Sari direct la conținut

Cum alegi crema de plajă și cum calculezi cât timp te protejează, în funcție de factorul SPF. Explicațiile unui dermatolog

HotNews.ro
Foto: Travnikovstudio | Dreamstime.com
Foto: Travnikovstudio | Dreamstime.com

Ne aflăm în vârful sezonului de vacanțe, iar mulți dintre noi aleg marea și statul la plajă în această perioadă. Este și perioada din an în care soarele și radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice. Așa că înainte de a merge la plajă și a sta la soare, este bine să știm cum să facem acest lucru corect, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol pe termen lung.

Studiile arată că expunerea prelungită la soare și la radiații ultraviolete reprezintă principala cauză care poate duce la apariția cancerului de piele – unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. 

„Intensitate de 400 de ori mai mare”

Foarte important este intervalul orar în care oamenii se expun la soare.

„Cred că puțină lume știe cum sunt distribuite radiațiile ultraviolete A și B și sezonul estival față de restul anului. Dacă ultravioletele A sunt cu aceeași intensitate pe tot parcurcul zilei indiferent de anotimp, în sezonul estival, ultravioletele B, în intervalul orar 10:00 – 16:00 au o intensitate de 400 de ori mai mare”, a explicat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog și președintele Societății Române de Dermatologie, la un eveniment dedicat screeningului pentru cancer de piele. 

„Nu stați la plajă mai târziu de ora 10:00 și mai devreme de ora 16:00”, spune dr. Alin Nicolescu, care precizează că e cel mai important mesaj al dermatologilor în sezonul estival. 

Cum funcționează cremele cu SPF

Principala protecție împotriva razelor dăunătoare este crema cu protecție solară. Medicul explică cum trebuie procedat și subliniază că acestea nu trebuie folosite doar la plajă. 

„Foarte multă lume crede că trebuie să folosească cremă de protecție doar pe zonele expuse și doar atunci când stă la soare. Ceea ce este total fals! Nimic nu ne protejează 100% de razele solare ultraviolete: nici hainele, nici geamurile – ați văzut că sunt șoferi care se bronzează pe mâna stângă în timpul mersului, chiar dacă geamul este ridicat”, arată medicul dermatolog Alin Nicolescu.

Cremele de pe piață au mai mult intensități ale SPF (sun protection factor): 30, 50 sau peste 50. Cum o alegem pe cea corectă? 

„Diferența ține de cât de mult filtrează razele solare. Un SPF 50 sau 50+ filtrează cam 97% din razele solare. Un SPF 30 filtrează cam 92% din razele solare. Atunci se naște întrebarea de ce aș folosi 30 și nu 50, pentru că diferența nu este foarte mare? Lăsând la o parte faptul că diferența este suficient de mare, mai înseamnă ceva această cifră: această cifră arată și câte ore te protejează de o eventuală arsură. Atunci când nu folosești o cremă de protecție solară, pielea se poate arde chiar și în 10 minute, dacă soarele este puternic. În schimb, o cremă cu SPF 30 te protejează 10 X 30 de minute, adică 300 de minute. Iar una cu SPF 50 te protejează 10 X 50 de minute, adică 500 de minute. Iată un al doilea motiv pentru care ar trebui să iei o cremă cu un grad de protecție ridicat”, explică medicul. 

În ceea ce privește persoanele cu probleme de piele – precum colagenoză, fotodermatoză sau vitiligo – acestea pot folosi creme speciale pentru tegumentul lor. 

Însă chiar și cu cremă de protecție solară „te vei bronza, pentru că nicio cremă nu filtrează 100%”, explică medicul: „Dar  este o expunere gradată și acel melanocit – fabrica de pigment – produce încetul cu încetul pigmentul, nu produce un pigment brutal, cu arsură și cu un bronz negru care apare în 3 zile și se cojește în 7 zile. Ci produce un bronz gradual, care rezistă mult timp și este de foarte bună calitate.”

Melanomul, o formă extrem de agresivă de cancer

Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Incidența a crescut de 3-4 ori în ultimele decenii, în contextul creșterii duratei de viață, a îmbătrânirii populației și a continuării comportamentelor de expunere la soare. În următorii 20 de ani, se estimează că incidența cancerului de piele va crește cu 85%.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Cu toate că reprezintă în jur de 5% dintre cazurile de cancer cutanat, este responsabil de 75% dintre decesele cauzate de cancerele de piele. 

Dacă nu este depistat în fazele incipiente, melanomul are un prognostic de viață extrem de scăzut, spune medicul dermatolog Alin Nicolescu. Dacă este depistat incipient, în fazele inițiale, există terapii care fac posibilă rezolvarea completă a leziunilor, mai spune medicul. 

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri de cancer de piele, medicii dermatologi ne sfătuiesc să facem un consult anual. „Printr-o manevră total neinvazivă – dermatoscopia – putem să spunem cu un grad foarte mare de acuratețe dacă leziunile sunt benigne, sunt maligne sau dacă au vreun risc de a se maligniza”, spune medicul dermatolog Alin Nicolescu. 

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro