentru România și că nicio altă țară nu ar trebui să pretindă un drept asupra teritoriilor lor. Prin urmare, în conformitate cu această suveranitate, fiecare țară are dreptul de a-și stabili capitala și legile, în interiorul granițelor sale, iar toate celelalte țări ar trebui să le respecte.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro