Sari direct la conținut

Cum a schimbat războiul harta importurilor de petrol și gaze ale României

HotNews.ro
Petrol și gaze - România, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol și gaze - România, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

​Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a reconfigurat drastic piața mondială de energie. Pentru a sancționa Rusia, statele din Uniunea Europeană s-au străduit să renunțe, pe cât posibil, la dependența de petrolul și gazele importate de acolo. Au sfârșit însă, adeseori, prin a plăti la fel sau chiar mai mulți bani către Moscova, față de anul trecut, pentru că prețurile la energie au explodat.

România nu a fost ocolită de aceste provocări, arată datele privind importurile de petrol și de gaze naturale ale statelor UE, precum și valorile lor, obținute de Panorama de la Eurostat. Dacă punem față în față situația acestor importuri în 2021 și în anul războiului cu Rusia, România are câteva puncte care o scot în față, pe harta UE.

După doar o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, România a spus stop importului de gaze din Rusia. Multe alte state europene doar au spus, nu au și făcut. Drept rezultat, Rusia a fost detronată în acest an de pe poziția de primă sursă de gaze de import, unde România plătea cei mai mulți bani. Gazele importate din Bulgaria și din Ungaria le-au depășit în 2022 pe cele luate din Rusia. Cu toate acestea, gazele din cele două țări sunt cel mai probabil tot de proveniență rusească, cele două țări neavând o producție internă suficientă pentru a și exporta un eventual surplus.

Gazele lichefiate, trimise de SUA pentru a suplini lipsurile Europei din relația cu Rusia, nu au ajuns deocamdată aici. România nu cumpără gaze din SUA, conform datelor Eurostat.

În ce privește petrolul, România cheltuie mai mulți bani decât pe importurile de gaze. Dar a reușit o performanță negativă în contextul războiului din Ucraina: dacă în 2021, cei mai mulți bani pe petrolul de import s-au dus către Kazahstan, în 2022 Rusia a devenit principala destinație a cheltuielilor României pe petrol de import.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro